23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/11
Javų kombainai su ašiniu kūlimo būgnu
  • Prof. Liudas ŠPOKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Pasaulyje kasmet išauginama apie 1 240 mln. t grūdų, daugiausia kviečių ir kukurūzų. Kviečiai auginami 211,4 mln. ha, kukurūzai – 138,9 mln. ha plote. Europoje daugiausia (27,2 mln. ha) sėjama kviečių, o kukurūzai grūdams auginami šiltesnio klimato Vakarų Europos šalyse, vidutiniškai 13,2 mln. ha plote. Grūdų derliui sudoroti europiečiai įsigyja 12 tūkst. kombainų, o Amerikos žemyne jų nuperkama 15 tūkst. kasmet. Šiemet Lietuvoje parduota per 100 naujų kombainų, tačiau visame kombainų parke nauja technika tesudaro 5 procentus.

Našiausiais kombainais per sezoną nupjaunama vidutiniškai 500 ha grūdinių augalų – tai tris kartus didesnis plotas, lyginant su senais vidutinio laidumo kombainais. Visi kombainų gamintojai stengiasi pagaminti laidesnį, universalesnį, ekonomiškesnį javų kombainą, nes ūkių dirbamos žemės plotai didėja, o grūdų supirkimo kainos mažėja. Be to, trūksta aukštos kvalifikacijos kombainininkų. Kinta ir planetos klimato sąlygos, todėl derlių reikia sudoroti kuo greičiau, kad pjūties grūdų nuostoliai neviršytų leistinos 1 proc. ribos.

Stambūs Lietuvos ūkiai dažniausiai įsigydavo labai laidžius kombainus su 6 m pločio pjaunamosiomis. Dabar jau perkami kombainai su 7,5 m pjaunamosiomis. Kad kombaino kuliamoji būtų tolygiau apkraunama, važiuojant mažesniu greičiu, darbas našesnis, o degalų sąnaudos mažesnės, kai kuriuose ūkiuose bandoma pjauti ir su 9 m pločio pjaunamosiomis. Ne vienas stambaus ūkio vadovas mano, kad, grūdinių augalų derliui pasiekus 10 t/ha ir daugiau, reikės dar laidesnių už New Holland CX 880 arba Claas Lexion 580 kombainų.

Daugiausia pagaminama kombainų su klavišiniais kratikliais

Dabar apie 98 proc. gaminamų kombainų yra su klavišiniais kratikliais. Tai universalūs kombainai, galintys nuimti visus grūdinius augalus net ir nepalankiomis pjūčiai sąlygomis. Tačiau jų laidumo didinimo galimybės beveik išnaudotos. Padidinti kuliamosios plotį daugiau kaip 1,7 m, bendrąjį grūdų separacijos plotą – per 16 m2 būtų galima, jeigu pavyktų sumažinti kuliamosios išorėje esančių perdavų bei elevatorių užimamą erdvę, pakeisti važiuoklę.

Kombaino laidumą labiausiai riboja klavišiniai kratikliai, nes jų separacijos plotas yra nepakankamas. Be to, pjūties metu šiaudų tankis, tampris, drėgnis ir kitos savybės dažnai kinta. Grūdų kratymo nuostoliams sumažinti dabartiniuose kombainuose Massey Ferguson Cerea vietoje įprastinių šešių yra aštuoni klavišai, John Deere WTS – 4,6 m ilgio klavišai, virš kurių įrengtas rotorinis šiaudų purentuvas. Naujausių kombainų laidumas padidėjo apie 10 proc.

Kombaino laidumo didinimas

Klavišinius kratiklius pakeitus rotoriniais (John Deere CTS, Claas Lexion 580), kombainų laidumas padidėjo iki 20 proc., todėl jie gali greičiau važiuoti nuimant drėgnesnius javus. Tačiau išaugo ir kombainų kaina, todėl ne vienas ūkininkas suabejoja jų perspektyvumu mūsų sąlygomis. Vakarų šalyse vis daugiau ūkių įsigyja kombainus su ašiniais kūlimo-separavimo aparatais. Jie skiriasi nuo įprastinių klavišinių, nes kuliamojoje vietoj spragilinio kūlimo būgno ir kratiklių yra kūlimo-separavimo būgnas, kurio ašis yra nukreipta kombaino važiavimo kryptimi. Kombainų pjaunamoji, sraigės, elevatoriai, bunkeris, važiuoklė, kabina nesiskiria nuo įprastinių klavišinių kombainų.

Rotorinio kūlimo-separavimo aparato privalumai

Rotoriniame kūlimo-separavimo aparate javai išbūna apie penkis kartus ilgiau negu spragiliniame. Javai trinami tarp trumpų būgno spragiliukų ir pobūgnio, todėl grūdų sužalojama daugiau kaip du kartus mažiau negu spragiliniame. Ašiniai kūlimo-separavimo aparatai mažiau reaguoja į netolygų augalų tiekimą, nes būgno paviršiuje pritvirtinti spragiliukai išlygina ilgiau pobūgnių paviršiumi slenkantį javų sluoksnį, todėl daugiau iškultų grūdų prabyra pro pobūgnius ir mažiau iškrenta su šiaudais ant dirvos.

Ašinių kombainų gamintojai

Firma „Case IH“ 1963 m. pradėjo gaminti pirmuosius bandomuosius kombainus su dviem ašiniais kūlimo-separavimo būgnais. Kompanija „New Holland“ taip pat pagamino dviejų rotorių kombainą New Holland TX 70, kuris buvo skirtas kukurūzų burbuolėms iškulti. Tuo metu kita kombainų gamintoja „Rivierre Casalis“ gamino kukurūzų grūdams kulti skirtą kombainą, kuriame buvo du ašiniai kūlimo-separavimo būgnai.

Kompanija „Case IH“ 1967–1977 m. atliko kombaino su vienu ašiniu kūlimo-separavimo būgnu tyrimus. Pirmieji kombainai Europos rinkoje pasirodė 1979 m. Tais pačiais metais tarptautinėje Paryžiaus parodoje „Sima“ kombainas Case IH 1400 apdovanotas aukso medaliu. Šis kombainas buvo labiau pritaikytas dirbti Jungtinių Amerikos Valstijų ūkiuose, kur paprastai nuimami sausi javai. Jis pakankamai našiai dirbo ir Vakarų Europos šalių laukuose. Tačiau pabandžius doroti šiaurinių šalių drėgnus bei piktžolėtus javus, gamintojams teko nusivilti, nes jo laidumas buvo daugiau kaip du kartus mažesnis negu nuimant sausus javus. Rotorius drėgnus šiaudus susukdavo į virvės formos juostas, kurių nebuvo įmanoma išardyti. Nesėkmių priežastis – nevykusi kūlimo-separavimo būgno konstrukcija.

Būgno paviršiuje buvo įrengta per mažai kūlimo spragiliukų, o sraigtine linija pritvirtintos rievėtos juostos ne tik trynė šiaudus, bet ir drėgnus augalus suko į virvės formos juostas. Keletas tokių naudotų kombainų yra įvežta ir į Lietuvą.

Vėliau (1986 m.) pradėti gaminti Case IH 1600 serijos kombainai, kuriuose įmontuotas tobulesnės konstrukcijos ašinis kūlimo-separavimo būgnas, tačiau ir jis nebuvo pritaikytas drėgniems javams nuimti. Esant nepalankioms sąlygoms, kūlimo-separavimo būgno veikimas labai priklausė nuo nuožulniojo transporterio ir kūlimo-separavimo būgno sraigtinės dalies tarpusavio sąveikos. Nuimant sausus javus, kombainas dirbo beveik dvigubai našiau už kombainus su tangentiniais kūlimo aparatais, tačiau nuimant drėgnus, sugulusius javus, jo našumas labai sumažėdavo.

Maždaug prieš dešimt metų pradėti gaminti 2000 serijos, o 1995 m. – 2100 serijos kombainai, kurie buvo labiau pritaikyti Europos ūkiams. Dar tobulesnės konstrukcijos kombainas Case IH 2388 X – Clusive su universaliu kūlimo-separavimo būgnu ir geresne augalų tiekimo sistema gaminamas nuo 1997–1998 m. Amerikoje 1998 m. spalio 27 d. pagamintas 100 000 kombainas su ašiniu kūlimo-separavimo būgnu.

Tobulesnių ašinių kombainų ypatybės

Kūlimo-separavimo būgno skersmuo buvo 762 mm, ilgis – 2,79 m. Būgną gaubė trijų dalių pobūgnis, kurio separacijos plotas siekė 3,81 m2. Varpų iškūlimas buvo reguliuojamas, keičiant tarpą tarp pirmojo pobūgnio ir būgno spragiliukų. Kūlimo-separavimo būgno sukimosi dažnis nuo 220 iki 1 200 min–1 buvo keičiamas elektrine perdava valdant variatorių ir perjungiant reduktoriaus perdavas.

Kombaino variklio galia siekė 293 AG/216 kW, iškraunant grūdus ji padidėdavo dar 15 kW/21AG, nes degalų tiekimą valdė elektroninė sistema.

Tiesiasrautis ventiliatorius tolygiai tiekė orą per visą sietų plotą. Kombaine buvo ir daugiau naujų konstrukcinių sprendimų, todėl jis derlių galėjo doroti ir nepalankiomis sąlygomis.

Metų kombainas

Naujos kartos Case AFX 8010 buvo pradėti gaminti 2003 m. Po metų jam suteiktas „Metų kombaino“vardas.

Prie šio kombaino gali būti pritvirtintos 6,1; 7,32 ir 9,15 m pločio pjaunamosios, kuriose atstumas tarp sraigės ir pjovimo aparato padidintas 150 mm, kad sparčiau galima būtų pjauti ilga-stiebius javus. Lenktuvų perdava – hidraulinė, jų sukimosi dažnį galima suderinti su kombaino važiavimo greičiu. Lenktuvus nuleidus žemyn, pirštų galai siekia sugulusius javus, esančius žemiau pjovimo aparato pirštų.

Ašiniuose kombainuose įrengiama talpi akmenų gaudyklė. Nuožulnųjį transporterį ir kūlimo-separavimo rotorių suka kardaninė perdava, nutiesta nuo variklio iki reduktoriaus. Juo galima keisti rotoriaus sukimosi dažnį nuo 220 iki 1 200 min-1.

Kūlimo-separavimo būgno skersmuo siekia 0,762 m, ilgis – 2,612 m. Jį 180o kampu gaubia pobūgniai ir akyti gaubtai, kuriuos galima pakeisti, jei kuliami kukurūzų grūdai arba ankštiniai augalai.

Junginėjant reversuojamą perdavą, užstrigę augalai išlaisvinami ir nustumiami nuožulniajam transporteriui. Kombaino sietų separavimo plotas siekia iki 6,5 m2. Tiesiasrautis ventiliatorius oro srautą pučia po virbaliniais ardeliais ir sietais, todėl labai padidėja valytuvo laidumas ir sumažėja grūdų užterštumas bunkeryje.

Grūdų ir pelų mišinys iš varpų kultuvės nukreipiamas ant kratomosios lentos galo, o ne į kūlimo aparatą, todėl grūdų sužalojama dar mažiau. Grūdų bunkerio talpa padidinta iki 10 500 l, jis iškraunamas per 1,5 min., nes sraigės našumas yra 105 l/s.

Labai erdvi kombaino kabina, kurioje įrengtas naujos kartos, valdomas ranka liečiant ekraną, kompiuteris. Jis fiksuoja ne tik nuimtą plotą, bet ir grūdų drėgnį, jų kiekį. GPS sistema nustato kombaino padėtį, todėl sudaromi tikslesni derliaus žemėlapiai.

Kombaino 6 cilindrų, 24 vožtuvų, 446 AG variklio degalų padavimą valdo elektroninė sistema, todėl iškraunant grūdus variklio galia padidėja 20 AG. Mašinoje įrengta keturių perdavų mechaninė-hidrostatinė važiuoklės perdava.

Firmos „Case“atstovai teigia, kad naujos kartos kombainas galės nuimti ir drėgnus javus. Lietuvos sąlygomis kombaino darbą reikėtų patikrinti. Be to, ir gamyklai dar reikia įsitikinti naujų sprendimų privalumais.

Kombainus su ašiniais kūlimo-separavimo būgnais pradėjo gaminti ir kompanijos „John Deere“ bei „New Holland“.