23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/09
Sėjos technikos naujovės
  • Dr. Laimutis GERMANAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKO UNIVERSITETO ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Pernai vykusioje žemės ūkio technikos parodoje Hanoveryje pateikta daug naujų sėjos mašinų. Kai kurie agregatai apdovanoti medaliais, tačiau ir medaliais neįvertintose mašinose įdiegti pažangūs ir naudingi patobulinimai.

Prestižinės parodos aukso medaliais įvertinti firmų „Amazone“ ir „Lemken“ pneumatinių sėjamųjų sėklų skaitikliai, kurie įstatomi sėklavamzdyje, jungiančiame sėklų dalytuvą su sėjos noragėliu. Tokią sėklų skaičiavimo sistemą galima įrengti įvairios konstrukcijos pneumatinėse sėjamosiose.

Iki tol išsėjamų sėklų kiekis buvo skaičiuojamas kilogramais į hektarą. Nustatyti sėklos normą, sveriant sėklų pavyzdžius, gana keblus ir palyginti ilgai trunkantis procesas. Dirbdamas sėjamąja, kurioje įrengtas sėklų skaitiklis, žemdirbys traktoriaus kabinoje esančiame valdymo pulte mato išsėjamų sėklų skaičių ir elektriniu būdu valdomu dozavimo aparatu gali padidinti arba sumažinti sėjos normą.

Toks efektyvus dozavimo įrenginys ne tik palengvina ūkininkų darbą, bet ir leidžia keisti išsėjamų sėklų skaičių viename lauke, jei dirvos sąlygos skirtingos. Tikėtina, kad ateityje išsėjamų sėklų skaičius bus reguliuojamas automatiškai.

Paprastesnius sėklų kontrolės įrenginius pristatė kompanijos „Rabe“ ir „Sulky-burel“. Šių firmų prietaisai rodo, ar sėklos patenka į sėjos noragėlius, tačiau neskaičiuoja jų kiekio. Traktoriaus kabinoje esančiame įrenginyje galima pamatyti, kuris iš sėklavamzdžių užsikimšęs.

Hanoverio parodos aukso medaliu taip pat įvertintas firmos „Kuhn“ sėjamosios kaskadinis noragėlis Accura. Įprastos, eilutėmis sėjančios, sėjamosios sėklas beria nevienodu atstumu viena nuo kitos, o dažnai ir po dvi ar net tris vienoje vietoje. Šį trūkumą galima pašalinti, nekeičiant dozavimo įrenginių.

Naujasis sėjos noragėlis techniškai šiek tiek pakeistas, kad sėklos vagutėje išsidėstytų vienodais atstumais. Vienodas atstumas pasiektas, į noragėlį įstačius kasetės formos kaskadinį dėklą. Prancūzijos įmonė tokius noragėlius montuoja pneumatinėse sėjamosiose Venta. Naująjį noragėlį sudaro pleištinis noragėlis su kaskadiniu įdėklu, sėjos gylio reguliavimo ir vagutės privolavimo ritinėlis. Kasetės gali būti trijų skirtingų formų ir skirtos skirtingo dydžio sėkloms sėti. Noragėlio slėgis į dirvą reguliuojamas iki 25 kg. Sėklos tolygiau byra dėl to, kad sėklavamzdžiais jas transportuojantis oras pašalinamas dar prieš grūdams išbyrant į vagutę, kuri tuoj pat privoluojama. Taip pasėtos sėklos dygsta tolygiau, o sėjos normą galima sumažinti 10-15 proc. Tokie noragėliai yra alternatyva tikslaus išsėjimo sėjamosioms.

Kompanijos „Amazone“ sudėtiniame dirvos dirbimo ir sėjos agregate noragėliai perstumiami skersine kryptimi, todėl geriau prisitaikoma prie dirvos sąlygų ir tolygiau pasėjamos sėklos. Vienos iš didžiausių technikos parodų „Agritechnika“ komisija pernai tokį sprendimą įvertino sidabro medaliu. Šiame agregate dirvai sutankinti skirti prieš sėjos noragėlius esantys trapecijos formos volai sumontuoti su tarpais (segmentiškai). Įprastose sėjamosiose sėjos noragėliai įrengiami už volų ir sėjama į volais stipriai sutankintą dirvą. Taip sėti tinka sausose dirvose. Naujoje sėjamojoje noragėlius galima perstumti skersine kryptimi 62,5 mm, t.y. per pusę sėjos tarpueilio. Perstūmus noragėlius, sėjama į nesutankintą volais dirvą. Tai ypač svarbu sėjant drėgnomis sąlygomis, nes sėklos geriau aprūpinamos deguonimi, o išgaravus drėgmei – dirva mažiau sukietėja.

Savaeigį kombinuotą dirvos dirbimo ir sėjos agregatą pirmoji pagamino Vokietijos kompanija „Lemken“. Parodoje jis įvertintas sidabro medaliu. Savaeigė sėjamoji Brillant susideda iš dviejų varančiųjų ašių, tarp jų įrengto guminių ratų volo, sukamo hidropavara, ir vertikalių rotorių kultivatoriaus. Už galinės ašies sumontuoti su tarpais trapecijos formos volai, už jų – sėjos noragėliai. Dirbant galinė ašis pakeliama, kad agregato svoris (22 t) pasiskirstytų priekinei ašiai, guminių ratų ir trapecijos formos volams. Svorio pasiskirstymas reguliuojamas taip, kad dirva būtų sutankinama vienodai. Už guminių ratų volo įtaisytas vertikalių rotorių kultivatorius voluotą dirvą purena, o trapecijos formos volai ją vėl sutankina. Į tokią išpurentą ir vėl sutankintą dirvą sėjama. Po dirvos įdirbimo nelieka vėžių, nes galima pakelti galinę agregato ašį. Didelis našumas ir sėjos kokybė – savaeigės sėjamosios kūrimo strategija.

Nemažai techninių sprendimų įgyvendino ir kitos mažiau žinomos kompanijos. Firma „Bacht“ pagamino tiesioginės ir mulčinės sėjos sėjamąją Delphin. Joje naudojami plokščiapjūviai 20 cm arba 32 cm pločio noragėliai Vinglet. Sumontavus siauresnius noragėlius, supurenama ir apsėjama 70 proc. ploto, o platesnius – visas plotas. Teigiama, kad naudojant tokius noragėlius, reikia mažesnės traukos jėgos: 3 m sėjamajai pakanka 90 AG, o 6 m – 160 AG traktoriaus. Galima sėti 8-15 km/val. greičiu.

Kompanija „Fiona“ pristatė tris naujas mašinas: Fiona Orion XR, Fiona Seedcom XCDC ir Fiona Grassbag XL. Pirmoji sumontuota prie pakabinamo vertikalių rotorių kultivatoriaus. Ji nedaug sveria, yra paprasta, patogi valdyti bei reguliuoti. Fiona Seedcom XCDC yra pakabinama kombinuota sėjamoji, priekinėje jos dalyje sumontuoti diskai dirvai purenti. Agregatas yra trumpos konstrukcijos, todėl traktorius jį lengvai pakelia. 3 m darbinio pločio sėjamajai pakanka 3 400 kg kėlimo galios, 4 m – 4 450 kg. Dirva privoluojama didelio diametro (55 cm) vamzdinės konstrukcijos (iš 13 vamzdžių) volu, todėl dirvos paviršius mažiau suspaudžiamas. Trečioji sėjamoji skirta smulkiasėkliams augalams (rapsams, garstyčioms, žoliniams augalams) pasėti. 2,5-4,0 m darbinio pločio sėjos agregatas Fiona Grassbag XL gali sėti ir mišinius su javais. Ši sėjamoji sumontuota prie dirvos priešsėjinio ruošimo agregato.

Kompanijos „Rabe“ specialistai taip pat sukūrė dvi naujas sėjamąsias. Kombinuota sėjamoji MegaSeed skirta sėti eilutėmis ir tiksliai į artą arba mulčiuotą lauką. Be to, ji gali sėti ir kukurūzus, kartu patręšiant dirvą. Pakeisti sėjos tipą, t.y. pritaikyti tiksliajai sėjai, labai paprasta: tereikia pakeisti sėklų skirstytuvą ir sėklų įterpimo darbines dalis. Sėjamoji MegaSeed gali būti 3 ir 6 m darbinio pločio. Dirvos priešsėjiniam įdirbimui gali būti naudojami ne tik traukiamieji, bet ir rotoriniai padargai.

Universali pakabinama sėjamoji MegaDrill gali sėti ir į įdirbtą, ir į mulčiuotą dirvą. Gamintojai teigia, kad tai labai pigus sprendimas visiems sėjos variantams. Tai yra kombinuota mechaninė sėjamoji su 3 m darbinio pločio dantytais, kampu judėjimo krypčiai pasuktais vagutės prapjovimo diskais ir integruotais sėjos noragėliais. Diskai purena vagutę ir įterpia augalų liekanas, o pleištiniai sėjos noragėliai formuoja sėjos vagutes ir įberia sėklas. Už noragėlių esantys platūs guma padengti volai užžeria vagutes, sutankina dirvą ir palaiko pastovų sėjos gylį.

Prancūzijos kompanija „Kuhn“ pernai pristatė universalią sėjamąją Fastliner 4000. Šiemet Lietuvos žemės ūkio universitete vykusioje pavasarinėje parodoje ją galėjo pamatyti ir mūsų šalies žemdirbiai. Kaip ji dirba, demonstruota Lauko dienų metu. Prancūziška sėjamoji tinka įprastai, mulčinei ir tiesioginei sėjai. Priklausomai nuo darbo sąlygų, sėjamosios priekinėje dalyje esančios dirvos lyginimo bei purenimo darbinės dalys gali būti keičiamos. Vagutės prapjaunamos ir purenamos banguotais ir dantytais arba gofruotais diskais. Kad sėjos noragėliai visada tiksliai pataikytų į prapjautas vagutes, tarp jų, vidurinėje sėjamosios rėmo dalyje, įrengtas šarnyras. Pakėlus sėjamąją, šis posūkio šarnyras automatiškai fiksuojamas.

Kompanijos „Amazone“ ražieninė sėjamoji Airstar Primera sėja tiesiogiai ir į purentą ražieną. Kad sėklos būtų tolygiau pasėtos, sėjamosios gale vietoj įprasto užžertuvo įrengtas dantytas rotorinis lygintuvas. Rotorius sukamas prieš važiavimo kryptį. Dantytieji rotoriaus elementai dirvos paviršiuje esantį šiaudų ir dirvos mišinį separuoja, šiaudus iškeldami į paviršių. Tai apsaugo dirvą nuo erozijos, o sėklas - nuo sąlyčio su šiaudais, todėl sumažėja pavojus sėkloms užsikrėsti ligomis, kurių sukėlėjų gausu augalų likučiuose.

Sėjos noragėlių gyliui reguliuoti ir vagutėms privoluoti pastebima tendencija sėjos mašinose įrengti siaurus volelius, kurie pagerina sėjos gylio stabilumą sunkiomis sąlygomis ir užtikrina vandens pralaidumą tarp sėjos eilučių. Sėjant tokiomis sėjamosiomis, sumažėja dirvos erozija. Po sėjos dirvos paviršius supurenamas įprastais strypiniais purentuvais. Tokios konstrukcijos sėjamąsias (Demeter Multi Jet) pradėjo gaminti danų kompanija „Kongskilde“.

Firma „Accord“ pristatė naują 3 arba 4 m darbinio pločio sėjamąją MSC, skirtą sėti į mulčią. Ražiena supurenama prieš sėjos noragėlius įrengtomis karpytais kraštais lėkštėmis, kurių yra dvi eilės. Supurenta dirva sutankinama pneumatinių ratų volu. Sėjos agregate sumontuotas 3 700 l talpos bunkeris. Sėjamojoje įrengti specialūs CX tipo, akmenims atsparūs noragėliai, skirti sėti į mulčią, kurių slėgis į dirvą siekia 160 kg. MSC sėjamoji gali dirbti 18 km/val. greičiu.

Kompanijos „Tume“ naujiena – universali sėjamoji Nova Combi sėja ir į įprastai įdirbtą dirvą, ir į ražieną. Sėjamoji gali būti komplektuojama su dvieiliu diskiniu priešsėjiniu dirvos purentuvu CultiPack. Toks agregatas gali sėti tiesiai į ražieną. Anksčiau naudoti vienadiskiai noragėliai pakeisti atspariais dilimui dvidiskiais Tume Twin noragėliais. Diskai yra dantyti, skirtingų diametrų ir išgaubti išorėn, todėl lengviau rieda ir giliau sminga, prapjaudami dvi viena šalia kitos skirtingo gylio vagutes. Į gilesniąją beriamos trąšos, o į seklesniąją – sėjamos sėklos. Pritaikius tokią noragėlių konstrukciją, noragėlių sumažėjo trečdaliu, nes tapo nereikalingi tręšimo noragėliai. Sėjant normaliomis sąlygomis, 3 m pločio sėjamajai pakanka 66 kW, o 4 m – 88 kW galingumo traktoriaus.

Sėjos kokybę gali pagerinti ne tik pačios sėjamosios, bet ir traktorių, su kuriais jos agreguojamos, precizinio vairavimo įrenginiai. Tai dar viena naujovė, kurią įdiegė net 5 kompanijos („AG-Chem“, „Claas“, „AutoFarm“, „AGCO-Challenger“, „John Deere“). Dirbant su didelio darbinio pločio padargais, taip pat naktį ar prieblandoje, tiksliai išlaikomos tarpueilių sandūros, kurių, sėjant tokia įranga aprūpintomis mašinomis, praktiškai nebelieka.