23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/05
Žalienų priežiūra pavasarį
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Pagrindiniai žalienų priežiūros darbai yra volavimas, valkiavimas ir akėjimas. Panaudojus šias priemones prieš pat augalų vegetacijos pradžią, pagerėja žolių augimo sąlygos, sustiprėja velėna ir padidėja derlius. Ar reikia voluoti, valkiuoti ir akėti, priklauso nuo žolių būklės, žiemos šalčių sukeltų padarinių, dirvos rūšies bei kurmiarausių skaičiaus.

Volu važiuoti lėtai

Voluojant yra pagerinamas augalų šaknų kontaktas su dirva, o tai skatina žolių krūmijimąsi, jos sparčiau auga. Paprastai reikia voluoti pievas ir ganyklas humusingose bei durpingose dirvose, ypač jeigu jos žiemą buvo labiau įšalusios. Voluojamos molingos dirvos dar labiau sutankėja, todėl jose naudoti šį padargą reikėtų atsargiai. Voluojant visuomet būtina atsižvelgti į optimalų dirvos drėgnumą. Per daug drėgna dirva voluojant susislegia. Optimali dirvos drėgmė yra tada, kai į ją dar įsispaudžia bato kulnas. Geriausia voluoti važiuojant ne didesniu kaip 5 km/val. greičiu. Be to, nustatyta, kad darbo kokybei turi įtakos ir volų masė. Jų svorį galima padidinti pripildant vandeniu. Pavyzdžiui, į 2,70 m darbinio pločio ir 1,20 m skersmens cilindrinį volą telpa 2 500 l vandens. Tuščias volas sveria apie 2 000 kg. Taigi pripylus vandens jis svers 4 500 kg. Tai atitinka apie 1 600 kg kiekvienam darbinio pločio metrui. Žalienose dažniausiai reikia naudoti sunkius lygius volus, kurių kraštai turėtų būti užapvalinti, kad nepakenktų žolėms.

Valkiuoti reguliariai

Valkiavimo ir akėjimo tikslai

  • išlyginti dirvos nelygumus
  • pašalinti kurmiarausius
  • pagerinti dirvos oro režimą
  • paskatinti žolių krūmijimąsi
  • išsklaidyti mėšlą

Nariuotos valkės susideda iš lietų trikampių dalių. Viena jų pusė lygi, kita – sudaryta iš vadinamųjų agresyvių dalių (akėtvirbalių, šukų). Prikabintos grandinės arba žiedai labai pagerina valkių darbo kokybę. Be to, prie jų galima prikabinti ir kitus padargus.

Valkių darbinis užgriebis gali būti 6 arba 8 m. Jos gali būti traukiamos 8-10 km/val. greičiu ir per valandą apdirbti 4-6 ha žalienų. Valkių 1 m darbinio pločio kaina Vokietijoje, priklausomai nuo komplektacijos, yra apie 1 035 Lt (300 eurų). Taigi 6 m užgriebio valkės kainuotų apie 6 200 litų (1 800 eurų).

Be valkių pievoms ir ganykloms prižiūrėti dažnai naudojamos pasėlių akėčios. Paprastai jos būna nuo 3 iki 6 m darbinio pločio. Pagrindinės akėčių darbinės dalys – lengvai spyruokliuojantys akėtvirbaliai, kurie išdėstyti keliomis eilėmis po 30-40 kiekviename darbinio pločio metre. Vidutinis įdirbimo gylis yra apie 3 cm. Aktyviai vibruojantys spyruokliniai akėtvirbaliai sudaro palankias aeracines sąlygas bei pašalina augalų liekanas. Važiavimo greitis gali būti iki 10 km/val. Vidutinė šių akėčių vieno darbinio metro pločio kaina yra 1 550-2 590 Lt arba 450-750 eurų. Prie akėčių gali būti primontuoti vadinamieji pievų aeratoriai su įvairios konstrukcijos darbinėmis dalimis, pvz., skirtingų formų akėtvirbaliai, besisukančios lėkštės su smailais ir trumpais virbais. Jie pašalina augalų liekanas ir purena dirvą, todėl oras lengviau pasiekia augalų šaknis.

Išnykusių plotų atsėjimas

Išretėjusius žolynus reikia atsėti kuo anksčiau pavasarį. Žolės naujai įsėtuose plotuose greičiau auga, jei juose ganomi gyvuliai. Šienaujama jauna žolė vystosi silpniau. Prieš sėjant, išnykusius plotus galima įdirbti valkėmis arba akėčiomis. Žolių sėkla gali būti išberta tikslaus bėrimo trąšų barstytuvais arba specialiomis sėjamosiomis.

Išnykusiuose plotuose žolių sėklas galima pasėti akėčių ir valkių agregatu su primontuotu sėklų barstytuvu. Tada vienu važiavimu galima paruošti dirvą ir įsėti žolių sėklų mišinį.

Nors žalienų priežiūros mašinos palyginti brangokos, tačiau jų tarnavimo laikas yra ilgas. Gerai ir reguliariai prižiūrimos pievos bei ganyklos būna derlingesnės, todėl investuoti į mašinas verta. Tinkamai prižiūrimuose plotuose mažiau prisiveisia piktžolių, kurios paprastai ne tik blogina pašarų kokybę, bet ir stelbia pievines ar ganyklines žoles ir mažina jų derlių.

Parengta pagal užsienio spaudą