23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/05
Mašinos antrosios klasės traktoriams
  • Dr. Jonas LIAUKONIS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETO ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Pabaiga, pradžia Nr. 4 

Pasėlių priežiūros mašinos

Paprastas ir pigus piktžolių naikinimo padargas – pasėlių akėčios, naudojamos ir ekologiniuose, ir tradiciniuose ūkiuose, gaminamos Austrijoje (firmose „Einbock“ ir „Regent“) arba Lenkijoje („Expom“ gamykloje). Su antrosios klasės traktoriais (Belorus 80/82) agreguojamos akėčios, kurių darbinis plotis nuo 6 iki 9 m. Firma „Einbock“ gamina įsėlinių augalų sėjamąsias, kurias galima montuoti ant pasėlių akėčių. Tai palyginti naujas priedas, su kuriuo galima tolygiai įsėti dobilus ir kitus augalus į žiemkenčius ir vasarojų. Tai būtina ekologinių ūkių mašina.

Purkštuvai naudojami ne tik herbicidams, bet ir fungicidams, insekticidams, defoliantams, augalų augimo reguliatoriams išpurkšti. Kad pesticidai būtų efektyvūs, visas augalas turi būti padengtas purškiamu tirpalu. Todėl tikrai verta pirkti hidropneumatinį purkštuvą. Tai brangesnė mašina, tačiau dėl efektyvaus pesticidų išpurškimo, 25-50 proc. mažėja preparatų norma 1 ha. Žemės ūkio augalų derlingumas padidėja 5-27 proc., mažiau teršiama gamta. Hidropneumatinius purkštuvus siūlo vokiečiai, danai, italai ir lenkai.

Bulvėms, pasodintoms 75 cm atstumu tarp ežių, apkaupti labai tinka lietuviškas kauptuvas PVK-3,6. Papildomas padargo elementas – rotacinės akėčios, kurios sunaikina piktžoles ežių paviršiuje. Padidintais atstumais pasodintoms bulvėms tinka firmos „Grimme“ kauptuvas LB3000, komplektuojamas su rotacinėmis ir spyruoklinėmis akėčiomis.

Cukrinių runkelių ir kitų augalų tarpueiliams įdirbti verta pirkti austrišką „Einbock“ firmos kultivatorių ERS-6 su juostiniu purkštuvu EBS-6. Dėl įdirbtų tarpueilių pesticidų poreikis sumažėja 50-80 procentų. Ūkininkams, turintiems keturių ar šešių eilių tarpueilių kultivatorius, verta įsigyti montuojamą danų firmos „Hardi“ juostinį purkštuvą RS 200, kurie tiekiami 4 ir 6 eilių.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros strategijoje numatyta, kad 2015 metais ekologinių ūkių plotas sudarys 15 proc. žemės ūkio naudmenų. Todėl jau laikas ieškoti gamintojų, tiekiančių elektrinius kultivatorius. Tai mašinos, gerai naikinančios aukštaūges piktžoles, tinkamos tarpueiliams įdirbti, dirvonuojančioms žemėms ir pūdymams sukultūrinti, pasėliams desikuoti. Elektrinius kultivatorius LW5 gamina JAV firma „Lasko“. Šio kultivatoriaus konstrukcija ERPIK, agreguojama su Belorus traktoriais, yra komplektuojama su 30 kW elektros generatoriumi.

Žolinių pašarų ruošimo mašinos

Lietuvoje gaminamos nedidelio darbinio pločio (1,85 m) dalginė ir rotorinė diskinė šienapjovė Rasa bei rotorinė diskinė šienapjovė-plaušintuvė, kurias galima agreguoti su antrosios klasės traktoriais.

Daug racionaliau traktorius Belorus 80/82 agreguoti su didesnio darbinio pločio (iki 2,8 m) šienapjovėmis, nes lyginamosios žolės pjovimo pasipriešinimas esti 14-28 AG/m, šienapjovių-plaušintuvių – 19-33 AG/m. Dirbant su našesniais agregatais, ne tik žolė greičiau nupjaunama, bet ir mažėja darbų kaštai. Ūkininkams vertėtų pirkti suomišką universalią šienapjovę-smulkintuvą Tupla Junkkari. Mašina gali būti naudojama žolei pjauti, maigyti ir kloti į pradalges. Gaminant vytintos žolės silosą, galima surinkti pradalges, susmulkinti ir sukrauti į priekabas. Smulkintuvas Tupla Junkkari tinka ir šiaudams tvarkyti: surinkti ir susmulkinti jie kraunami į transporto priemones arba paskleidžiami ant ražienos. Suomiška mašina tinka ganykloms priežiūrėti – nenuėstai žolei nupjauti ir smulkinti. Ja galima smulkinti sideralinius augalus prieš arimą.

Nupjautai žolei tvarkyti galima rinktis vieną universalią mašiną – vartomąjį grėblį arba du padargus: vartytuvą, tolygiai paskleidžiantį žoles į pradalgę, ir grėblį.

Traktorių Belorus savininkai šienui gaminti gali pirkti stačiakampių ryšulių lenkiškus ir vokiškus presus. Presuoti šieną į ritinius galima lenkiškais, rusiškais ir vokiškais presais. Ritiniams transportuoti tinka lenkiška savikrovė priekaba T150 Dromoder. Tai mašina, atstojanti ir krautuvą, ir priekabą. Ji pravers ir linų augintojams.

Šienui iš sąvalkų rinkti ir transportuoti gerai pritaikytos rinktuvinės priekabos, turinčios smulkinimo įtaisus arba ne. Susmulkintą šieną lengviau dozuoti.

Pigiausias siloso gamybos tranšėjose būdas – surinkti vytintą žolę rinktuvinėmis priekabomis su smulkinimo įtaisais. Žolei susmulkinti tinka prikabinami pašarų smulkintuvai. Tai brangesnės, bet universalesnės mašinos, nes jos silosui gaminti tinka ir iš nevytintos žolės, kukurūzų, pieninės-vaškinės brandos javų.

Traktorius Belorus taip pat galima agreguoti su silosavimo į ilgus polietileno maišus mašina G 6700. Toks agregatas gali konservuoti pavytintą ir nevytintą žolę, pieninės-vaškinės brandos javus, kukurūzus, cukrinių runkelių griežinius ir drėgnus grūdus.

Ritininio siloso gamyba pati brangiausia iš visų minėtųjų.

Linų ir javų nuėmimo mašinos

Su traktoriais Belorus agreguotini Rusijoje gaminami linų kombainai LK-4A ir lietuviški vienos juostos vartytuvai LA-1 bei trijų juostų kedentuvai VLL-3. „Gamegoje“ gaminamos mašinos gali būti agreguojamos su traktoriais T-25/30. Pigesnius linų vartytuvus OSN-1B siūlo rusai.

Javų derlių galima doroti lietuvišku pusiau pakabinamu kombainu JK-3 Nemunas, kuris gali būti agreguojamas su antrosios klasės traktoriais. Kombainas gali būti su aktyviais skirtuvais rapsams nuimti ir šiaudų smulkintuvu.

Bulvių, cukrinių runkelių ir daržovių nuėmimo mašinos

Vidutinės galios traktoriai agreguojami su dviejų ežių bulviakasėmis. Lenkiškos ir baltarusiškos kasamosios tinka tik pasėliams, kuriuose atstumas tarp ežių yra 65-75 cm. Bulvių, pasodintų padidintais 90 cm atstumais tarp ežių, derlių galima nukasti Vokietijos kompanijos „Netagco Wuhlmaus“ mašinomis SL 1625, SLD 1450 ir SLD 1625 bei „Grimme“ firmos kasamąja RL 1500.

Vienos eilės bulvių kombainai importuojami iš Lenkijos firmos „Agromet-Pionier“. Tai pigios mašinos, kurios gali būti sukonstruotos su papildomais priedais, skirtais svogūnams iš sąvalkų rinkti, morkoms ir runkeliams nuimti, bulvėms pakuoti. Vienos ir dviejų ežių bulvių kombainus siūlo kompanija „Grimme“.

Cukriniams runkeliams nuimti siūlomi lenkiški vienos eilės kombainai Z413 ir dviejų eilių daniškos, vokiškos ir švediškos mašinos, kurioms pakanka minėtųjų traktorių galios.

Paspartinti daržovių nuėmimą galima, nusipirkus pigų ir paprastą daržovių pakeltuvą UDP-1,4. Norintiems mechanizuotai nuimti įvairias daržoves ūkininkams teks pirkti danišką, įmonėje „Asa-Lift“ gaminamą mašiną Mini ME 45. Ši mašina komplektuojama su įvairiais elementais ir tinka nuimti morkas, burokėlius, česnakus, salierus, krapus, porus, ropes, pasternokus.

Nesudėtinga mašina svogūnų kasamoji Z427 supila derlių į sąvalkas.

Uogoms skinti tinka lietuviški kombainai USK-1 Jovaras arba lenkų ir suomių gamybos mašinos, kurios gali būti agreguojamos su Belorus traktoriais.

Fermų mašinos

Galvijams šerti gaminami pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai, kurie gali būti komplektuojami su siloso krovimo freza arba be jos. Jei be siloso atpjautuvo, pašarams į maišytuvą pakrauti reikės įsigyti krautuvą. Lentelės duomenys rodo, kad apsimoka pirkti brangesnį maišytuvą su freza. Perkant pigesnę mašiną, teks dar įsigyti siloso atpjautuvą, o šeriant reikės dviejų traktorių. Pašarų smulkintuvus-maišytuvus-dalytuvus gamina labai daug Anglijos, Prancūzijos, Italijos, Suomijos, Vokietijos ir Danijos įmonių.

Mažiau galvijų laikantiems ūkininkams, kurie nešeria jų pašarų mišiniais, verta pirkti nesudėtingus siloso atpjautuvus-dalytuvus. Šios mašinos tranšėjoje palieka lygų ir tankų siloso paviršių, todėl silosas mažiau genda. Tokios mašinos importuojamos iš Prancūzijos ir Vokietijos.

Tvartams kreikti siūlomi šiaudų ritinių smulkintuvai-kreiktuvai. Tai įrenginiai, pakabinami ir prikabinami prie Belorus 80/82 ir kitų panašios galios traktorių. Šiaudų ritinius jie pasikrauna patys. Smulkintus šiaudus paskleidžia 10-18 m pločiu. Kreiktuvai į Lietuvą importuojami iš Prancūzijos firmos „Kuhn“, Lenkijos gamyklos „Sipma“ ir Suomijos firmos „Elko“.

Kitos ūkiuose reikalingos mašinos

Su 14 kN traukos klasės traktoriais agreguojamos dvi atskiros akmenų rinkimo mašinos: žertuvas U907 ir rinktuvas U 908. Jos gaminamos lenkų firmoje „Agromet FMR Brzeg“. Daniškas firmos „Tim-Thyregod“ žertuvas TSR 4000 ir rinktuvas TS 1500 yra brangesni. Pigiausia akmenų rinkimo priemonė – pakabinamas traktoriaus gale savivartis konteineris.

Augalų masės smulkintuvai reikalingi ne tik šiaudams smulkinti, bet ir dirvonams įdirbti, ganykloms prižiūrėti, aplinkai tvarkyti. Jie importuojami iš Italijos, Vokietijos, Prancūzijos, Norvegijos.

Dirvos grąžtus, reikalingus sodams įrengti, ganykloms aptverti, stacionarioms elektrinėms užtvaroms įrengti, siūlo lenkai ir vokiečiai.

Pigias kilnojamas betono maišykles gamina lenkai. Jie daug šių įrengimų eksportuoja į Daniją.

Malkų pjūklus-skaldytuvus gamina Lietuvos įmonė „Umega“. Panašūs įrengimai importuojami iš Suomijos.

Paminėtas žemės ir komunalinio ūkio mašinų sąrašas dar ne visas. Neįtraukti vienodos paskirties įrengimai. Be to, jau yra ir naujesnių modelių bei tipų. Tačiau mašinos tenkina agrotechnikos reikalavimus.