23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/03
Kyla dar vienas sėklų fabrikas
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Šalies augalų dauginamosios medžiagos tiekėjai rengiasi konkurencijai tarptautinėje rinkoje. Labai svarbu ne tik užauginti kokybišką dauginamąją medžiagą, bet ir tinkamai ją paruošti. Sertifikuotos sėklos paruošimas ir pakuotės turi atitikti ES nustatytus kokybės reikalavimus.

Panevėžio rajone netoli Piniavos kyla naujasis Kemira GrowHow sėklų fabrikas, kuriame pirmosios sėklų partijos bus paruoštos jau ateinančio rudens žiemkenčių sėjai.

Šio fabriko statybai numatyta investuoti apie 12 milijonų litų. Fabrike bus apdorojama tik grūdinių augalų sėkla. Visa sėkla – nuo elitinės iki komercinės – bus dauginama Lietuvoje. Sėklininkystės ūkiai kasmet turės užauginti apie 23 000 t sėklinės žaliavos. Pavasarį numatyta smarkiai išplėsti vasarinių kviečių ir salyklinių miežių, rugių dauginimo plotus. Paruošta sėkla bus parduodama pirmiausiai Lietuvoje ir Latvijoje. Planuojamas metinis fabriko pajėgumas – iki 20 000 tonų sėklų.

Praėjusių metų rudenį jau buvo sudarytos sutartys su sertifikuotais sėklininkystės ūkiais, kuriuose auginama žiemkenčių sėkla. Rudeninei sėjai jau naujajame fabrike paruoštos javų sėklos planuojama parduoti apie 3 000 tonų. „Žiemkenčių sėklos ruošimas – labai įtemptas laikas, nes reikia suspėti visus darbus padaryti nuo pjūties iki rudeninės sėjos, maždaug per 40 dienų“, - sako UAB Kemira GrowHow generalinis direktorius Algirdas Pereckas.

Sertifikuotos sėklos augintojams patogu bus tai, kad jie galės pristatyti nukultus grūdus tiesiai iš laukų, nevalytus ir nedžiovintus. Fabrike bus atliekami visi kokybiškai sėklai paruošti reikalingi darbai: pirminis valymas, džiovinimas, antrinis valymas, beicavimas, pakavimas ir pakrovimas į transporto priemonę. Pagamintos sėklos kokybę užtikrinti padės moderni fabriko laboratorija, kurioje sėkla bus tiriama keletą kartų.

Fabrike bus sumontuota Cimbria Unigrain A/S firmos įranga. Per parą bus paruošiama 250 tonų sėklos, t.y. 15 tonų per valandą. Priėmimo ir pirminio valymo galingumas – 60 tonų per valandą, džiovyklos galingumas – 20 tonų per valandą.

Javų sėklų pakuotės bus tokio dydžio, kokių pageidaus klientai. Planuojama pakuoti į 40 kg maišus ir didmaišius. Dar ne visi ūkininkai turi reikiamos technikos, kad galėtų lengvai iškrauti didmaišius ir supilti iš jų sėklą į sėjamąsias. Todėl populiaresni, bent jau iš pradžių, turėtų būti mažesnieji maišai. Maišus su sėkla klientas galės gauti sukrautus pakrikai arba sudėtus ant europalečių. Pasak A.Perecko, labai svarbus glaudus ryšys tarp kliento, agronomo konsultanto ir logistikos specialisto, mat kliento poreikiai ir galimybės turi būti itin gerai išsiaiškintos.

Fabrike bus įdiegta speciali sėklų apvėlimo technologija, užpatentuota iSeed pavadinimu. Standartiniame gamybos procese sėklos yra apveliamos beicais, o patobulintoje iSeed technologijoje jos dar apveliamos ir fosforu, nes būtent fosforo trūkumui augalai yra labai jautrūs pačioje augimo pradžioje, kol šaknų sistema silpna. Fosforo trūkumas ankstyvaisiais vegetacijos tarpsniais taip stipriai paveikia augalą, kad padarytos žalos neįmanoma ištaisyti net labai gausiai tręšiant vėlesniais tarpsniais. Darytų ir tebetęsiamų bandymų su grūdiniais augalais, rapsais, cukriniais runkeliais, sėtais iSeed technologija apdorota sėkla, rezultatai labai geri.

Beje, speciali iSeed technologija ne tik paspartins augalų augimą, bet ir bus savotiška pagalba žemdirbiui: juk įstojus į ES bus reikalaujama tiksliai nurodyti atiduodamų trąšų kiekį. Seminarai, lauko dienos, bandymai turėtų įrodyti ūkininkams, kad verta auginti specialiai apdorotą sėklą. Kiek naujajame fabrike ruošiamos sėklos bus apdorojama iSeed technologija, diktuos ūkininkų poreikiai.

Kemira GrowHow savo veiklą sėklų verslo srityje koncentruoja į žieminių ir vasarinių kviečių, žieminių ir vasarinių rugių, žieminių ir vasarinių kvietrugių, avižų, žirnių, pupų, grikių, pluoštinių linų ir žieminių bei vasarinių rapsų sėklos atstovavimą, dauginimą, platinimą, tyrimą ir pardavimą. Tikimasi, kad naujojo fabriko produkcija skatins kokybiškos sertifikuotos sėklos vartojimą šalyje. Žemdirbiai tokios sėklos naudą pajus per padidėjusius derlius (nuo sėklos priklauso apie 15 proc. būsimo derliaus dydžio).

„Šiandien jau mes tikrai nesame vien trąšų firma, - gerokai senstelėjusio, bet vis dar stipraus įvaizdžio kratosi A.Pereckas. - Yra keturios pagrindinės mūsų verslo linijos: trąšos, augalų apsauga, sėklos ir paslaugos. Nuo šiol nebūsime vien tik sėklų pardavėjai, jau tampame ir jų gamintojai. Mūsų vizija – maisto produktų gamybos grandinės integratoriaus vizija. Mūsų tikslas – pateikti žemdirbiui viską, ko jam reikia, kad galėtų išauginti tokią produkciją, kokia tiktų perdirbėjui“. Kemiros GrowHow filosofija – pateikti žemdirbiui tai, kas teigiamai veiktų jo auginamos žaliavos kokybę.

Pasak A.Perecko, viena sunkiausių darbo sričių - įrodyti kooperacijos ir bendradarbiavimo svarbą ir būtinumą. Žemdirbiai labai atsargiai žiūri į siūlomas paslaugas, bijo apsigauti. „Ateini pas žemdirbį ir sakai, kad žinai, kokios produkcijos reikia supirkėjui ir kaip tokią produkciją reikėtų užauginti. O žemdirbys iš karto galvoja, kurioje čia vietoje nori mane apmulkinti?“, – taip įprastą konsultanto bendradarbiavimo su klientu pradžią nusako A.Pereckas. Nepasitikėjimo barjerai griūna tada, kai žemdirbys, pasinaudojęs konsultacijomis ir rekomendacijomis, gauna didesnį pelną.