23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/03
Kad natūralių medžiagų kiaulienoje būtų daugiau
  • Dr. Edmundas PAULAUSKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO KONSULTAVIMO TARNYBA
  • Mano ūkis

Iš Malaizijoje augančių palmių vaisių minkštimo pagaminto aliejaus natūralios medžiagos – karotinai ir vitaminai – geriausias sintetinių produktų pakaitalas ne tik žmonių, bet ir gyvulių bei paukščių mityboje. O kas natūralu – tas sveika.

ungtinėse Amerikos Valstijose ir Europos Sąjungoje kontroliuojama gyvulininkystės produktų gamyba, pradedant gyvulių auginimu ir baigiant produktų paruošimu maistui (programa „Ferma – stalas“). Siekiama, kad gyvuliai būtų šeriami pašarais, praturtintais natūraliais antioksidantais, vitaminais ir kitais saugiais pašarų priedais bei papildais. Atsisakoma įvairių sintetinių priedų bei konservantų. Tam tikslui pasiekti uždrausta gyvulių pašarus papildyti pašariniais antibiotikais, vietoj jų rekomenduojama vartoti saugius probiotikus. Tiriama, kiek natūralių vitaminų, mineralinių ir kitų medžiagų susikaupia gyvulių mėsoje bei piene, ieškoma būdų, kaip pagaminti saugias žaliavas maisto produktams gaminti. Praturtinus gyvulių pašarus natūraliais vitaminais bei konservantais, jie kaupiasi gyvulių organizme ir piene. Tai pagerina mėsos bei pieno kokybę. Maisto produktai, paruošti iš tokių žaliavų, yra natūralūs minėtų medžiagų šaltiniai ir teigiamai veikia žmonių sveikatą. Natūraliomis medžiagomis, kurių gausu palmių aliejuje, praturtintus maisto produktus Lietuvos gyventojai vartoja jau keleri metai, o į gyvulių pašarus jos pradėtos terpti neseniai. Pašarinio aliejų mišinio „Karotinas“ pridedama į paukščių, gyvulių ir šunų kombinuotuosius pašarus.

Jis gaminamas iš 50 proc. palmių ir 50 proc. rapsų arba sojų aliejų. Aliejų mišinys „Karotinas“ – ne tik energijos šaltinis: jo sudėtyje yra didelis kiekis natūralaus ß-karotino ir kitų karotinoidų (palmių aliejuje yra keliasdešimt kartų daugiau vitamino A ekvivalentų negu morkose ir lapinėse daržovėse), vitamino E ir kitų tokoferolių bei tokotrienolių, vitamino K, kofermento Q10 ir kitų medžiagų.

Natūralių medžiagų nauda

Karotinai veikia kaip antioksidantai, jie sustiprina gyvulių imunitetą, pagerina apsivaisinimą, saugo nuo mutagenų poveikio. Tyrimais nustatyta, kad didesnis karotinų kiekis pašaruose sumažina plaučių ir kitų vėžinių susirgimų riziką. Papildomas ß-karotino kiekis pagerina galvijų ir arklių reprodukcines savybes, padidina kiaulių vislumą.

Vitaminas E yra būtinas ląstelių medžiagų apykaitai, nes dalyvauja ląstelių kvėpavimo ir nukleino rūgščių medžiagų apykaitoje. Be to, šis vitaminas yra vienas stipriausių antioksidantų. Jis slopina nesočiųjų rūgščių, vitamino A bei kitų oksidacinius procesus, apsaugo riebalus nuo apkartimo, o karotinus nuo suirimo. Nustatytas vitaminų A ir E tarpusavio ryšys – jie sustiprina vienas kito veikimą. Pastaruoju metu vietoj sintetinių antioksidantų (BHA, BHT, EQ ir kt.) dėl jų toksiškumo rekomenduojama vartoti natūralias medžiagas.

Trūkstant vitamino E veršeliams, kiaulėms ir paukščiams pasireiškia skeleto raumenų distrofija, raumenys praranda spalvą (dėl mioglobino trūkumo). Procesui progresuojant, sumažėja gyvulių masė, išsivysto širdies raumens degeneracija, gyvuliai staigiai krenta. Iš tokoferolių didžiausią biologinį aktyvumą turi x-ß-tokoferoliai (didžiausias vitamino E aktyvumas).

Kitas palmių aliejuje randamas vitaminas K organizme nesikaupia. Jį nuolat gamina žarnyno mikroflora. Trūkstant vitamino K, sutrinka kraujo krešėjimas, gali atsirasti kraujuojančių žaizdų paodyje, raumenyse, virškinimo trakte ir kt.

Nustatyta, kad kofermentas Q10 (ubichinonas) atlieka svarbų vaidmenį, gaminant adenozintrifosfatą (ATF), kuris yra pagrindinė ląstelių energijos medžiaga. Kofermentas Q10 stiprina organizmo imuninę sistemą, veikia kaip antioksidantas, neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį, dalyvauja elektrolitų apykaitoje.

Bandymais įrodytas teigiamas poveikis

Koks pašariniu aliejų mišiniu papildytų pašarų poveikis kiaulėms, ištirta Laimutės Šakauskienės (Mažeikių r.) ir Antano Dobrovolskio (Kupiškio r.) ūkiuose. Į bandomosios grupės kiaulių pašarus buvo įterpta 1,5 proc. pašarinio aliejaus „Karotinas“. Nustatyta, kad šiuo aliejumi praturtintais pašarais šeriamų kiaulių skerdenose susikaupė daugiau vitaminų A, E ir mikroelemento seleno (Se). Be to, šios grupės kiaulių, palyginti su kontrolinėmis, mėsa buvo švelnesnė, mažesni ir jos virimo nuostoliai.

A.Dobrovolskio ūkyje kiaulės, šertos pašarais su raudonuoju palmių aliejumi, priaugo daugiau: vidutinis priesvoris per parą buvo 4 proc. didesnis. Pašarų sąnaudos 1 kg priesvorio priaugti siekė 2,7 kg ir buvo 3 proc. mažesni negu kontrolinėje grupėje. Panašūs rezultatai gauti ir L.Šakauskienės ūkyje.

Bandymui atlikti buvo sudarytos dvi analogiškos kiaulaičių ir kastratų grupės. Pašarų mišiniai gyvuliams buvo ruošiami ūkiuose iš miežių, kviečių ir baltymų, vitaminų, mineralų papildų (BVMP). Bandomosios grupės kiaulių pašarai buvo praturtinti BVMP pašariniu aliejumi „Karotinas“. Racionai kiaulėms buvo subalansuoti, naudojantis Konsultavimo tarnybos kompiuterine kiaulių šėrimo programa. Bandymo metu buvo kontroliuojamas kiaulių augimas, sveikatingumas ir pašarų panaudojimas. Jam pasibaigus, ultragarso aparatu Piglog-105 nustatytas kiaulių raumeningumas. Be to, iš abiejų grupių buvo atrinkta po 3 kiaules kontroliniam skerdimui.