23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/03
Įvaizdis irgi svarbu
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Vartotojų apklausai Europos šalyse teikiama pakankamai didelė reikšmė, nes labai dažnai prisimenama taisyklė, jog gamintojas privalo kuo geriau tenkinti vartotojo poreikius. Tai neturi būti tapatinama su kokiu nors aklu pataikavimu, tačiau argumentuota technikos naudotojo nuomonė yra labai svarbi.

Traktorių gamintojai nuolat kaupia naujausią informaciją, atlikdami apklausas ir platindami įvairias anketas. Tai daroma ne savireklamos tikslais, bet siekiama turėti kuo daugiau atsiliepimų apie savo gaminį ir jais remiantis ieškoti geresnių sprendimų.

Konkrečių pavyzdžių šia tema būtų galima pateikti labai daug. Pavyzdžiui, prieš keletą metų buvo pristatyti traktoriai su hidromechaninėmis transmisijomis, turinčiomis daug neginčijamų privalumų. Regis, tokių traktorių paklausa turėjo labai išaugti. Tačiau vartotojai, nors ir pripažindami tuos privalumus, gamintojams pateikė savo atsiliepimus ir nurodė nemažai trūkumų, susijusių su jų valdymu. Gamintojai atsižvelgė į ūkininkų pastabas ir jau treti metai ieško racionalesnių ir paprastesnių sprendimų trūkumams pašalinti, nes supranta, kad to nepadarius, traktorių su hidromechaninėmis transmisijomis niekas nepirks.

Be abejo, apklausų rezultatai – vieniems gamintojams reklama, kitiems – antireklama.

Didžiojoje „Profi“ žurnalo skaitytojų 2003 m. apklausoje dalyvavo daugiau kaip 5 000 skaitytojų, daugiausia praktikų, dirbančių su traktoriais. Žurnalo redakcija, organizavusi šią apklausą, numatė tam tikrus saugiklius, kurie neleistų manipuliuoti pateiktomis nuomonėmis. Pildantiems anketas ūkininkams reikėjo atsakyti į šešis klausimus:

  • Kuris traktorius tinkamiausias darbui?
  • Kuris traktorius patikimiausias?
  • Kuris traktorius pažangiausias, progresyviausias?
  • Kuris traktorius stilingiausias?
  • Kurių traktorių geriausias servisas?
  • Kuri markė labiausiai patinka?

Visi vertinami traktoriai buvo suskirstyti į atskiras grupes pagal užimamą

rinkos dydį 2002 m. Vokietijoje: žalia spalva – traktoriai, užimantys 51,8 proc.; geltona spalva – traktoriai, užimantys 19,4 proc.; raudona spalva – traktoriai, užimantys 7,9 proc. rinkos dalį.

Traktorių vertinimų komentarai

Case IH/Steyr. Didžiausią įvertinimą pelnė traktorių stilingumas, šiek tiek prasčiau buvo vertinamas jų servisas ir vartotojų palankumas. Blogiausiai įvertintas jų tinkamumas darbui ir progresyvumas. Patikimumas – šiek tiek žemesnis vidutinio lygio.

Deutz Fahr. Visi įvertinimai labai nežymiai svyruoja apie vidutinį lygį, tik tinkamumas darbui įvertintas šiek tiek geriau.

Fendt. Geriausiai įvertintas šio traktoriaus progresyvumas bei tinkamumas darbui, tačiau visi likusieji rodikliai - žemiau vidutinių.

John Deere. Gerai įvertintas patikimumas ir servisas. Tinkamumas darbui, stilingumas ir vartotojų palankumas – vidutiniškai, o progresyvumas - tik patenkinamai.

Same/Lamborghini. Tai vieni iš prieštaringiausiai vertinamų traktorių. Jų progresyvumas įvertintas labai gerai, stilingumas ir servisas – gerai, tačiau tinkamumas darbui bei patikimumas – blogai.

Massey Ferguson. Visi vertinimai nežymiai svyruoja apie vidutinę reikšmę, tik tinkamumas darbui įvertintas šiek tiek žemiau vidutinio.

New Holland. Visi vertinimai labai panašūs, kaip ir Massey Ferguson traktorių.

Renault. Visi vertinimai labai panašūs kaip New Holland ir Massey Ferguson traktorių, o tinkamumas darbui – šiek tiek aukščiau vidutinio.

Valtra. Gerai įvertintas traktorių tinkamumas darbui bei jų patikimumas, vidutiniškai – progresyvumas, vartotojų palankumas, o stilingumas – tik patenkinamai.

Pagal „Profi“ žurnalo medžiagą parengė dr. Aleksandras Kirka
LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS