23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/01
Nuo kenkėjų galima gintis saugiau
  • Vaidas POVILAITIS ŽEMĖS ŪKIO RŪMAI
  • Mano ūkis

Cheminės medžiagos, naudojamos žemės ūkyje, dažnai turi teratogeninių, mutageninių ir kancerogeninių savybių. Jos retai suskyla į aplinkai nekenksmingus junginius. Dideli chemikalų kiekiai silpnina gyvulių ir augalų imuninę sistemą, sukelia mikroorganizmų ir kenkėjų mutacijas.

Europos mokslinis aerozolinių technologijų centras siūlo alternatyvų apsaugos nuo nepageidaujamų mikroorganizmų ir kenkėjų būdą uždarose patalpose - dezinfekciją pagal tūrį. Naudojamų medžiagų kiekis sumažėja iki 20 kartų, o veikimo efektas geresnis negu įprastai.

Bet kuris, net lygiausias paviršius yra grublėtas. Plika akimi mes įžiūrime tik 1 proc. nelygumų, o nematomos duobutės (kriptos) sudaro 99 proc. visų paviršiaus nelygumų. Mikroorganizmai kaip tik ir slepiasi šiuose nelygumuose.

Siūloma aerozolinė technologija sukuria 2–100 mikronų dydžio lašus, kurie patenka į kriptas ir pasiekia ten esančius mikroorganizmus. Aerozolis - tai rūkas iš suslėgtų prisotintų garų. Slėgis rūku tolygiai užpildo visą patalpą ir patenka į visas sunkiai pasiekiamas vietas (plyšius, kišenes, kriptas). Ir vertikalus, ir horizontalus paviršius padengiamas absoliučiai tolygiu sluoksniu (mikroplėvele). Toks pats efektas pastebimas žiemą, kai ant automobilio langų kondensuojasi šiltas iškvepiamų garų aerozolis.

Dėl šių savybių mikroorganizmai negali pasislėpti nuo aerozolinio rūko. Be to, paviršiaus dengimo kondensatu koeficientas siekia 100. Eksperimentai parodė, kad naudojant paprastus purkštuvus, nesukuriančius aerozolio, lašų dydis yra didesnis negu 200 mikronų. Toks lašas kybo ore tik 1 sekundę ir ant 1 cm² ploto iškrenta 5 lašai. O 10 mikronų dydžio lašų į 1 cm² iškrenta 19 tūkst. ir ore jie kybo keletą valandų.

Neteisinga manyti, kad mikroorganizmų galima atsikratyti, skandinant juos nuodinguose chemikaluose. Pakanka kelių mikronų tirpalo, kad cheminė medžiaga sureaguotų su mikroorganizmais ir kenkėjais. Be to, skysčio perteklius nuo paviršiaus vis tiek nulaša ant grindų. Dėl to padidėja patalpų drėgmė, susidaro idealios sąlygos mikroorganizmams daugintis.

Aerozolis padaromas keliais būdais:

  • Pulverizatorius– paprasčiausias būdas, veikiantis dėl skysčio ar oro slėgio. Trūkumai: didžiulė kompresorių ir žarnų sistema dažnai užsikemša, netaupi, triukšminga. Joje suskyla nestabilūs cheminiai tirpalai ir gyvos biologinės substancijos (vakcinos, biologiniai insekticidai).
  • Diskinis purkštuvas – paprasta naudoti, purškia įvairius skysčius, nebrangi eksploatacija. Deja, greitai genda nuo mechaninių pažeidimų ir smūgių, reikalauja didelio atsargumo.
  • Reaktyvinis–impulsinis karšto rūko generatorius. Šie generatoriai, varomi benzinu, buvo sukurti apsaugoti nuo maliarijos tropikų šalyse. Jie pranašesni, mobilūs, bet gana pavojingi ir labai triukšmingi. Gana dažnai sukelia gaisrus. Dėl aukštos temperatūros išeinamojo vamzdžio gale, daugelio cheminių medžiagų naudoti negalima, nes jos genda. Šiltas aerozolis mūsų šaltame klimate akimirksniu išgaruoja, nespėjęs sureaguoti su mikroorganizmais.
  • Turbocikloniniu būdu aerozolis sukuriamas tokiu principu: galinga oro srovė praeina pro nejudančių turbinų kaskadą, susisuka į sūkurį. Jo viduje susidarantis vakuumas sudaro įvairių krypčių jėgas, skaidančias skystį į smulkiausius lašus. Dėl to nepakinta net patys nestabiliausi tirpalai, gyvi lieka biologiniai preparatai. Aerozolio generatorių aerodinaminė sistema aerozolio lašams suteikia kinetinę energiją, todėl jie ilgiau laikosi ore. Taip sustiprėja aerozolio teigiamos savybės.

Tokiems prietaisams sukurti reikia brangių technologijų, todėl pasaulyje yra tik kelios juos gaminančios firmos. JAV – įmonė „Dyna-Fog“, modelis Nightstar, Vokietijoje – „PulsFog“, modelis Turbomatik, Švedijoje – „WanJet“, modelis WanJet 20, Lietuvoje – serijos LOMA modeliai.

Lietuvoje gaminami turbociklinių aerozolių modeliai LOMA Ciklon-1 ir LOMA Ciklon-2. Lietuviškas modelis sukuria smulkesnį aerozolį - nuo 2 mikronų dydžio (pasaulio analogai sukuria aerozolį nuo 7 mikronų). LOMA išpurškia iki 30 l/val., kai tuo tarpu užsienio analogai iki 18 l/val. LOMA yra atsparesnis agresyviems tirpalams ir stipriai vandens mineralizacijai.