23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/01
Nematytos mašinos
  • Andrius CHALADAUSKAS, Dr. Vytenis JANKAUSKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Pabaiga, pradžia Nr. 6

Jonavos r. Gurelių kaimo ūkininkui Jonui Chaladauskui kūrybinių minčių, kaip patobulinti kieme stovinčias mašinas, niekada netrūksta. Šįkart apie rekonstruotą cukrinių runkelių kmbainą.

KS-6B modernizuotas šešiaeilis savaeigis cukrinių runkelių kombainas

Jono Chaladausko cukrinių runkelių kasimo kombainas KS-6B yra gerokai patobulintas.

Originalaus KS-6B kombaino trūkumai

  • dirbant molingoje dirvoje, cukriniai runkeliai blogai nuvalomi;
  • KS-6B neturi bunkerio, todėl kombainas negali dirbti be šalia riedančio runkelius išgabenančio traktoriaus su priekaba;
  • labai sunkūs plieninių narelių transporteriai, kuriuos perkrovus, pastarieji išsisega ir subyra į atskirus narelius;
  • SMD-62 variklis yra neekonomiškas ir patvarus, be to, ne visada lengva jį užvesti, kadangi tai daroma tik su paleidimo varikliuku.

Vietoje buvusių šešių valančiųjų valcų palikti tik trys, o vietoje kitų trijų sumontuoti du savos gamybos ratai su stipinais (žvaigždės). Žvaigždės meta runkelius ant guminio juostinio transporterio su lystelėmis. Transporteris neša runkelius ant trečiosios žvaigždės su originaliais firmos „Holmer“ stipinais. Nuo pastarosios žvaigždės runkeliai krenta ant dar vieno transporterio, kuris gali būti pasukamas aplink vertikalią ašį, pakeliamas aukštyn arba leidžiamas žemyn. Variklio vieta pakeista. Originalios konstrukcijos kombaine variklis yra viename aukštyje su kabina (kombaino viduryje). „Naujasis“, bet ne naujas 6 cilindrų Zetor 8602, 111 kW galios, 6842 cm3 darbo tūrio variklis patobulintame kombaine sumontuotas žemai, už galinio tilto. Tad ir triukšmo šaltinis nutolo nuo vairuotojo. Be to, padidėjo kombaino stabilumas, o galiniai ratai tapo labiau apkrauti.

Pakeista ir lapų nuėmimo technologija. Didžiąją lapų dalį nupjauna savos gamybos prikabinamas lapų kombainas (prikabinamas prie STC-100), o runkelių kerpes nupjauna kombaino priekyje pritvirtinti peiliai.

Bunkeris sumontuotas už kabinos. Iš jo runkeliai iškraunami vokiškos šienapjovės šieno-žolės grėblio sraige. Ji iškrauna tik dalį bunkeryje esančių runkelių. Iškraunant likusius runkelius, bunkeris pakeliamas hidrauliniais cilindrais, ir jie nubyra ant sraigės. Jei reikia papildomai valyti, sraigė meta runkelius atgal į kederį, ant žvaigždės, ir, praėję per valytuvą dar kartą, jie iškraunami.

Runkeliai į kombaino bunkerį kraunami retai: pradedant kasti lauką arba tuomet, kai neįmanoma šalia kombaino važiuoti traktoriui su priekaba. Taip pat bunkeris naudojamas perkraunant runkelius iš lauke sukrautų krūvų į priekabas. Perkraunant runkeliai su kaušu kraunami į bunkerį, o kombainas naudojamas kaip valytuvas-krautuvas.

V.Jankausko nuotraukos