23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/12
Vietoj Kalėdų eglutės
  • Rūta ANTANAITIENĖ
  • Mano ūkis

Iki Kalėdų beveik kiekvienuose namuose suspindės išpuošta žaliaskarė eglutė. Tradicinę miško eglę galima pakeisti labai į ją panašiais kambariniais augalais. Tiesa, tuomet namų neužlies svaigus sakų kvapas, bet ir spyglių nepribyrės ant kilimo. Be to, tokią eglutę puošite daugelį metų.

Araukarija (Araucaria heterophylla) - itin mėgstama kambarinė gėlė, dažnai vadinama tiesiog kambarine eglute. Tai araukarinių (araucariaceae) šeimos augalas, kilęs iš Australijos, Pietų Amerikos. Įdomus spygliuotis medelis žavi tvarkingai ratu išdėstytomis šakelėmis, apaugusiomis dideliais, sodrios žalios spalvos spygliais. Iš 18 žinomų rūšių tik ši tinkama auginti kambaryje.

Rudenį ir žiemą augalui būtinas ramybės periodas. Araukariją pastatykite 10oC temperatūros šviesiame kambaryje, prie lango, dažnai vėdinkite, purkškite vandeniu. Vazoną su augalu kartkartėmis pasukite, kad šakos augtų vienodai. Laistykite saikingai, pastovėjusiu vandeniu. Jei žemė perdžiūsta, šakos nulinksta arba pagelsta, nukrinta apatinės šakelės. Araukarijai kenkia ir drėgmės perteklius žiemą. Tuomet apatinėje augalo dalyje neišauga ūgliai.

Kas dveji metai kovo mėn. augalą persodinkite į durpinę žemę. Saugokite šaknis, kad nuo jų nenubyrėtų žemės. Vazoną pasirinkite ne per didelį. Persodintą augalą geriau dažniau purkškite, o laistykite rečiau.

Vasarą araukarijos intensyviai auga. Geriausia augalą išnešti į lauką ir laikyti po medžiais ar balkono paunksnėje. Gausiai laistykite lietaus vandeniu, bet žemė neturi būti per šlapia. Tręškite nuo kovo iki rugpjūčio mėn. kas dešimt dienų (1 g/l). Šiltu, sausu oru dažnai purkškite.

Gėlė dauginama ūgliais. Vasarą viršutinį šakų menturį 3 cm žemiau išsišakojimo nupjaukite ir pasodinkite į durpes. Šakeles laisvai suriškite ir pakelkite, įvyniokite į polietileno plėvelę. Įsišaknija per 3 mėnesius. Iš pagrindinio augalo likusio viršutinio menturio pažastų netrukus išauga naujos šakelės, kurias galite panaudoti ūgliams, o vieną šakelę palikite kaip viršūnę.

Kiparisas (Cupressus macrocarpa) priklauso kiparisinių (Cupressaceae) šeimai. Kilęs iš Kalifornijos. Kipariso šakelės apaugusios smulkiais spygliais. Šis augalas neatsparus šalčiams, todėl Lietuvoje auginamas kaip kambarinė gėlė. Dažnai auginamos Goldcrest ir Goldcrest Wilma veislės su auksaspalviais spygliais. Šį spygliuotį medelį galima karpyti ir suformuoti kokios tik nori formos vainiką.

Rudenį ir žiemą augalą laikykite šviesioje patalpoje ar žiemos sode, 5-10oC temperatūroje. Laistykite saikingai, retkarčiais apipurkškite vandeniu. Žiemą laikant per šiltai, kiparisą apninka voratinklinės erkutės.

Persodinkite kas 2-3 metus kovo mėn. į žemių mišinį iš velėninės, lapinės, durpinės (1:1:1) žemių. Nepasodinkite per giliai: jei žemėmis užpilsite šaknies augimo kūgelį, augalas gali žūti. Intensyvaus augimo metu laistykite gausiai, žemė turi būti nuolat drėgna. Tręškite vieną kartą per keturias savaites 1 g/l, nes kitaip kiparisas augs dar greičiau. Vasarą augalą galima išnešti į lauką ir pastatyti pusiau pavėsingoje vietoje.