23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/12
Mašinos mažos galios traktoriams
  • Dr. Jonas LIAUKONIS ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Šalyje yra apie 16 700 mažos galios T-25/30 tipo traktorių ir per 7 300 savaeigių T-16 tipo važiuoklių. Per paskutiniuosius ketverius metus žemdirbiai kasmet perka vidutiniškai po 470 naujų ir naudotų šių traktorių. Traktoriai T-25/30 ir važiuoklės T-16 pagal SAE ir ISO standartus priskiriami pirmajai klasei (15-35 kW) arba pagal tarybinę klasifikaciją 6 kN traukos klasei.

Tokie traktoriai yra pagrindinė mažažemių ūkininkų technika. Žemės ūkio bendrovės ir įmonės bei stambūs ūkininkai juos naudoja transporto, šieno ruošimo, pasėlių priežiūros ir kitiems darbams.

Žemės ūkio mašinų pasirinkimas pirmos kategorijos traktoriams nėra didelis. Nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse negaminami verčiamieji plūgai, ražienų skutikai, šienapjovės-plaušintuvės, stačiakampių ryšulių presai ir kita mažesnės galios traktoriams skirta technika. Dar mažesnis lietuviškos technikos pasirinkimas. Mažažemiai ūkininkai ne visada gali diegti šiuolaikines technologijas. Tai atsiliepia produkcijos savikainai ir konkurencingumui.

Lentelėje pateikiamos žemės ūkio mašinos pirmos kategorijos traktoriams. Nurodyta jų orientacinė kaina, kuri gali šiek tiek skirtis nuo realios dėl valiutų kurso svyravimų. Mašinų darbo tiesioginės išlaidos, kai jos agreguojamos su traktoriumi T-30A-80, nustatytos skaičiuojant, kad technikos sezoninė darbo trukmė atitinka normatyvus. Pavyzdžiui, daržovių sėjamoji per sezoną dirba 50 val., bulvių ir daigų sodinamosios – 70 val., universalios sėjamosios, pasėlių akėčios – 140 val. Ar verta pirkti nuosavą mašiną, ar geriau naudotis agroserviso paslaugomis, apskaičiuota Vakarų Europoje taikomais metodais. Tačiau į šį rodiklį reikia žiūrėti apgalvotai dėl nepakankamo paslaugų tinklo. Antra vertus, žemdirbys, turėdamas nuosavą techniką, atliks visus reikiamus darbus (technologines operacijas) optimaliausiu laiku, nevėluodamas ir nepažeisdamas kokybės reikalavimų.

Skaičiuojant išlaidas ir mažiausią darbų plotą, naudotasi Latvijos valstybinės žemės ūkio technikos sertifikavimo centro (buvusios Baltijos mašinų bandymo stoties) bei Lietuvos ŽŪM Darbo ekonomikos ir mokymo metodikos tarnybos duomenimis. Darbų atlikimo klaidų įtaka derlingumui įvertinta pagal Rusijos bei Lietuvos žemės ūkio institutų duomenis.

Transporto ir kėlimo mašinos

Vokiečių specialistų nuomone, ūkininkui būtina turėti tik traktorių ir priekabą. Žemės ūkio produkcijai transportuoti bei kitiems kroviniams (trąšoms, pesticidams, sėkloms, vandeniui ir kt.) pervežti būtinas nuosavas transportas, o visus kitus darbus gali atlikti agropaslaugų įmonė.

Žemdirbiams siūloma įsigyti traktorinių priekabų, priekabų-platformų ir universalių priekabų-mėšlakračių. Kai kurių užsienio specialistų nuomone, geriau turėti priekabą-platformą, kuri patogesnė, kai žemės ūkio produkcija ir kiti kroviniai pakraunami ir iškraunami rankomis.

Auginantiems gyvulius ūkininkams vertėtų pirkti universalią priekabą-mėšlakratę. Ji gali būti naudojama kroviniams transportuoti, mėšlui, durpėms ar kompostui paskleisti.

Mažos galios traktoriams tinka lenkiškas krautuvas TUR 9, montuojamas traktoriaus priekyje. Ši pigi mašina gali būti sukomplektuota su įvairiais priedais (birių medžiagų kaušu, mėšlo, šieno arba šiaudų krovimo šakėmis, ritinio griebtuvu). Plačiau naudojami krautuvai-manipuliatoriai, montuojami traktoriaus gale kartu su prikabinta priekaba. Vienas agregatas gali pakrauti, transportuoti ir iškrauti įvairius krovinius. Tokius krautuvus, agreguojamus su pirmos klasės traktoriais, gamina latviai, estai, rusai, ukrainiečiai ir kitų šalių gamintojai.

Dirvos dirbimo mašinos

Mažuose ūkiuose ražienas galima skusti peilinėmis 1,6 m darbinio pločio akėčiomis, kurias gamino įmonė „Kazlų Rūdos metalas“. Šiuo metu jų gamyba nutraukta. Todėl gali tekti tokias akėčias pirkti Latvijoje. Peilinės akėčios tinka ir vienpusio arimo sumetimams-išmetimams išlyginti. Taigi padargas bus panaudotas kiekvienam arimų hektarui po keturis kartus (du kartus ražienoms skusti ir du kartus arimams lyginti). Latvių duomenimis, naudojant peilines akėčias, degalų sąnaudas galima sumažinti 40 procentų, palyginti su kitais padargais.

Tarpukario metais Lietuvoje buvo gaminami verčiamieji plūgai. Dabar – XXI amžiuje – ūkininkas mažos galios traktoriui gali pirkti tik varsninį plūgą. Mokslinėje ir gamybinėje spaudoje įrodyta, kad ariant verčiamuoju plūgu, galima padidinti augalų derlingumą apie 12 procentų (dėl vienodo dirvos apvertimo, vandens erozijos sumažinimo) ir sumažinti dirvos ruošimo sėjai išlaidas.

Priešsėjiniam dirvos ruošimui tikslingiausia įsigyti vertikalių rotorių kultivatorių. Tai universali šiuolaikinė mašina, tinkama ruošti dirvas sėjai ir molingose, ir priesmėlio dirvose. Sėjant javus, rapsus, linus, runkelius ir kitus augalus, vertikalių rotorių kultivatorius išpurena dirvos paviršių reikiamu 4-6 cm gyliu. Auginant bulves, ši mašina gali išdirbti dirvą 15-20 cm gyliu, todėl nereikės jos pavasarį perarti. Taip įdirbant laukus bulvių derlius padidėja apie 20 procentų.

Tradicinis kultivatorius yra pigesnė mašina, tačiau dirva su juo įdirbama per lauką važiuojant du kartus. Geriau pirkti kultivatorius su ažūriniais volais.

Dalis ūkininkų galėtų taikyti naujus dirvos dirbimo būdus. Vietoje ražienų skutiko, plūgo ir kultivatoriaus galima naudoti naujos kartos mašiną – rotorinį kultivatorių. Nors tai brangus agregatas, tačiau jis tinka ir ražienoms skusti, ir dirvą sėjai ruošti. Rotorinius kultivatorius verta naudoti žiemkenčių ir vasarinių javų sėjai, jis tinka ruošti dirvas bulvių sodinimui, runkelių ir daržovių sėjai, taip pat sodo tarpumedžiams įdirbti.

Tręšimo ir kalkinimo mašinos

Ūkininkams verta turėti vieną universalią skleidimo mašiną, tiksliai išberiančią trąšas ir kalkes. Netgi ir ne žemės ūkio specialistas pastebi, kad trąšos daugelyje ūkių paskleidžiamos netolygiai, dėl ko silpnėja jų poveikis, derlingumas sumažėja 20-29 proc., prastėja produkcijos kokybė, pablogėja derliaus nuėmimo sąlygos. Mažų traktorių savininkams, ypač ekologiniuose ūkiuose, tiktų suomiškas trąšų ir kalkių barstytuvas.

Lietuvoje yra apie 1,1 mln. ha rūgščios ariamos žemės. Be to, kalkinti reikia ir rūgščias pievas bei ganyklas. Pakalkinus dirvožemį, derlius padidėja apie 1 t/ha. Kad greičiau skaidytųsi ir mineralizuotųsi sideraliniai augalai, ypač svarbu kalkinti ekologinius laukus. Reikalingą tręšimo ir kalkinimo mašiną gali įsigyti keli ūkininkai.

Sėjamosios ir sodinamosios

Mažos galios traktoriams gaminamos tradicinės ir kombinuotos (su lokalinio trąšų įterpimo mechanizmais) mechaninės sėjamosios. Tinkamai ir tolygiai įterpus trąšas ir sėklas, galima gauti iki 20 proc. derliaus priedą. Tačiau šios mašinos netinka ūkininkaujant ekologiškai.

Pagal naujausias rekomendacijas patariama bulves sodinti, paliekant didesnį (90 cm) atstumą tarp ežių. Užsienyje ir NVS šalyse įsitikinta, kad taip sodinant gaunama dviguba nauda: mažiau reikia sėklos, 20-30 proc. padidėja derlingumas. Be to, apie 50 proc. padidėja mašinų našumas ir tuo pačiu sumažėja energetinių resursų sąnaudos. Nustatyta, kad derlius būna didesnis, jei ežios suformuojamos prieš sodinimą ir sodinamos sudaigintos bulvės. Rusai ir baltarusiai jau kuria naujos kartos, padidinto atstumo tarp ežių bulvininkystės mašinas. Vertėtų patobulinti ir lietuvišką daigintų bulvių sodinamąją-kauptuvą Vilija. Sumontavus mineralinių trąšų lokalinio įterpimo įtaisą, derlingumą būtų galima padidinti 20-23 procentais. Bulvių sodinamąsias-kauptuvus gamina dvi Latvijos įmonės, estai, norvegai, suomiai, švedai, lenkai, italai. Tokią mašiną bulvių augintojams verta įsigyti, nes ji ir ežias suformuoja prieš sodinimą, ir sodina, ir kaupia (3-5 kartus).

Daržininkystės ūkiams lenkai siūlo keturių eilių daržovių sėjamąsias ir dviejų eilių daigų sodinamąsias. Italų firma „Checchi and Magli“ parduoda prie pirmos klasės traktorių prikabinamas vienos eilės daigų sodinamąsias Minfox ir Faxdrive R14/1 ir dviejų eilių – Fox/2 ir Texdrivel/2. Šalies tiekėjai neskelbia šių mašinų kainų.

Pasėlių priežiūros mašinos

Lietuva yra vienintelė iš Baltijos regiono šalių, kurioje nė viena įmonė negamina pasėlių akėčių. Akėjant pasėlius, sumažėja piktžolių, apie 10 proc. padidėja derlius. Akėjant ir kaupiant bulves, gumbų prikasama iki 3 kartų daugiau. Žemdirbiai gali pirkti

importines latviškas Aivars-R arba austriškas dviejų firmų „Regent“ bei „Einbock“ pasėlių akėčias. Lenkai gamina ir parduoda daug šio tipo akėčių Danijoje, tačiau mažiausias jų darbinis plotis yra 6 m.

Bulves rekomenduojama kaupti 3-5 kartus. Be minėtos bulvių sodinamosios-kauptuvo, ūkininkai gali pirkti kauptuvus PVK-1,4. Šis su rotacinėmis akėtėlėmis komplektuojamas padargas gerai išpurena tarpueilius ir sunaikina piktžoles ežių paviršiuje. Kauptuvas PVK-1,4 netiks bulvėms, pasodintoms 90 cm atstumu tarp ežių. Tokiems pasėliams verta pirkti „Grimme“ firmos (Vokietija) kauptuvus LB 1500 su spyruoklinėmis ir rotacinėmis akėtėlėmis. Tai tobula mašina, skirta bulvių pasėliams įdirbti, kuriuose atstumas tarp ežių yra 75-90 cm.

Nereikėtų pirkti pigių, bet nepatikimų lenkiškų pasėlių purškimo mašinų. Geriau nuomotis šiuolaikinį hidropneumatinį purkštuvą, kuris sutaupo 25-50 proc. pesticidų, t.y. javų pasėliuose sutaupoma chemikalų už 100-225 litus, o bulvių – nuo 270 iki 600 Lt. Be to, gerai išpurškus pesticidus nuo augalo viršaus iki žemės, javų derlingumas padidėja 5-10 proc., o bulvių – net 20-27 proc., palyginti su pasėliu, kuriame chemikalai buvo paskleisti netolygiai.

Šienavimo technika

Lietuvoje gaminamos rotorinė būgninė šienapjovė Raselė ir dalginė mašina RŠ-1,6. Nors dalginė šienapjovė yra pigesnė, tačiau rotorinė Raselė kur kas patikimesnė mašina.

Rotorinis vartomasis grėblys Dobilas 3 savo techniniais rodikliais atitinka užsienietiškas mašinas. Jis geriau tiktų didesniems kaip 8 ha šienaujamiems plotams (dviejų pjūčių žolę 3-4 kartus vartant ir vieną kartą grėbiant). Pigesnis lenkiškas žvaigždinis vartomasis grėblys Z 280 tiktų mažesnius šienaujamus plotus turintiems ūkiams.

Specialūs karuseliniai vartytuvai (skleistuvai) žoles varto geriau. Jie gali būti įvairaus darbinio pločio (nuo 3 iki 9,8 m). Palyginti pigus yra lenkiškas vartytuvas Z 260.

Šieną ir šiaudus iš sąvalkų surinkti ir transportuoti galima rinktuvinėmis iki 20 m2 talpos priekabomis. Į mūsų šalį šios mašinos įvežamos iš Lenkijos ir Austrijos (firmos „Pöttinger“ rinktuvinės priekabos Poni 1, Poni 2, Boss Junjor 1-T ir kt.).

Daugumai ūkininkų šieną ir šiaudus patogiau presuoti. Taip paruoštus pašarus lengviau transportuoti, realizuoti, reikia mažesnių saugyklų, patogiau šerti gyvulius ir kreikti tvartus. Į šalį įvežami rinktuviniai ritinių presai MB 60 tinka mažos galios traktoriams. Ritinius nesunku krauti rankomis. Mažiems ritiniams gaminti „John Deere“ firma sukonstravo kintamo skersmens presus, kurie suvynioja vienu metu du 60 cm ilgio ritinius.

Bulvių kasamosios

Šalyje gaminamos dviejų modelių vienos ežios bulvių kasamosios. Tai „Umegos“ gaminys Varsna ir AB „Utenos krosnys“ kasamoji šernas. Bulviakasės yra pakabinamos, elevatorinės. Bulvės surenkamos rankomis.

Ūkininkai, auginantys didesnius plotus (ypač ankstyvųjų veislių) bulvių, renkasi elevatorines bulviakases su rūšiavimo stalu ir pakavimo platforma. Nukastos bulvės rūšiuojamos į dvi rūšis ir supilamos į maišus. Pigiausia šio tipo mašina yra lenkiška Z 651/1. Kasant tokia mašina be traktorininko dar reikia 4-5 darbininkų. Ant platformos galima sukrauti apie 200 kg bulvių. Tačiau mašina skirta tarp ežių 62,5-75 cm atstumu pasodintoms bulvėms kasti.

Tobulesnes bulviakases su rūšiavimo stalu gamina Italijos ir Suomijos kompanijos.

Kitos ūkyje reikalingos mašinos

Augalinės masės smulkintuvas reikalingas ne tik šiaudams smulkinti, bet ir sideraliniams augalams apdoroti prieš juos užariant, aplinkai prižiūrėti, sodų tarpumedžiams mulčiuoti. Pirmos klasės traktoriams augalinės masės smulkintuvai importuojami iš Italijos.

Dirvos grąžtas – būtina mašina sodams, tvoroms ir elektrinėms užtvaroms įrengti, aplinkai tvarkyti. Galima pirkti Lenkijoje, Vokietijoje, Danijoje pagamintus grąžtus. Gaminių kainos yra panašios ir priklauso nuo jų komplektacijos.

Akmenuoti plotai užima apie 450 tūkst. ha ariamos žemės (15 proc., kai kuriuose rajonuose – iki 50 procentų). Tačiau mažos galios traktoriams akmenų rinkimo technikos niekas negamina. Akmenims surinkti gali būti pritaikyti traktoriaus gale pakabinami, savivarčiai, 1 000-1 500 Lt kainuojantys konteineriai. Juos gamina estai, lenkai, vokiečiai ir kitų šalių gamintojai.

Aptartos žemės ūkio mašinos nėra nepamainomos ir gali būti pakeičiamos modernesnėmis, tobulesnės konstrukcijos. Taip pat nėra galimybių aptarti visų gaminamų mašinų, nes vien Lietuvoje kultivatorius gamina ir parduoda 12 firmų, bulvių kauptuvus – 7 įmonės ir panašiai. Tai tik patarimai ūkininkams ir pasiūlymai šalies žemės ūkio technikos gamintojams.