23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/12
Kopūstų įvairovė
  • Marytė BOBINIENĖ, LIETUVOS SODININKYSTĖS IR DARŽININKYSTĖS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Lietuvoje auga įvairių rūšių kopūstai, vieni nuo kitų besiskiriantys vegetatyviniais organais – auginantys įvairių formų ir spalvų lapus (lapiniai kopūstai), įvairių dydžių, standumo ir formų gūžes bei gūželes (gūžiniai, pekininiai, briuseliniai), įvairių spalvų ir dydžių galvutes (brokoliai, žiediniai kopūstai), žalius ar rožinius stiebagumbius (ropiniai kopūstai).

Įvairių rūšių kopūstai savo chemine sudėtimi gerokai skiriasi. Vertingiausios biocheminės sudėties yra lapiniai, briuseliniai kopūstai bei brokoliai. Be maistinių kopūstinės daržovės turi daug gydomųjų savybių.

Visos kopūstinės daržovės yra ilgos dienos augalai. Tinkamiausia temperatūra kopūstams augti 15-200C šilumos, tačiau jie lengvai pakenčia trumpalaikes šalnas. Kopūstai mėgsta drėgną, vandeniui laidžią sunkesnę dirvą, tačiau ankstyvajai produkcijai užauginti reikėtų parinkti lengvesnį dirvožemį. Laistymas pagerina gūžių ir galvučių tankį, sumažina riziką susirgti fiziologinėmis ligomis bei kai kurių kenkėjų (amarų, kopūstinių baltukų) antplūdį.

Kopūstinės daržovės geriausiai dera įtręštose, humusingose dirvose (pH 6,0-7,5). Užpelkėjusios bei rūgščios dirvos netinka, jas būtina pakalkinti. Tinkamiausi priešsėliai – vienametės ir daugiametės žolės, ankštiniai augalai, bulvės, agurkai, svogūnai, morkos. Į tą patį lauką kopūstus rekomenduojama sodinti kas 4-5 metai.

Kopūstinių daržovių gerą ir kokybišką derlių lemia:

  • veislė
  • daigų kokybė
  • dirva ir subalansuotas tręšimas
  • apsauga nuo piktžolių, ligų bei kenkėjų

Lietuvoje populiariausios Olandijos firmų „Bejo Zaden“ „Novartis“, „Rijk Zwaan“, „Nickerson Zwaan“; Prancūzijos „Vilmorin“; Danijos „Daehnfeldt“; Vokietijos firmų kopūstų sėklos. Svarbu pasirinkti tinkamą veislę. Dažnai suklysta tie augintojai, kurie kasmet vis ieško naujo ir vis geresnio kopūstų hibrido. Nesilaikant tinkamos agrotechnikos ar nepalankiais kopūstams augti metais, net ir derlingiausių veislių kopūstai neduos laukiamo rezultato.

Gūžiniai kopūstai

Gūžiniai kopūstai sodinami daigais arba sėjami tiesiai į dirvą. Ankstyvajam derliui įvairių kopūstų daigai dažniausiai auginami šildomuose šiltnamiuose ar kitoje patalpoje, kur įrengtas apšvietimas ir daigus galima tinkamai prižiūrėti. Daigai sausio – kovo mėn. auga 45-60 dienų, o pasėti vėliau užauga greičiau, todėl reikia žinoti, kada ir kur – šiltnamyje, po dangomis ar lauke – jie bus sodinami ir pagal tai planuoti sėją. Užsienio firmų sėklos dažniausiai būna beicuotos, o sėjant didesnį plotą neparuoštų sėklų, jos apdorojamos termiškai (30 min. mirkomos 48-500C vandenyje, paskui nuplaunamos šaltu vandeniu, išdžiovinamos ir beicuojamos).

Ankstyvajai produkcijai daigai auginami įvairiuose puodeliuose, plastmasinių puodelių ir durpių blokuose, durpių kubeliuose. Patys pirmieji daigai sodinami į didesnius puodelius, taip užauginti daigai patiria mažesnį stresą persodinant juos į šaltą dirvą.

Visų rūšių kopūstų daigams užauginti reikia tinkamo substrato. Substratas turi būti nerūgštus, purus, laidus orui ir vandeniui, derlingas. Tam tinka įvairūs žemių mišiniai.

Į pačių ruošiamus substratus gali pakliūti ligų pradų ir kenkėjų, nuo kurių daigai kartais net žūva. Dažniausiai daigai sodinami į paruoštus substratus. Durpėse sudygusius daigelius reikia tręšti po dviejų savaičių, o gerai paruoštuose žemių mišiniuose ilgam užtenka maisto medžiagų. Substratas, prieš užpildant puodelius ar blokelius, paskleidžiamas ir pašildomas iki 200C, palaistomas. Galima dezinfekuoti previkuru (0,15 proc.) arba įterpti biologinio preparato mykostopo.

Daigus reikėtų rūšiuoti, o mažus ir silpnus išmesti. Prasti daigai derlių sumažina 1,2-2 kartus. Netinka kopūstinių daržovių daigus auginti labai šiltai, ypač ankstyvajai produkcijai, nes jie būna labai neatsparūs šalnoms ir apie pusę daigų žūva nuo –50C šalnos. Vėlyvųjų kopūstų daigus lauke dažnai apšaldo pavasarinės šalnos. Ypač jautrūs daigai su 2-3 tikraisiais lapeliais. Kai temperatūra nukrinta iki - 6,50C šalčio, apšąla daugelio daigų augimo kūgeliai; tokie kopūstai vėliau augina tik lapiją (iki 40 proc. visų pasėlio augalų).

Jei žūsta apie 20 proc. daigų, pasėlį būtina per 3-5 dienas atsodinti. Išretėjusiame pasėlyje kopūstai brandins labai nevienodas gūžes.

Tręšimas

Kopūstinėms daržovėms reikia daug maisto medžiagų, todėl jie gausiai tręšiami. Prieš tai būtina atlikti dirvožemio agrocheminius tyrimus.

Kopūstus galima tręšti organinėmis ir mineralinėmis (vienanarėmis, kompleksinėmis ar trąšų mišiniais) trąšomis.