23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/11
Uosių obelys
  • Jurga Zaleckienė
  • Mano ūkis

Atrodytų, galima tik pasvajoti, kad pernai pavasarį sodintos obelaitės net lūžtų nuo šakas aplipusių vaisių. Tokio greito ir gausaus derėjimo nesitikėjo ir sodo šeimininkai – Šilalės rajono Kvėdarnos miestelio ūkininkai Zita ir Albertas Uosiai.

Ūkininkus konsultuojantis Lietuvos žemės ūkio tarnybos sodininkystės specialistas Algimantas Bandaravičius tvirtina, kad, kruopščiai laikantis visų naujausių sodininkavimo rekomendacijų, toks derlius ir turėjo būti. Konsultanto skaičiavimu, šiųmetis kai kurių veislių derlius siekia 8-10 t/ha.

Veterinarijos gydytojo ir prekybininkės šeima nusprendė verstis sodininkyste prieš dvejus metus. Albertas Uosis būsimam sodui parinko tinkamą sklypą su nuolydžiu į pietryčius. Toje vietoje daug metų buvo ganyklos. Prieš sodinimą, kai atsimatavo būsimas eiles, dirvą patręšė pagal rekomendacijas, gautas atlikus dirvožemio agrocheminius tyrimus. Sodindamas medelius, į kiekvieną duobę dar įbėrė šiek tiek „Kemiros“ sodo trąšų. Pasodintus medelius mulčiavo pjuvenomis ir kiaulių mėšlu. Organinės trąšos, matyt, ir stimuliavo tokį spartų medelių augimą.

Pavasarį tempia žemyn, rudenį - aukštyn

Dvimečius sodinukus su M26 poskiepiu ūkininkai Uosiai pirko iš LSDI medelyno. Veisles pasirinko taip, kad būtų vasarinių, rudeninių ir žieminių. Obelaites sodino pagal schemą 2x4 metrai. Taip sodinant viename sodo hektare telpa 1 250 medelių. Kiekvienas medelis pririštas prie kuolo. „Viršūnė – šitų medžių formavimo pagrindas, - sako A.Bandaravičius. - Jei viršūnė nulinks, medis bus nosies aukštyje. Vadinasi, užauginsime tik pusę galimo turėti derliaus“. Medelis susiformuoja per 4-5 metus. Visą tą laiką svarbu išlaikyti 90 laipsnių kampą tarp šakų ir kamieno. Kad nenulūžtų, šakos rišamos. „Pavasarį šakas tempiame žemyn, o rudenį, kad nenulūžtų nuo vaisių naštos – aukštyn“, - šypteli Albertas Uosis. Kai medeliai bus 4-5 metų amžiaus, reikės juos apgenėti likus mėnesiui iki derliaus nuėmimo – tuomet saulė vienodžiau apšviečia nokstančius obuolius. Žemaūgių medelių su vegetatyviniais poskiepiais šakos negali būti trumpinamos, nes tuomet pradeda augti vešlūs metūgliai be žiedinių pumpurų.

Kasmet pavasarį rekomenduojama išskinti pernelyg gausiai užsimezgusių vaisių užuomazgas. „Štai taip, kaip dabar, aplipusios obuoliais šakos – gražu, bet žiūrint iš technologinės pusės - jau negerai, - kritiškai vertina konsultantas. – Kai obuoliai tiesiog prilipę vienas prie kito, neišvengiamai atsiranda mažesnių, prasčiau nusispalvinusių vaisių“. Tarpueiliuose praėjusią vasarą augo mišinys, bet nuo kitų metų ūkininkai planuoja pasėti žolę. Tik tuomet būtinai teks pirkti žoliapjovę. Pomedžiai purškiami herbicidais, todėl reikia nukirpti apatines medelių šakas, kad ant jų nepatektų chemikalų. Kitais metais sodas užims 5 hektarus, todėl iki pavasario Uosiai planuoja įsigyti ir traktoriuką bei sodo purkštuvą.

Vėlyvo rudens darbai

Spalio pradžioje medeliai jau baigia augti. Prieš žiemą kamienai nubalinami. Tai apsaugo nuo saulės smūgių ir nekrozių. Į kalkių skiedinį įmaišoma fungicido. Svarbu kalkėmis užtepti ir tas vietas, kur kamienas jungiasi su šakomis, nes jos labai jautrios. Prieš žiemą pomedžiuose prižėlusių negausių vienamečių piktžolių ravėti nereikia: jos sulaiko sniegą pomedžiuose. Nuo kiškių sodą saugo aukšta tinklinė tvora. Graužikams naikinti keletą kartų rudenį išdėliojamas užnuodytas masalas.

Albertas dabar perka naujus medelius ir rengiasi užsodinti dar apie 2,5 ha sodo. Žemė jau paruošta. Reikia nusipirkti beveik 4 tūkstančius sodinukų ir paruošti tiek pat kuolų pasodintiems medeliams pritvirtinti. A.Bandaravičius įsitikinęs, kad dabar pats tinkamiausias metas sodams veisti, nes valstybė dotuoja įsigytus sodinukus. Už reprodukcinio medelyno sodinuką mokami 5 Lt, už elitinį – 5,5 Lt. Įstojus į ES, tvarka keisis: bus remiamos sodininko gautos pajamos (4,5 proc. visų gautų pajamų).

Planai, svajonės ir...realybė

Ūkininkų Uosių svajonėse – plėsti sodą iki 20 ha. Šią vasarą iškastas 1 600 m3 talpos tvenkinys jau pildosi vandens. Sodas nuolat turi gauti pakankamai drėgmės, kad nenutrūktų medelių augimas. Jei, pavyzdžiui, po sauso birželio liepos mėnesį palyja, prasideda antrasis augimas. Medelis nespėja iki žiemos subręsti ir tuomet nušąla.

Planuoja Uosiai įsirengti ir geras laikymo patalpas. Svarbiausia nuskintus obuolius iš karto atvėsinti, nė dienos nelaikyti šiltai. A.Bandaravičius sako, kad Lietuvos sodininkai jau pradeda investuoti į laikymo sandėlius. Geriausiai obuoliai laikosi kamerose su kontroliuojama atmosfera, kur obuoliai užkonservuojami anglies dvideginyje. Tokių kamerų šalyje dabar yra tiek, kad jose telpa apie 1 000 tonų vaisių. „Neblogai būtų įstoti į kooperatyvą, kuris pasirūpintų derliaus laikymu ir realizacija“, - tarsteli A.Uosis.

Žinodami, kad paskutines dvi savaites prieš skynimą obuoliai priauga per 10 proc. savo svorio, ūkininkai Uosiai neskubėjo skinti derliaus. Ir, pasirodo, be reikalo delsė. Kitą rytą po to, kai „Mano ūkis“ nufotografavo gausų obuolių derlių, nuvažiavę į savo sodą ūkininkai pašiurpo: sodas tiesiog sumaitotas, obuoliai pavogti, šakos išlaužytos. Tokia, deja, skaudi realybė...