23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Sužinoti, pamatyti, nusipirkti - į AGROPANORAMĄ
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Šiltą ir saulėtą paskutinį rugsėjo savaitgalį Lietuvos žemės ūkio universitete šurmuliavo tradicinė paroda „AGROpanorama 2003“. Per aštuonerius metus daugiau kaip 10 kartų išaugo lankytojų skaičius, išsiplėtė ekspozicijų plotai, kasmet gausėja rėmėjų (šįkart jų beveik keturiasdešimt).

Žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis pabrėžė, kad paroda, jau tapusi žemdirbių nacionaline švente, keičia kai kurių visuomenės sluoksnių dar gana ribotą požiūrį į žemės ūkį. Atidaryme kalbėjęs Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas perfrazavo garsiąją frazę „Atėjau, pamačiau, nugalėjau“ į „Sužinojau, pamačiau, nusipirkau“, puikiai atspindinčią parodos tikslus ir nuotaiką.

Pagrindinis parodos šviečiamosios programos akcentas – „Ekologinė dekada“, prasidėjusi dar prieš parodą. Visiems, besidomintiems ekologiniu žemės ūkiu ir aplinkosauga, buvo surengta daug seminarų ir renginių.

Ekologinių ūkių skaičius jau viršija 700. Palyginti su praėjusiais metais, ekologiškai dirbamos žemės plotai padidėjo beveik tris kartus - nuo 8 000 iki 24 000 ha. Daugiau sertifikuota ir ekologiškų produktų perdirbimo įmonių (iš viso 17). Lietuvos vartotojai gali įsigyti per 130 pavadinimų ekologiškų produktų. Jau šioms Kalėdoms pirkėjams planuojama pateikti ekologiško pieno, kefyro, varškės ir varškės sūrių.

 

***//**********//**********//**********//**********//*

 
LŽŪU Rektorius A.Kusta, Seimo Pirmininkas A.Paulauskas ir Žemės ūkio ministras J.Kraujelis prie parodos diplomu „Už seminarų ciklą eurointegracijos tematika“ apdovanotos Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos stendo. Tarnybos veiklą pristatė direktorius Vilmantas Tovenskas (dešinėje)

***//**********//**********//**********//**********//*

Didelio ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių vadovų dėmesio sulaukė UAB „Agroplanas“ pristatytas keturiais ratais varomas motociklas Yamaha su globalinės padėties nustatymo sistemos (GPS) imtuvais ir kompiuterine įranga. Pasak įmonės direktorės Vaidos Kropaitienės (kairėje), toks įrenginys gali ne tik tiksliai išmatuoti lauko dydį, bet, ūkininkui pageidaujant, dar ir paimti dirvos mėginius, kuriuos ištyrus Agrocheminių tyrimų centre, sudaromi dirvos sudėties žemėlapiai

***//**********//**********//**********//**********//* 

 

 

 

Parodos medalį gavo naujas AB „Achema“ produktas – kalcio amonio salietra (KAN).
Kaip sakė bendrovės „Achema“ rinkos analitikė Daiva Gricienė, ši trąša ypač veiksminga rūgščiose ir vidutinio rūgštumo dirvose, nes dolomito priedas, esantis trąšos sudėtyje, padeda subalansuoti dirvožemio pH

 

 

 

***//**********//**********//**********//**********//*

 

  

Vienas iš parodos medalio laimėtojų – lietuviškas UAB „Ukmergės biofabrikas“ specialistų sukurtas druskos, mineralų ir vitaminų laižomasis briketas galvijams.
„Be šių medžiagų jame yra mikroelementų, magnio oksido, melasos, monokalcio fosfato ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau jis nepakeičia premiksų“, - sakė įmonės vadybininkas Remigijus Urbonas.
Sveriančio 5 kg briketo pakanka ilgam, o jis kainuoja tik 8,26 Lt

 

  

***//**********//**********//**********//**********//*

 

Žurnalas „Mano ūkis“ pristatė interneto svetainę www.manoukis.lt.
Svetainėje lankytojai kasdien ras pačią naujausią informaciją apie žemės ūkį

***//**********//**********//**********//**********//***