23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Rudeninės saulainės
  • Audronė Linkevičienė
  • Mano ūkis

Rudeniop šalia kardelių, jurginų, rykštenių ir astrų sode iki šalnų žydi geltonos nelepios saulainės (Helenium hybrida Sonnenwunder ir Septembergold). Rudeninės saulainės (H.autumnale), dažniausiai auginamos Lietuvoje, kilusios iš Šiaurės Amerikos. Augalai užauga 50-150 cm aukščio, stiebas status, plikas, tvirtas, apaugęs lapais, viršūnė šakota. Graižai 2,5-5 cm skersmens, geltoni, oranžiniai su juodu arba rudu iškiliu, apvaliu viduriuku, susitelkę į puošnius skėtiškus žiedynus. Yra daug hibridinių formų.

Saulainės mėgsta saulėtas vietas. Dirva joms turėtų būti gerai įdirbta ir trąši. Kultūrinės veislės drėgmės nemėgsta, ypač joms kenkia pavasarį užsistovėjęs vanduo. Nuo jo gali net sunykti. Dauginamos kero dalimis, auginiais ir sėklomis. Persodinti geriausia pavasarį, nes persodintos rudenį gali iššalti. Tinkamiausi persodinti būna 3-4 metų kerai. Kerą reikėtų padalinti į nedideles dalis, svarbu, kad kiekvienoje dalyje būtų po vieną stiebelį su pumpurais. Į vieną vietą reikia sodinti po 2-3 stiebelius kas 30-40 cm. Laistyti tol, kol augalas pradės augti. Rudenį pasodintas saulaines reikia mulčiuoti lapais arba pjuvenomis.

Per vegetaciją keletą kartų tarp saulainių reikėtų supurenti dirvą ir patręšti galvijų mėšlo srutomis. Karštomis dienomis saulainės gausiai laistomos.

Auginiais dauginamos pavasarį ir net vasarą. Nuo kero pjaunami 4-6 cm ilgio, jauni viršūniniai ir nesumedėję auginiai. Lysvėje jie lengvai įsišaknija. Sėklos sėjamos vėlai rudenį arba pavasarį į dėžutes arba tiesiai į lysves. Kai augaliukai išaugina 2-3 tikruosius lapelius, daigai pikuojami į lysves. Antraisiais metais saulainės sodinamos į nuolatinę augimo vietą, kur nepersodintos gali augti 5-6 metus.

Iš aukštaūgių saulainių sudaromos vienarūšės arba įvairiarūšės grupės su kitomis rudenį žydinčiomis gėlėmis. Gražiai saulainės atrodo augdamos pavieniui prie krūmų. Žemaūgės rudeninės saulainės tinka gėlynų pakraščiams ir lysvaitėms apželdinti. Nuskintos ir pamerktos jos labai ilgai žydi (iki 14 dienų), kartais išsiskleidžia net mažiausi pumpurėliai. Gerai ištveria ir pirmąsias šalnas.

Geltoni, oranžiniai ir rusvi žiedai puikiai dera su krintančiais medžių lapais, pagyvina tuštėjantį rudeninį sodą.