23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Pokylių ir kaimo turizmo ūkių kiaulė
  • Stasys JUKNEVIČIUS, Ona ŽILINSKIENĖ LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Taip galima būtų pavadinti labai seną kiaulių veislę - vieną mažiausių iš ūkinei paskirčiai naudojamų kiaulių. Kinų mažųjų arba daugelio vadinamų Vietnamo kiaulių tėvynė – Kinija ir Vietnamas.

Šios egzotiškos ir neįprastos veislės suaugę kuiliai sveria vos 50-60 kg, o kiaulės – apie 40 kg. Vislumas – 6-8, kartais 12 paršelių. Jos gana greitai bręsta: net 4-5 mėn. amžiaus, tačiau kergti reikėtų ne jaunesnes kaip 6 mėn. Šėrimo ir laikymo sąlygos yra praktiškai tokios pat, kaip ir kitoms kiaulėms. Vietnamo kiaulės nemėgsta drėgnų ir šaltų tvartų, todėl augindami jas, nepagailėkite šiaudų šiltam guoliui įrengti. Gausiame šiaudų kiekyje kiaulės įsiknisa ir nejaučia šaltos bei drėgnos aplinkos diskomforto. Kadangi kiaulės anksti subręsta ir yra palyginti vislios, iš vienos kiaulės per metus galima priauginti 400-500 kg kiaulienos.

Vietnamo kiaulės gana jaukios, neagresyvios, labai greitai pripranta prie šeimininkų. Nemažai užsienio gyventojų tokias kiaules augina kambariuose ir vedžiojasi lyg šunelius pririštas pavadėliais. Jos lengvai laipioja laiptais, nesvarbu kuriame aukšte gyventų šeimininkas. Net ir tuštinasi jos specialiai tam pritaikytoje vietoje, žinoma prieš tai, kaip ir šunelius, kiaules tenka pamokyti.

Mažosios kiaulės yra nereiklios pašarams, gerai ėda žoles ir daug geriau nei jų gentainės virškina ląstelieną. Stambus pašaras tik į naudą - skerdenoje susikaupia mažiau riebalų. Į egzotiškos išvaizdos gyvūnus, tarsi karvės skabančių žolę, nukrypsta daugumos turistų akys. Kai kuriose pasaulio šalyse, ypač ten, kur populiarus turizmas, jos laikomos voljeruose kaip egzotiški gyvūnai.

Šios veislės kiaulės labiausiai paplitusios Vietname. Mėsinės jų savybės priklauso nuo šėrimo lygio. Gausiai šeriant koncentruotais pašarais, kiauliena yra rieboka, tačiau pakankamai duodant žolės, šieno pabirų ar kitų daug ląstelienos turinčių pašarų, skerdena nėra riebi ir tinkama kepti ant iešmo (kaip Lietuvoje mėgstamas patiekalas keptas paršelis). Tokie, iki 40 kg sveriantys, kepti „paršeliai“ gana įspūdingai atrodo jubiliejuose, vestuvėse ar kitokiuose pokyliuose. Eilinėms šventėms toks patiekalas būtų didelė prabanga, nes Vietnamo kiaulių mūsų šalyje auginama dar palyginti labai mažai. Tačiau kartais galima jų įsigyti turgavietėse Kauno zoologijos sode.