23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Mėšlo ir šiaudų guolis – ir minkštas, ir patogus
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Nustatyta, kad ilgiau gulinti karvė yra produktyvesnė. Per parą ji turėtų gulėti nuo 12 iki 14 valandų.Taigi suprantama, kad jos guolis privalo būti patogus.

Kai karvė guli, tešmens kraujo apytaka padidėja iki 25 proc. Be to, gyvuliai daugiausia (apie 80 proc.) atrajoja 

Užapvalintas 10-15 cm slenkstis trukdo karvei linktelėti į priekį per daug. Dėl sijos, esančios ties gyvulio sprandu (sprando ribotuvo), stojanti karvė negali žengti niekur kitur, o tik ant mėšlo tako, todėl guolis išlieka švarus. Ši sija turėtų būti įrengta 115-125 cm aukštyje, 190-200 cm nuo guoliavietės galo. Vietoje metalinės sijos ar vamzdžio gali būti pririštas atsparios medžiagos diržas arba pritvirtinta ja aptraukta grandinė.

Guoliams atskirti dažniausiai naudojami cinkuoti vamzdžiai. Priklausomai nuo guoliaviečių konstrukcijų gamintojo, jos gali būti įbetonuojamos į grindis arba pritvirtinamos prie betoninių kolonų. Kad prie gulinčių gyvulių būtų patogu prieiti, pravartu įrengti lengvai nuimamas arba pakeliamas šonines pertvaras.

Pagal guolių ir vaikščiojimo takų lygį guoliavietės gali būti paaukštintos (neįgilintos) ir gilios. Neįgilintuose guoliuose grindys turi būti įrengtos bent 20-25 cm aukščiau praėjimo takų ir išklotos minkštu ir patogiu paklotu. Renkantis paklotą, reikia atsižvelgti į jo tarnavimo laiką, kainą bei reikalavimus priežiūrai. Net ir paaukštintus guolius būtina kasdien valyti ir plonai pakreikti susmulkintais šiaudais (apie 200 g vienai karvei per dieną). Tešmens švarumas, sąnarių būklė bei guolio patogumas priklauso nuo to, ar jis bus nuolat sausas.

Gilių, t.y. gausiai kreikiamų, boksų gale turi būti įrengtas mažiausiai 20 cm aukščio slenkstis. Kad gyvuliai nesusižeistų, slenkstis turėtų būti užapvalintas. Gilios guoliavietės yra patogesnės, tačiau joms valyti ir prižiūrėti reikia daugiau darbo.

Guoliavietes galima iškloti kraikiniu mėšlu

Vokietijos bandymų stoties ūkyje buvo išbandyta gilius boksus iškloti šiaudų ir kraikinio mėšlo bei šiaudų ir kalkių mišiniais. Tokie paklotai labai minkšti, todėl karvėms gulėti ant jų labai patogu. Daugumai ūkininkų sunku įrodyti, kad į karvių guolį galima dėti kraikinio, ilgiau pastovėjusio galvijų mėšlo. Vietoje šiaudų ir mėšlo mišinio galima naudoti kalkių ir šiaudų mišinį. Atlikus bandymus, nustatyta, kad ir pastarieji, ir šiaudų bei mėšlo boksai karvėms patinka vienodai.

Kad būtų lengviau paruošti šiaudų ir kalkių mišinį, buvo naudojamas stambių pašarų maišytuvas-dalytuvas. Pirmiausia, maišytuvo-dalytuvo bunkeris buvo prikrautas šiaudų (geriausia miežių), po to pridėta kalkių ir vandens. Priklausomai nuo kiekio, mišinys turi būti intensyviai maišomas mažiausiai 10 minučių. Kalkės turi būti gerai susmulkintos, dalelių dydis neturi viršyti 0,09 mm. Negesintos kalkės netinka dėl užsidegimo pavojaus. Kalkių ir šiaudų paklotas susideda iš 2 mišinių. Apatiniam sluoksniui mišinys yra maišomas iš 20 kg miežinių šiaudų, 80 kg vandens ir 150 kg kalkių. Tai yra apytikslis komponentų santykis. Apatinio sluoksnio mišinio konsistencija turi būti tokia, kad iš kumštyje suspausto masės gniužulo lašėtų vanduo. Viršutiniam pakloto sluoksniui mišinys ruošiamas iš 20 kg miežinių šiaudų, 25 kg vandens ir 100 kg kalkių. Suspaudus šį mišinį, delnas turėtų tik šiek tiek sudrėkti.

Pakloto įrengimo technologija

  • Betoninės grindys sudrėkinamos.
  • Apatinio sluoksnio mišinys sukraunamas 20 cm storio sluoksniu ir gerai suminamas.
  • Po to sukraunamas 10 cm storio sluoksniu ir suminamas viršutinio sluoksnio mišinys.

Jau įrengtą šiaudų ir mėšlo paklotą galima lengvai pakeisti šiaudų ir kalkių paklotu. Pašalinti esamo pakloto nebūtina, tereikia ant jo viršaus sukrauti viršutinį šiaudų ir kalkių sluoksnį.

Kaip prižiūrėti šiaudų ir kalkių mišinio paklotus?

Guoliavietės turi būti valomos kasdien, iš bokso būtina pašalinti mėšlą. Dėl kalkių mėšlas prie pakloto neprikimba, todėl jį pašalinti nėra sunku. Susidarę pakloto nelygumai užlyginami iš anksto paruoštu mišiniu, kurio atsargas geriausia laikyti tvarte specialiai įrengtose dėžėse. Mišinys neturi būti per daug sausas, nes tada guolis bus kietas ir nepatogus. Todėl karštą vasarą viršutinį pakloto sluoksnį reikia drėkinti.

Įrengti šiaudų ir kalkių ar šiaudų ir mėšlo paklotus kainuoja beveik tiek pat. Tačiau prižiūrėti ir valyti šiaudų ir kalkių mišinio paklotą reikia šiek tiek mažiau laiko. Praktiškai kas 4 savaitės guoliavietes reikia papildyti atsargų dėžėse laikomu mišiniu.

Minėtame Vokietijos ūkyje buvo atlikti kalkių ir šiaudų pakloto higieniniai bandymai: buvo ištirti nuo pakloto paviršiaus paimti bandiniai. Tyrimų rezultatai parodė, kad kalkės jokios esminės įtakos higieniniams rodikliams neturėjo.

Remiantis praktiniu Vokietijos ūkininkų patyrimu, mišinį galima sudaryti ir iš mažesnio kalkių kiekio. Kasdieninės priežiūros metu guolis turi būti kreikiamas įprastu kraiku (miežiniais šiaudais). Maždaug kas 4-6 savaites, sumažėjus pakloto storiui, į guoliavietes reikia papildyti šiaudų ir kalkių mišiniu.

Kraikinio mėšlo ir šiaudų guolio įrengimo technologija

  • Betoninės grindys šiek tiek sudrėkinamos vandeniu.
  • Grindys tolygiai maždaug 2 cm storio sluoksniu padengiamos kraikiniu galvijų mėšlu. Negalima naudoti veršelių mėšlo.
  • Geros struktūros kraikinis galvijų mėšlas (galima naudoti ne per daug sausą arklių mėšlą) sukraunamas apie 15 cm storio sluoksniu ir gerai suminamas.
  • Ant sukrauto mėšlo paskleidžiama apie 9 kg/vienam guoliui nesmulkių miežinių šiaudų ir gerai suslegiama. Naudojant nesmulkintus ilgus šiaudus paklotas būna tvirtesnis, tačiau gyvuliai daugiau šiaudų išspardo ant mėšlo tako. Dėl to grotelinės grindys dažnai užsikemša.
  • Šiaudų paviršius sudrėkinamas vandeniu (apie 7 l vandens vienai guoliavietei).

Įrengus tokias guoliavietes, reikia stengtis išlaikyti apie 15 cm storio paklotą. Kartą per savaitę į mišinio atsargų dėžę reikia pridėti šiaudų (skaičiuojant apie 2,8 kg vienam boksui), kurie šiek tiek sudrėkinami. Guoliavietėje išmindžiotas duobes reikia išlyginti, užpildžius jas mišinio atsargomis. Pirmaisiais mėnesiais (apie 3-4 savaites), jei būtina, guoliavietes reikia papildyti galvijų mėšlu (apie 35-50 kg vienam boksui), jį suminti ir paviršių uždengti miežių šiaudais. Esant pakankamam pakloto storiui, guolio gale susikaupusį mėšlą reikia kasdien pašalinti. Vienam gyvuliui kasdien skiriama 0,2-0,6 kg šiaudų.

Parengta pagal užsienio spaudą