23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Mažieji traktoriai
  • Dr. Kazimieras GIEDRA LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Tai traktoriai, kurių galia 20-40 AG ir masė 2 000 – 2 500 kg. Tokia technika labai praverčia nedideliuose ūkiuose, tačiau jai darbo atsiranda ir stambiuose ūkiuose. Daugiausia su mažaisiais traktoriais dirbama soduose ir daržuose.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ūkiuose dirba per 20 tūkst. mažųjų traktorių. Beveik visi jie pagaminti Rusijoje. Ir Vakarų valstybėse, ir Rusijoje pagamintų traktorių konstrukcija panaši, skiriasi tik jų kaina ir surinkimo kokybė. Mažiesiems traktoriams reikia nedaug degalų, jų važiavimo greičiai ir apkrovos darbo metu nedidelės. Mažuosiuose traktoriuose nedaug elektronikos ir automatikos.

Bene didžiausia mažųjų traktorių gamykla – Rusijos Vladimiro traktorių gamykla. Iširus Tarybų Sąjungai, ji vos nežlugo, bet bankroto išvengė. Buvo išplėstas ne tik traktorių asortimentas ir variklių galios diapazonas, bet ir pradėtos gaminti savaeigės važiuoklės. Modernizuotos šių traktorių kabinos, žemės ūkio mašinų prikabinimo įtaisai, o darbo velenai pritaikyti vakarietiškai technikai. Gana neblogi ir ekonomiški Vladimire gaminami oru aušinami dyzeliniai varikliai D-120 ir jų modeliai.

Į Lietuvą įvežami rusiški mažieji traktoriai turi gerą paklausą. Labai populiarūs BT3-2027; BT3-2032; BT3-2032-10; BT3-2048A ir jų modeliai – T-25A; T30-70; T30-69; T30A80 ir T-45A. To paties modelio traktoriai pažymėti raidėmis BTĒ (vertimas iš rusų kalbos Vladimiro traktorių gamykla) skiriasi nuo traktorių, pažymėtų raide T, tik truputį kitokiu agregatų išdėstymu ir variklio gaubto konstrukcija. Traktoriai BTĒ gaminami su nuožulniu variklio gaubtu, o traktoriai T – su stačiakampiu.

Traktoriuose BT3-2032; T30A80; BT3-2048A ir T-45A įtaisytas priekinis varantysis tiltas įjungiamas automatiškai, užpakaliniams ratams pradėjus buksuoti daugiau kaip 5,45 proc. Dirbti su vienaaše priekaba 1ĻTC-2H traktoriuje įmontuotas pagrindinis stabdžių cilindras hidrauliniams priekabos stabdžiams valdyti. Dirbti su stacionariomis mašinomis gali būti įtaisomas skriemulys diržinei pavarai. Išilginiam stabilumui didinti traktoriaus priekyje įtaisomi balastiniai svoriai. Traktorių T30-69 galima pertvarkyti dirbti atbuline eiga.

Mažuosiuose traktoriuose įtaisytas naujas kombinuotas prikabinimo įtaisas (1 pav.), skirtas vienaašėms priekaboms ir prikabinamoms žemės ūkio mašinoms prijungti. Jį sudaro pasukamas prikabinimo įtaisas (1) ir hidrofikuotas kablys (2). Švytuojanti sija su šakute (3) įtaisyta rėme (4). Jo apačioje įmontuotas hidrofikuotas kablys. Dirbant su juo, sija pasukama ir užfiksuojama šone. Nebėra skersinės sijos su skylėmis prikabinamoms žemės ūkio mašinoms prijungti.

Mažųjų traktorių pakabinimo mechanizmas patobulintas (2 pav.). Kėlimo svirtys (2 ir 3) įtaisytos ant veleno (1) vienoje padėtyje, nepriklausomai nuo traktoriaus aukščio. Ženklai ant kėlimo svirčių turi būti keturiomis išdrožomis aukščiau ženklų, esančių ant veleno (3 pav.), nepriklausomai nuo traktoriaus aukščio. Esant aukštai ir žemai traktoriaus padėtims, reguliavimo grandinių kronšteinai (4) tvirtinami prie korpusų, o esant vidurinei padėčiai – prie galinių pavarų reduktorių dangtelių.

Standžiai blokuojant išilgines traukles (grandinės įtemptos ir iškeltoje, ir nuleistoje padėtyse), apkabos (6) jungiamos prie kronšteinų skylių (5).

Įprastai blokuojant išilgines traukles (grandinės įtemptos iškeltoje padėtyje taip, kad jų laisvumas būtų ne didesnis kaip 20 mm, o nuleistoje padėtyje – grandinės laisvos, todėl apatinės išilginės trauklės gali laisvai švytuoti į šonus), apkabos jungiamos prie kronšteinų skylių (7).

Dirbant su įvairia traktoriaus aukštine padėtimi, reikia perstatyti centrinę trauklę ir kėlimo strypus bei keisti jų ilgius pagal lentelėje ir 3 pav. nurodytą schemą.

Užsakovui pageidaujant, traktoriuose gali būti įstatytas vienplunžerinis arba sekcijinis aukšto slėgio degalų siurblys, diržinės pavaros skriemulys, balastiniai svoriai, detalių komplektas, skirtas traktoriui pertvarkyti dirbti atbuline eiga, automatinis sukabintuvas, priekaba prikabinamoms mašinoms prijungti, prikabinimo įtaisas didelį pasipriešinimą turinčioms mašinoms traukti.