23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Amerikos platybių galiūnas – Suvalkijos laukuose
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Šakių r. Žvirgž­dai­čiuo­se įsi­kū­ru­sio­je pri­va­čio­je Lai­mu­tės Ston­ku­vie­nės ag­ro­ser­vi­so įmo­nė­je ne­ei­li­nis įvy­kis: per du mė­ne­sius pa­ga­min­tas ir dar tiek pat lai­ko į Lie­tu­vą iš už At­lan­to ga­ben­tas ga­lin­giau­sias ne tik Lie­tu­vo­je, bet ir vi­sa­me Pa­bal­ti­jy­je, trak­to­rius John De­e­re 9520, skam­bant or­kest­ro mar­šui, iš­ly­dė­tas į lau­kus. Be­je, tai šim­ta­sis John De­e­re trak­to­rius par­duo­tas Lie­tu­vo­je. Dvi­gu­ba pro­ga į ūkį su­si­rin­kęs bū­rys žur­na­lis­tų ir UAB „C.Ol­sen Bal­tic“ klien­tų smal­siai ap­žiū­ri­nė­jo ne tik ga­lin­giau­sią 9000-osios se­ri­jos trak­to­rių, bet ir prie jo pri­ka­bin­tą 12 kor­pu­sų ver­čia­mą­jį plū­gą Kuhn Chal­len­ger.

 

Ston­kų šei­ma tik­riau­siai ne vie­ną nu­ste­bi­no ir per­nai, kuo­met ūkio ja­vus do­ro­jo nau­ji tri­jų skir­tin­gų kom­pa­ni­jų kom­bai­nai. Pirk­ti nau­ją tech­ni­ką, dieg­ti mo­der­nias tech­no­lo­gi­jas Ston­kai pra­dė­jo jau be­veik prieš de­šimt me­tų, kuo­met pir­mie­ji Lie­tu­vo­je įsi­gi­jo va­ka­rie­tiš­kus nau­jus, o ne nau­do­tus kaip dau­gu­ma ša­lies žem­dir­bių, trak­to­rius. Pir­mo­jo­je že­mės ūkio pa­ro­do­je, vy­ku­sio­je Lie­tu­vos že­mės ūkio uni­ver­si­te­te, vie­nin­te­lė eksportuojama im­por­ti­nė tech­ni­ka (du Mas­sey Fer­gu­son trak­to­riai su ver­čia­mai­siais plū­gais) pri­klau­sė pri­va­čiai L.Ston­ku­vie­nės ag­ro­ser­vi­so įmo­nei. „Sten­gia­mės ne­at­si­lik­ti nuo gy­ve­ni­mo ir per­ka­me tik nau­jau­sią tech­ni­ką, nes be jos ne­įma­no­ma dieg­ti pa­žan­gių tech­no­lo­gi­jų. Mo­der­nios ma­ši­nos ir pa­dar­gai bu­vo es­mi­nis lū­žis mū­sų įmo­nės veik­lo­je. Nuo 300 ha ūkio plo­tus pa­di­di­no­me iki 3 000 ha“, - sa­vo­jo vers­lo sėk­mės for­mu­lę at­sklei­dė įmo­nės val­dy­to­jas Alek­san­dras Ston­kus. Jis ne­slė­pė ir ūkio pa­ja­mų: per­nai jos sie­kė 6,5 mln. li­tų, gry­na­sis pel­nas – 1,4 mln. Lt. Pra­ėju­siais me­tais ir į tech­ni­kos par­ką in­ves­tuo­ta ne­ma­žai – per 2 mln. li­tų. Kad bent pir­mą­jį de­šimt­me­tį po įsto­ji­mo į ES ga­lė­tų kon­ku­ruo­ti su už­sie­nio fer­me­riais, Ston­kai ke­ti­na įsi­gy­ti nau­jos tech­ni­kos dar už 5 mln. li­tų. To­kiam ga­lin­gam trak­to­riui bus nu­pirk­ta Horsch sė­ja­mo­ji su skys­tų trą­šų įter­pi­mo me­cha­niz­mais ir tos pa­čios fir­mos sku­ti­kas. Abie­jų ma­ši­nų dar­bi­nis plo­tis 12 met­rų.

 

Pa­sak įmo­nės sa­vi­nin­kės L.Ston­ku­vie­nės, ko­kių fir­mų ir ko­kio na­šu­mo tech­ni­ką pirk­ti, spren­džia vi­sa šei­ma. Apie ga­lin­gą trak­to­rių jos vy­ras Alek­san­dras pra­dė­jo gal­vo­ti dar prieš tre­jus me­tus. A.Ston­kui ap­si­lan­kius JAV kom­pa­ni­jo­je „John De­e­re“, šei­ma ga­lu­ti­nai ap­si­spren­dė. To­kio ga­lin­gu­mo trak­to­rių (įsi­gy­ta­sis John De­e­re 9520 yra 450 AG) ne­ga­mi­na jo­kia Eu­ro­pos ga­myk­la. Tad jo te­ko dai­ry­tis už At­lan­to, kur di­de­lius Ame­ri­kos plo­tus ap­dir­ba tik la­bai na­šios ir ga­lin­gos ma­ši­nos. Ston­kų pa­si­rin­ki­mo prie­žas­tis – taip pat di­de­li dir­ba­mos že­mės plo­tai. „Beveik pusė ūkio žemių – stambūs (100-150 ha ploto) laukai, – kal­bė­jo A.Ston­kus. – Ma­nau, kad nau­ja­sis trak­to­rius at­stos du se­nes­nius, o vė­liau, įpra­tus jį val­dy­ti, net­gi tris. Per die­ną šiuo trak­to­riu­mi ir prie jo pri­ka­bin­ta sė­ja­mą­ja ap­sė­si­me 100-150 ha“.

 

„Trak­to­riu­je įmon­tuo­tas John De­e­re 12,5 lit­rų 6 ci­lin­drų PowerTech va­rik­lis. Kiek­vie­nas ci­lin­dras tu­ri po ke­tu­ris vož­tu­vus. Sė­dė­ti ka­bi­no­je ant Ac­ti­ve Se­at sė­dy­nės, pa­ro­do­je „Ag­ri­tech­ni­ka 2001“ap­do­va­no­tos auk­so me­da­liu, ypač pa­to­gu“, - trak­to­riaus pri­va­lu­mus var­di­jo UAB „C.Ol­sen Bal­tic“ ko­mer­ci­jos di­rek­to­rius Aud­rius Ka­va­liaus­kas. Be to, kse­no­ni­niai ma­ši­nos ži­bin­tai lau­ką ap­švie­čia dvi­gu­bai stip­riau ne­gu įpras­ti. A.Ston­kus ne­abe­jo­ja, kad John De­e­re 9520 ūky­je dirbs ir nak­tį.