23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Al­ter­na­ty­vi že­mės ūkio veikla pa­sau­ly­je
  • Dai­va MASKOLIŪNAITĖ LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Vi­so­se pa­sau­lio ša­ly­se kai­mo pro­ble­mos pa­na­šios - tai skur­das, so­cia­li­nė at­skir­tis, ne­dar­bas, nu­si­kals­ta­mu­mas, blo­ga ke­lių in­fra­struk­tū­ra, pras­ta van­den­tie­kio sis­te­ma ir pan. Sie­kiant jas įveik­ti, bu­ria­ma­si į kai­mo ben­druo­me­nes ir ima­ma­si ben­dros veik­los.

 

Lie­tu­vos ag­ra­ri­nės eko­no­mi­kos ins­ti­tu­tas at­lie­ka kai­mo ben­druo­me­nių ty­ri­mą, siek­da­mas iš­si­aiš­kin­ti ben­druo­me­nių kū­ri­mo­si tiks­lus ir už­da­vi­nius, nu­sta­ty­ti pa­grin­di­nes jų veik­los kryp­tis, iš­ana­li­zuo­ti plėtros ten­den­ci­jas. Vi­sos ap­klaus­tos 62 ben­druo­me­nės ma­no ga­lin­čios plė­to­ti vie­ną ar net ke­lias al­ter­na­ty­vias veik­las. Kai­mo tu­riz­mu sa­ko­si ga­lin­ti vers­tis 21 ben­druo­me­nė, teik­ti so­cia­li­nes pa­slau­gas - 36, įgy­ven­din­ti vai­kų ir jau­ni­mo lais­va­lai­kio pro­gra­mas - 46, plė­to­ti ama­tus - 27 ir pan. Lie­tu­vos kai­mo ben­druo­me­nėms kol kas sun­ku ly­giuo­tis į Va­ka­rų ša­lis, kur esa­ma dau­giau ga­li­my­bių įgy­ti ži­nių, pri­tai­ky­ti nau­jau­sias tech­no­lo­gi­jas al­ter­na­ty­viems ver­slams plė­to­ti. Ta­čiau sek­ti­nų pa­vyz­džių ga­lė­tu­me at­ras­ti ne vie­no­je Va­ka­rų, Vi­du­rio Eu­ro­pos bei Pie­tų Ame­ri­kos ša­ly­je, ku­rių ben­dra pa­dė­tis ir ma­te­ria­li­nė ba­zė kai­me ar­ti­ma Lie­tu­vai. Kuo gi ver­čia­si kai­mo ben­druo­me­nės, plė­to­da­mos al­ter­na­ty­vią že­mės ūkio veik­lą?

 

Kal­vys­tė

 

Vie­na iš ama­ti­nin­kys­tės kryp­čių - tai kal­vys­tė. Da­bar­ti­nis kal­vis te­be­ka­la ir te­be­tai­so ge­rus įran­kius, skir­tus ūki­nin­kams, dai­li­dėms, in­ži­nie­riams, me­ni­nin­kams, ama­ti­nin­kams. Anks­čiau kai­mo ben­druo­me­nės ne­ga­lė­jo iš­gy­ven­ti be kal­vio, ku­ris pa­ga­min­da­vo vis­ką, ko rei­kia kai­mo ben­druo­me­nei. Kal­vio ga­mi­nių par­duo­tu­vė­lės iš­li­ku­sios iki šiol. Jo­se ga­li­ma nu­si­pirk­ti pjau­tu­vų, kir­vių, vi­nių, kal­tų, kaup­tu­kų - be šių įran­kių neap­si­ei­na nei smul­kūs ūki­nin­kai, nei sta­liai.

 

Bri­ke­tų ga­my­ba

 

Bri­ke­tai - tai su­pre­suo­tos že­mės ūkio at­lie­kos (žie­vė, lukš­tai, žo­lė, la­pai, mais­to ir gy­vu­lių li­ku­čiai). At­lie­kų bri­ke­tai nau­do­ja­mi įkur­ti ug­nį, tręš­ti ga­nyk­las ir so­dus. Po­il­siau­to­jai sto­vyk­la­vie­tė­se daž­nai lau­žo me­de­lius, no­rė­da­mi su­si­kur­ti lau­žą. Bri­ke­tų ga­my­ba leis­tų ap­sau­go­ti miš­ką nuo nio­ko­ji­mo.

Kai­mo ben­druo­me­nėms ren­gia­mi spe­cia­lūs kur­sai, kur žmo­nės mo­ko­mi ga­min­ti bri­ke­tus. Dar­bas ne­su­dė­tin­gas, o pro­duk­ci­ją ga­li­ma nau­do­ti ir sa­vo po­rei­kiams, ir tiek­ti į rin­ką.

 

Gry­bų au­gi­ni­mas

 

Šis ver­slas pa­klau­sus dėl to, kad gry­bai - tai ne tik ska­nus mais­tas. Tam tik­ros jų rū­šys yra la­bai mais­tin­gos, tu­rin­čios nuo 13 iki 18 pro­cen­tų pro­tei­nų. Ma­no­ma, kad tam tik­ros gry­bų rū­šys stip­ri­na imu­ni­nę sis­te­mą, ap­sau­go nuo vė­žio ri­zi­kos, pa­de­da or­ga­niz­mui ko­vo­ti su ŽIV. Gry­bie­no­je ma­žai cho­les­te­ro­lio, vi­siš­kai nė­ra so­čių­jų rūgš­čių, daug vi­ta­mi­nų ir mi­ne­ra­lų. Kai­mo ben­druo­me­nės, plė­to­da­mos šį ver­slą, ne­sun­kiai ran­da rin­ką, o gry­bų au­gi­ni­mo at­lie­kas su­še­ria gy­vu­liams.

 

Greiti užkandžiai

 

Grei­ti už­kan­džiai ir ku­ku­rū­zų spra­gė­sių (pop­corn) ga­my­ba nė­ra nau­jie­na ir Lie­tu­vos žmo­nėms. Mū­sų mies­tų ir mies­te­lių gat­vė­se daž­nai ma­tome pre­kei­vius, par­duo­dan­čius šį „grei­tą“ mais­tą, ku­rį ypač mėgs­ta vai­kai. Di­des­nie­ji už­sie­nio ša­lių kai­mai tu­ri sa­vo tur­ge­lius ar par­duo­tu­vė­les, ku­rio­se pre­kiau­ja­ma įvai­riau­sių rū­šių (iki 40) už­kan­džiais, į ku­rių su­dė­tį įei­na ku­ku­rū­zai. Ku­ku­rū­zų spra­gė­sių ga­my­ba ne­rei­ka­lau­ja di­de­lių in­ves­ti­ci­jų - tam nau­do­ja­mas di­de­lis puo­das su dang­čiu bei šo­ne įtai­sy­tu ran­ka su­ka­mu me­cha­niz­mu. Spra­gė­sių ru­tu­liu­kų pa­kuo­tė - tai po­pie­riaus la­pas, su­suk­tas į kū­gį. Ga­min­to­jai džiau­gia­si, kad to­kia veik­la pa­de­da su­kur­ti nau­jų dar­bo vie­tų.

 

Gam­tos iš­tek­lių pa­nau­do­ji­mas

 

Grai­ki­jos kai­mo ben­druo­me­nės su­gal­vo­jo nau­ją ver­slą - jos pum­puo­ja jū­ros van­de­nį į di­džiu­les me­ta­li­nes sta­ti­nes, o šio­se au­gi­na kre­ve­tes. Van­duo, ku­ria­me bu­vo vei­sia­mos kre­ve­tės, vė­liau pa­nau­do­ja­mas už­veis­ti gra­žų ir nau­din­gą au­ga­lą Sa­li­cor­nia, mat jis to­le­ruo­ja sū­rų jū­ros van­de­nį. Šiais au­ga­lais ap­so­din­tos karš­čio nu­a­lin­tos, ne­der­lin­gos vie­tos stai­ga pra­žys­ta ir trau­kia tu­ris­tų akį. Sa­li­cor­nia tu­ri daug pro­tei­nų. Au­ga­lai var­to­ja­mi sa­lo­toms bei ki­to­kiam mais­tui ga­min­ti. Iš šių au­ga­lų sėk­lų ga­mi­na­mas alie­jus ir bran­gi kos­me­ti­ka. Erit­rė­jos kai­mo ben­druo­me­nė, val­džios pa­de­da­ma, kre­ve­tes ir van­dens au­ga­lus ėmė eks­por­tuo­ti į JAV bei Va­ka­rų Eu­ro­pą.

 

Į kai­mo ben­druo­me­nės ver­slą įtrauk­ta 340 žmo­nių, įskai­tant ir sa­va­no­rius stu­den­tus, be­si­spe­cia­li­zuo­jan­čius al­ter­na­ty­vių ver­slų sri­ty­je. Ki­log­ra­mas kre­ve­čių vi­du­ti­niš­kai kai­nuo­ja nuo 8 iki 15 do­le­rių. Iki 2003 m. pa­bai­gos ti­ki­ma­si eks­por­tuo­ti 300 t pro­duk­ci­jos - ben­druo­me­nei tai di­de­lės pa­ja­mos.

 

So­cia­li­nė veik­la

 

Kai­mo ben­druo­me­nės tei­kia pa­slau­gas so­cia­liai rem­ti­niems žmo­nėms jų na­muo­se, ku­ria die­nos cent­rus, lai­ki­nus ap­gy­ven­di­ni­mo na­mus, pen­sio­na­tus. Vals­ty­bei daug pi­giau so­cia­li­nių pa­slau­gų tei­ki­mą per­duo­ti ne­vy­riau­sy­bi­nėms or­ga­ni­za­ci­joms (NVO). Ma­žiau iš­si­vys­čiu­sio­se ša­ly­se se­niems bei ne­įga­liems ben­druo­me­nės na­riams na­muo­se tei­kia­mos to­kios pa­slau­gos: at­ne­ša­ma mal­kų, pa­ku­ria­ma kros­nis, iš­va­lo­mi lan­gai, per­ka­mas ir ga­mi­na­mas mais­tas, iš­kvie­čia­mas gy­dy­to­jas, tvar­ko­mi do­ku­men­tai, at­lie­ka­mi įvai­rūs pa­ve­di­mai. Pvz., ne­to­li Bos­to­no įsi­kū­ru­si bend­ruo­me­nė įgy­ven­di­no pro­jek­tą, pa­gal ku­rį su­tei­kė kva­li­fi­kuo­tas pa­slau­gas 26 ne­įga­lių žmo­nių in­di­vi­du­a­liems būs­tams per­tvar­ky­ti: per­da­žė kam­ba­rius; in­di­vi­du­a­liems po­rei­kiams pri­tai­kė vir­tu­ves; tu­a­le­tuo­se įtai­sė spe­cia­lius pa­aukš­ti­ni­mus; vo­nio­se pri­tai­sė rank­tū­rius; prie­an­giuo­se pa­da­rė pan­du­sus, kad ne­įga­lie­ji in­va­li­do ve­ži­mė­liais leng­viau iš­va­žiuo­tų iš na­mo į kie­mą; pa­nai­ki­no aukš­tus slenks­čius, truk­dan­čius sau­giai ju­dė­ti na­muo­se; su­tei­kė dai­li­dės, elek­tri­ko, san­tech­ni­ko pa­slau­gas. Būs­tai bu­vo per­tvar­ky­ti taip, kad se­ni ar ne­įga­lūs žmo­nės ga­lė­tų pri­im­ti nuo­mi­nin­ką ir iš to gau­ti pa­pil­do­mų pa­ja­mų. Sa­va­ran­kiš­kai ne­pa­jė­gian­tiems gy­ven­ti as­me­nims bu­vo su­ras­ti pa­gal­bi­nin­kai, ku­rie ne­įga­liuo­sius nuo­lat pri­žiū­ri už mais­tą ir pa­sto­gę.

 

Ame­ri­ko­je ypač re­mia­mos bend­ruo­me­nių pro­gra­mos, su­ar­ti­nan­čios vai­kus ir se­ne­lius. Se­ni žmo­nės vai­kus su ne­ga­lia pa­ly­di į mo­kyk­lą, ser­gan­čiuo­sius lan­ko li­go­ni­nė­je bei vai­kų glo­bos na­muo­se, pri­žiū­ri ma­žuo­sius ben­druo­me­nės vai­kų die­nos cent­ruo­se, kai tė­vai dir­ba.

 

Kai­mo tu­riz­mas

 

Kai­mo tu­riz­mas - vie­na iš bend­ruo­me­nės veik­los kryp­čių Ai­ri­jo­je. Ji re­mia­ma iš vals­ty­bės biu­dže­to ir Eu­ro­pos Są­jun­gos fon­dų. Ne­to­li Va­ter­for­do mies­te­lio esan­ti ben­druo­me­nė įstei­gė kal­nų tu­riz­mo cen­trą ir tei­kia pa­slau­gas tu­ris­tams iš vi­so pa­sau­lio. Vie­nu me­tu čia ga­li ap­si­sto­ti 20 tu­ris­tų. Jie ap­gy­ven­di­na­mi dvie­juo­se kam­ba­riuo­se, ku­riuo­se sto­vi dvi­aukš­tės lo­vos. Ir po­il­siau­to­jai, ir ben­druo­me­nės na­riai nau­do­ja­si ben­dra vir­tu­ve, sve­čių kam­ba­riu su TV ir vi­deoaparatūra, spor­to sa­le, mo­der­nia vo­nia ir tu­a­le­tais, pri­tai­ky­tais ir ne­įga­liems žmo­nėms. Cen­tre tu­ris­tai mo­ko­mi ko­pi­mo į kal­nus tech­ni­kos, tam nau­do­ja­ma spe­cia­li įran­ga. Už 100 met­rų nuo cen­tro vei­kia par­duo­tu­vės, klu­bai, baž­ny­čia, įreng­ta erd­vi au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė. Pa­ros kai­na vie­nam po­il­siau­to­jui - 15 eu­rų. Tu­ris­tų ten nie­kuo­met ne­trūks­ta. Sa­vo veik­lą ben­druo­me­nė re­kla­muo­ja per in­ter­ne­tą ir leis­da­ma re­kla­mi­nius buk­le­tus.

 

Vai­kų ir jau­ni­mo lais­va­lai­kis

 

Vai­kų ir jau­ni­mo lais­va­lai­kio or­ga­ni­za­vi­mas pla­čia­ja­me pa­sau­ly­je nė­ra su­pran­ta­mas vien tik kaip va­sa­ros sto­vyk­los, eks­kur­si­jos, dis­ko­te­kos, spor­to var­žy­bos ir ki­to­kios links­my­bės. Eu­ro­pos Są­jun­gos pa­ra­ma pa­lan­ki mo­ko­mo­jo, švie­čia­mo­jo po­bū­džio kai­mo ben­druo­me­nių pro­jek­tams. Ir pra­mo­gas, ir moks­lą ga­li­ma plė­to­ti ta­me pa­čia­me ben­druo­me­nės cen­tre. An­tai Ai­ri­jos Dun­hi­lo ben­druo­me­nės cen­tre vai­kai šven­čia gim­ta­die­nius, jų tė­vai nau­do­ja­si cen­tro ka­vi­nu­kės pa­slau­go­mis, o jau­ni­mas ir vy­res­nie­ji ben­druo­me­nės na­riai mo­ko­si ap­lin­ko­sau­gos, ver­slo, kom­piu­te­ri­nio raš­tin­gu­mo. Mo­ky­mo tiks­las - orien­tuo­ti žmo­nes į dar­bą ver­slo įmo­nė­se ir taip ma­žin­ti ne­dir­ban­čių­jų skai­čių. Pa­skai­tas skai­to ir vie­tos, ir ki­tų ša­lių pa­skai­ti­nin­kai - nau­jau­sios tech­no­lo­gi­jos lei­džia plė­to­ti nuo­to­li­nį mo­ky­mą. Ben­druo­me­nės cen­tre esan­čiais kom­piu­te­riais nau­do­ja­si vi­sas kai­mas. Be to, net 95 pro­cen­tai ben­druo­me­nės na­rių per­so­na­li­nius kom­piu­te­rius tu­ri na­muo­se.

 

Lie­tu­vos kai­mo ga­li­my­bės

 

Mi­nė­tie­ji pa­vyz­džiai ga­lė­tų ska­tin­ti Lie­tu­vos kai­mo ben­druo­me­nes ieš­ko­ti al­ter­na­ty­vių ver­slų ga­li­my­bių. Tai ne­reiš­kia, kad bū­ti­nai rei­kia au­gin­ti gry­bus ar kre­ve­tes. Pa­si­re­miant pa­sau­lio pa­tir­ti­mi ga­li­ma at­ras­ti ir sa­vų ge­rų idė­jų.

 

La­bai svar­bu rū­pin­tis in­for­ma­ci­jos šal­ti­niais. Pa­sau­lio kai­mo bend­ruo­me­nės kau­pia spe­cia­li­zuo­tas bib­lio­te­kas au­ga­li­nin­kys­tės, gy­vu­li­nin­kys­tės, va­dy­bos, al­ter­na­ty­vių ver­slų ir ki­tais ūkio veik­los klau­si­mais. Bib­lio­te­ko­se kau­pia­mos ne tik kny­gos, bet ir įvai­rūs kom­pak­ti­niai dis­kai. Vi­de­o­ka­se­tės ir kom­pak­ti­niai dis­kai - tai už­sie­nio ša­lių pa­ra­ma ma­žiau iš­si­vys­čiu­sioms ša­lims. Tad pra­šy­da­mi už­sie­nio ša­lių fi­nan­si­nės pa­ra­mos, ne­pa­mirš­ki­me pa­pra­šy­ti ir ne­įkai­no­ja­mo da­ly­ko - ži­nių…