23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/08
Su­trum­pė­jęs pie­no ban­di­nio ke­lias
  • Dai­na STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Dėl ne­tei­sin­gų pie­no ty­ri­mo re­zul­ta­tų yra nu­ken­tė­jęs ne vie­nas pie­no ga­min­to­jas. To­kių pie­no su­dė­ties ir ko­ky­bės svy­ra­vi­mų ne­ga­li pa­aiš­kin­ti nei moks­li­nin­kai, nei VĮ „Pie­no ty­ri­mai“ spe­cia­lis­tai. Ir pas­ta­rie­ji, ir ūki­nin­kai sa­vo kal­tę nei­gia. Nuo pra­ėju­sių me­tų gruo­džio pra­dė­ta tai­ky­ti lai­ki­no­ji pie­no su­pir­ki­mo tvar­ka aki­vaiz­džiai įro­dė, kad pie­no rie­ba­lai ir bal­ty­mai „iš­ga­ruo­ja“ pa­ke­liui į la­bo­ra­to­ri­ją.

 

Kad lai­ki­no­ji pie­no su­pir­ki­mo tvar­ka nau­din­ga, ga­lė­jo įsi­ti­kin­ti vi­si at­vy­ku­sie­ji į Prie­nų r. Skriau­džiuo­se vy­ku­sį se­mi­na­rą „Lai­ki­no­ji pie­no su­pir­ki­mo tvar­ka - pa­sto­vio­ji pie­no su­pir­ki­mo tvar­ka“. Šio kraš­to ūki­nin­kas Mar­ty­nas But­ke­vi­čius, au­gi­nan­tis 60 mel­žia­mų kar­vių ban­dą, ku­rių vi­du­ti­nis pri­mil­žis 7 500 kg, vie­nas pir­mų­jų įsi­jun­gė į šį eks­pe­ri­men­tą. „Aš ir­gi skųs­da­vau­si ne­tei­sin­gais pie­no ty­ri­mo re­zul­ta­tais, to­dėl nė ne­dve­jo­da­mas su­ti­kau da­ly­vau­ti pie­no ty­ri­mo ek­spe­ri­men­te. Da­bar ma­no ūky­je pie­no su­dė­ties ro­dik­liai sta­bi­lūs, o bak­te­ri­jų skai­čius ne­vir­ši­ja 20 tūkst.“, - kon­sta­ta­vo M.But­ke­vi­čius.

 

Pa­gal nau­ją­ją tvar­ką pie­no ban­di­nį ūky­je kiek­vie­ną die­ną paima­ pats ūkininkas, o VĮ „Pie­no ty­ri­mai“ at­sto­vai iš­ve­ža jį tie­siai į la­bo­ra­to­ri­ją. Per pus­me­tį jo­kių pie­no su­dė­ties ir ko­ky­bės svy­ra­vi­mų nau­ją­ją tvar­ką pri­tai­kiu­siuo­se ūkiuo­se (iš vi­so 108) ne­pa­si­tai­kė. Tad ke­ti­na­ma ją pa­tvir­tin­ti ir įdieg­ti dau­gu­mo­je pie­no ūkių. Pa­sak VĮ „Pie­no ty­ri­mai“ di­rek­to­riaus Sau­liaus Sa­vic­kio, da­ly­vau­jan­čių šia­me eks­pe­ri­men­te ūki­nin­kų kar­vių pie­no su­dė­ties ro­dik­liai ar­ti­mi vi­du­ti­niams kon­tro­liuo­ja­mų kar­vių ro­dik­liams, tai įro­do, kad pie­no ty­ri­mo re­zul­ta­tai yra tei­sin­gi. Iš pra­džių bu­vo nu­tar­ta taip tir­ti pie­ną tik tų ūki­nin­kų, ku­rie per die­ną par­duo­da ne ma­žiau kaip 500 kg pie­no. Da­bar ga­li pri­si­jung­ti vi­si no­rin­tie­ji.

 

Pie­no ga­min­to­jų skau­du­lys – su­pir­ki­mo kai­nos

 

Su­si­rin­ku­siems į Skriau­džius rū­pė­jo ne tik pa­grin­di­nė ren­gi­nio te­ma. Ne­iš­veng­ta kal­bų ir apie tai, kas šiuo me­tu ak­tu­a­liau­sia – pie­no su­pir­ki­mo kai­nas. At­si­dū­rę ak­la­vie­tė­je pie­no ga­min­to­jai ne­nu­lei­džia ran­kų ir vis dar mi­na Vy­riau­sy­bės ir Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos ko­ri­do­rius, ta­čiau nei nuo­la­ti­niai su­si­ti­ki­mai su Prem­je­ru ir Fi­nan­sų mi­nist­re, nei ke­lių blo­ka­da, nei mi­tin­gai lau­kia­mų re­zul­ta­tų ne­duo­da. Var­gais ne­ga­lais iš­si­de­rė­ta 56 mln. li­tų pa­ra­ma vi­sų pa­tir­tų nuos­to­lių ne­kom­pen­suo­ja. „Per 5 šių me­tų mė­ne­sius pie­no ga­min­to­jai ga­vo 19,3 mln. li­tų pa­ja­mų ma­žiau ne­gu per­nai už tą pa­tį lai­ko­tar­pį“, - tvir­ti­no Pie­no ga­min­to­jų aso­cia­ci­jos ta­ry­bos pir­mi­nin­kas Bro­nius Mar­kaus­kas. Pa­sak jo, ne vi­sos įmo­nės vyk­do įsi­pa­rei­go­ji­mus mo­kė­ti ne ma­žiau kaip per­nai. Pa­ra­mos tai­ky­mo tai­syk­lė­se nu­ma­ty­ta, kad ga­vus bent vie­ną skun­dą, per­dir­bi­mo įmo­nei pa­ra­mos lė­šos ne­tu­rė­tų bū­ti per­ves­tos. Tad pir­mi­nin­kas ra­gi­no ne­pa­mirš­ti šio sau­gik­lio, ir pa­si­tvir­ti­nus to­kiam fak­tui, siek­ti, kad ne­si­lai­kan­ti pa­ža­dų įmo­nė nu­ma­ty­tos pa­ra­mos ne­gau­tų.

 

Su­ma­žės ES pa­ra­ma

 

Nie­ko ge­ro Lie­tu­vos ūki­nin­kams ne­ža­da ir nau­jo­ji Eu­ro­pos Są­jun­gos že­mės ūkio po­li­ti­ka. Pa­sak Lie­tu­vos ag­ra­ri­nės eko­no­mi­kos ins­ti­tu­to (LAEI) Že­mės ūkio po­li­ti­kos sky­riaus ve­dė­jos Ire­nos Kriš­čiu­kai­tie­nės, ke­ti­na­ma su­ma­žin­ti in­ter­ven­ci­nes pie­no pro­duk­tų kai­nas, pa­nai­kin­ti tiks­li­nes pie­no su­pir­ki­mo kai­nas, o pie­no kvo­tų sis­te­mą nu­ma­to­ma pra­tęs­ti iki 2015 m. Ti­ki­ma­si, kad kai­nų ma­ži­ni­mo nuos­to­lius pa­dengs tie­sio­gi­nės iš­mo­kos.

 

„Pie­no ūkių pa­dė­tis da­bar yra ne­pa­vy­dė­ti­na ir ga­na su­dė­tin­ga, bet dar su­dė­tin­giau ga­li bū­ti ki­tais me­tais“, - nuo­gąs­ta­vo B.Mar­kaus­kas. Pa­sak jo, ki­tą­met ES skirs tik 20 proc. lė­šų, rei­ka­lin­gų rin­kai re­gu­liuo­ti, li­ku­sią da­lį (80 proc.) tu­ri deng­ti Lie­tu­vos Vy­riau­sy­bė. Ži­nant, kad šian­dien ES vi­du­ti­nė tiks­li­nė pie­no su­pir­ki­mo kai­na yra 1,12 Lt/kg, mū­sų ša­lies Vy­riau­sy­bė šiai kai­nai pa­lai­ky­ti tu­rė­tų skir­ti 400 mln. Lt. „Tai­gi esant to­kiam skur­džiam ša­lies biu­dže­tui, ti­kė­tis di­de­lės pa­ra­mos bū­tų nai­vu“, - dės­tė aso­cia­ci­jos ta­ry­bos pir­mi­nin­kas.