- Prof. Gražina JANUŠKEVIČIENĖ LIETUVOS VETERINARIJOS AKADEMIJA
- Mano ūkis
Straipsnio „Kiaulių skerdenų kokybės vertinimas“ pabaiga, pradžia Nr. 6
Kiaulių supirkimo tvarka
Lietuvos Respublikos žemes ūkio ministerija parengė „Kiaulių supirkimo ir įkainojimo pagal svorį ir kokybę taisykles“. Jų laikytis privalo visos skerdyklos, kuriose vertinama kiaulių skerdena ir už ją atsiskaitoma su kiaulių pardavėjais pagal skerdenos svorį ir kokybę (raumeningumą).
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtintos skerdyklos superka kiaules ir išrašo nustatytos formos važtaraštį (lydraštį), kurio vienas egzempliorius paliekamas pardavėjui. Prireikus pirkėjas turi supažindinti pardavėją su kiaulių skerdenų klasifikavimo nuostatais. Perkamos kiaulės turi būti sveriamos individualiai gyvuliams sverti skirtomis svarstyklėmis, turinčiomis galiojantį valstybinės patikros spaudą.
Atvežtas į skerdyklą kiaules turi apžiūrėti veterinarijos gydytojas, patikrinti kiaulių identifikavimo numerius, amžių, lytį.
Duomenys apie kiekviename garde esančias kiaules (jos pardavėjo vardas, pavardė arba įmonės pavadinimas, kiaulių skaičius, kiaulės identifikavimo numeris) registruojami įmonės gyvulių apskaitos dokumentuose dviem egzemplioriais.
Atvežtos kiaulės turi būti paskerstos ne vėliau kaip per 12 val. nuo važtaraštyje pažymėto atvežimo į skerdyklą laiko, išskyrus tuos atvejus, kai kiaules apžiūrintis veterinarijos inspektorius nusprendžia kitaip. Kiaulių skerdenoms suteikiamas dienos skerdimo eilės numeris bei kiaulės identifikavimo numeris. Jie turi būti pažymėti ant skerdenos taip, kad kiaulę būtų galima identifikuoti kituose skerdenų tvarkymo etapuose.
Atsiskaitant su pardavėju, dėl garavimo nuostolių skerdenos svoris mažinamas 2 proc. Tokia tvarka galioja ES. Jei skerdenos sveriamos, praėjus 45 min. po kiaulės paskerdimo, tai nustatant skerdenos įskaitinę masę, 2 procentai mažinami 0,1 procento kas 15 minučių.
Duomenys apie skerdenų įskaitinę masę turi būti saugomi skerdykloje ne mažiau kaip 3 mėnesius. Skerdenų vertinimo dokumentacija turi būti kiaulių supirkimo vietoje.
Atsižvelgiant į ES galiojančią tvarką, Lietuvoje buvo patvirtintas kiaulių skerdenos apibrėžimas. Kiaulės skerdena – tai paskerstas, be kraujo kiaulės kūnas su oda, galva, uodega, priekinėmis ir užpakalinėmis kojomis, be vidaus organų, vidaus riebalų, inkstų, diafragmos ir lyties organų. Skerdenos kokybė - tai skerdenos raumeningumas, išreikštas procentais.
Skerdenų skirstymas
Pritaikius Europoje galiojančią kiaulių klasifikacijos sistemą, pagrindinis vertinimo kriterijus yra skerdenos svoris ir raumeningumas. Šio principo laikomasi Lietuvoje. Skerdenos raumeningumas yra apibrėžiamas kaip skerdenos raumeninio audinio svorio ir skerdenos svorio santykis, išreikštas procentais. Skerdenos raumeningumas matuojamas kairėje skerdenos pusėje ir žymimas klasėmis. Pagal raumeningumą kiaulių skerdenos skirstomos į 6 klases (S, E, U, R, 0, P).
Blogos kokybės skerdenų raumeningumas nevertinamas
Kiaulių skerdenų, kuriose nustatyti patologiniai pokyčiai, atviri kaulų lūžiai, dėl kurių audiniuose atsirado kraujosruvos, kurių netaisyklingai perpjautas stuburas, raumeningumas nevertinamas. Už šias skerdenas bus atsiskaitoma šalims susitarus. Jei viena skerdenos pusė neatitinka skerdenos reikalavimų, tai gali būti vertinamas kitos skerdenos pusės raumeningumas.
Išspausdinti kiaulių skerdenų vertinimo duomenys (matuojat raumeningumo matuokliu FOM) arba skerdenų vertintojo užpildyti protokolai (matuojant intraskopu) kiekvienos darbo dienos pabaigoje arba vėliausiai kitos darbo dienos pradžioje turi būti perduoti įmonės buhalterijai, kur apskaičiuojama kiekvienos kiaulės skerdenos kaina.
Skerdenų žymėjimas
Pasvertos, išmatuotos ir įvertintos kiaulių skerdenos privalo būti suženklintos. Skerdenų ženklinimo būdas turi būti suderintas su VMVT ir Žemės ūkio ministerija. Kiaulių skerdenos turi būti ženklinamos spaudu ir etikete. Spaudus deda ir etiketes tvirtina skerdenų vertintojai. Spaudas turi būti atsparus išoriniams poveikiams, kad neišbluktų, o naudojamas rašalas negali būti toksiškas. Raidžių ir skaičių aukštis turi būti ne mažesnis kaip 2 cm. Ženklinamos abi kiaulių skerdenos pusės. Spaudas dedamas ant kiekvienos skerdenos blauzdos vidinės pusės arba ant kumpio. Spaude turi būti nurodoma skerdenos raumeningumo klasė (S, E, U, R, 0, P). Galima žymėti elektriniais ar kitokiais žymekliais. Žymenys turi būti aiškūs, įskaitomi, neblunkantys.
Etiketėje turi būti įrašyta skerdenos kategorija, raumeningumo klasė, skerdyklos veterinarinio patvirtinimo numeris, paskerstos kiaulės individualus (identifikavimo) skerdimo numeris, paskerdimo data ir įskaitinis skerdenos svoris. Etiketės matmenys - ne mažesni kaip 5x10 cm, o joje nurodyti duomenys aiškiai įskaitomi. Etiketė turi būti atspari drėgmei, temperatūros svyravimams, apsaugota nuo klastojimo ir tinkama pritvirtinti tik vieną kartą. Etiketės tvirtinamos prie kiekvieno skerdenos ketvirčio.
Veterinarinės poskerdiminės ekspertizės metu nustačius ligą, skerdenos iš skerdimo linijos turi būti perkeltos į specialią patalpą. Tokių skerdenų mėsa, atlikus papildomus tyrimus ir įvertinus jos tinkamumą žmonių maistui, termiškai apdorojama arba sunaikinama.
Aktą dėl skerdenos brokavimo turi surašyti komisija, susidedanti iš cecho meistro, veterinarijos gydytojo ir skerdenų vertintojo. Aktas surašomas trimis egzemplioriais, iš kurių vienas perduodamas pardavėjui, antras - skerdyklos buhalterijai, trečias - veterinarijos inspektoriui.
Kuo raumeningesnė, tuo brangesnė
Pasvėrus ir įvertinus kiaulių skerdenas, skerdyklos buhalterija turi apskaičiuoti skerdenos kainą. Ji priklauso nuo skerdenos svorio ir kokybės (raumeningumo). Bazinė skerdenos kaina skelbiama. Kiekviena skerdykla gali nusistatyti savo bazinę kainą. Tačiau, kaip rodo Europos šalių patyrimas, bazinė skerdenos kaina daugelyje skerdyklų yra panaši. Bazinė skerdenos kaina - skerdyklos nustatyta kaina, kurią ji moka už 51-51,9 proc. raumeningumo atitinkamo svorio skerdeną. Aišku, kad bazinė skerdenos kaina priklauso nuo rinkos. Pavyzdžiui, Danijoje 1997 m. skerdenos bazinė kaina buvo 13,80, o 1998 m. – 6,11 kronų (apie 2,8 Lt) už vieną skerdenos kilogramą.
Jeigu kiaulių skerdenos raumeningumas mažesnis kaip 51 proc. ar didesnis negu 51,9 proc., skerdenos kaina skaičiuojama pagal kainų nustatymo koeficientus. Visos skerdyklos turi taikyti vienodus kainos nustatymo koeficientus už skerdenas, neatitinkančias bazinės skerdenos kainos parametrų. Kuo didesnis kiaulių skerdenos raumeningumas, tuo kiauliena brangesnė. Pagal Danijos mėsos tyrimo instituto mokslininkų pateiktas rekomendacijas, didžiausia kaina turėtų būti mokama už 70-90 kg sveriančias skerdenas.
Kiaulės rinkos kaina – tai kaina be pridėtinės vertės mokesčio, kurią pirkėjas moka pardavėjui pagal skerdenos įskaitinį svorį ir raumeningumą. Skerdykla privalo taikyti įmonės vadovo patvirtintą kainininką pagal skerdenų svorį ir raumeningumo klases. Kainininkai turi būti kiaulių supirkimo vietose. Už sergančias kiaules, kurių skerdenos pripažintos netinkamos maistui ar tinkamos tik termiškai apdorotos, mokama pagal atskirą įmonės vadovo patvirtintą kainininką. Brokuojant skerdenos dalį pagal veterinarijos gydytojo aktą, už likusią skerdenos dalį atsiskaitoma šalių susitarimu.
Kai dėl skerdyklos kaltės negalima identifikuoti jų savininko, kiaules priverstinai paskerdus transportavimo metu arba joms nugaišus dėl pirkėjo kaltės bei jas paskerdus vėliau nustatyto laiko, už kiaules atsiskaitoma pagal skerdenos masę, apskaičiuotą taikant skerdyklos patvirtintus vidutinius metinius mėsos išeigų normatyvus, remiantis pirminiais kiaulės svorio, lyties ir amžiaus įrašais važtaraštyje (lydraštyje). Kiaulių rinkos kaina apskaičiuojama, priskiriant jai U raumeningumo klasę.
Pirkėjas ne vėliau kaip per dvi darbo dienas nuo kiaulės paskerdimo privalo išrašyti pardavėjui gyvulių pirkimo kvitą, kuris galutinai užpildomas pagal kiaulių važtaraščio (lydraščio) bei skerdenų klasifikacijos duomenis. Pardavėjui pareikalavus, informacija apie kiaulių skerdenos įvertinimo rezultatus turi būti teikiama kiaulės paskerdimo arba kitą dieną.
Pretenzijos dėl skerdenų klasifikacijos turi būti pateiktos ne vėliau kaip kitą dieną po kiaulių paskerdimo. Kilus ginčui dėl kokybės įvertinimo (iki įstojimo į ES laikotarpiu), skerdykla privalo sulaikyti skerdenos realizavimą 24 val. Per tą laiką, dalyvaujant pardavėjui ir pirkėjui arba jų atstovams, pakartojamas atšaldytos skerdenos vertinimas. Neatvykus ginčą inicijavusios pusės atstovui, laikoma, kad pirmojo skerdenos vertinimo rezultatai yra teisingi. Neišsprendus ginčo, pardavėjas gali raštiškai kreiptis į valstybinę kontrolės instituciją. Šios tarnybos atstovai privalo patikrinti skerdenų vertintojo darbą ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo skundo gavimo. Vertintojas už neteisingą skerdenų vertinimą atsako įstatymų nustatyta tvarka. Visi kiti ginčai sprendžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.