- Daina STANIŠAUSKIENĖ
- Mano ūkis
Juodligė, maras, tuberkuliozė, įvairios augalų ligos ir dar daugybė kitų pavojingų ligų – visa tai bakterijų ir grybelių darbas. Biologinis ginklas – taip pat ligų sukėlėjai, galintys sunaikinti šimtus tūkstančių žmonių. Tačiau ne visi akimi nematomi mikroorganizmai kenkia.
Viename kubiniame metre oro yra per 10 000 įvairių mikroorganizmų, žemės saujoje taip pat. Regis, kad nesusirgtų, žmonės turėtų vaikščioti su respiratoriais. Tačiau taip nėra. Žymus škotų mikrobiologas Aleksandras Flemingas, tyrinėdamas šiuos mažus sutvėrimus, atrado teigiamų jų savybių ir išsiaiškino, kad yra naudingų mikroorganizmų.
Vienas iš stebuklų – penicilinas
Kilus Pirmajam pasauliniam karui, nemažai bakteriologų buvo komandiruoti į karo lauko ligonines. Čia jie pamatė, kiek daug kareivių miršta nuo paprasčiausių infekcijų. A.Flemingas numanė, kad turėtų egzistuoti medžiaga, galinti apsaugoti žaizdas nuo mikrobų sukeltos infekcijos. Prieš tai keletą tokių medžiagų jam pavyko aptikti, bet jos buvo bejėgės prieš stipresnes infekcijas. Visiškai atsitiktinai 1928 m., tvarkydamas susikaupusias Petri lėkšteles, kuriose buvo auginami įvairūs bakterijų kamienai, jis pastebėjo, kad vienos lėkštelės kraštai jau buvo apaugę pelėsiu, bet aplink pelėsį visos lėkštelėje buvusios stafilokoko bakterijos buvo žuvusios. Mokslininkas ištyrė pelėsius ir nustatė, kad jie priklauso Penicillium šeimai. 1929 m. jis aprašė atrastąjį peniciliną moksliniame žurnale. Tuo metu mikrobiologas netikėjo savojo atradimo ateitimi, nes manė, kad penicilino gamyba yra per daug sudėtinga ir todėl jo niekad nepavyks išgauti gydymui. Pats A.Flemingas kiek besistengė, tačiau antrą kartą išgauti penicilino jam taip ir nepavyko. Jo darbą tęsė chemikai, kol pagaliau sukūrė penicilino, ir šiandien gelbstinčio daugybę žmonių, gamybos technologiją. Nors vėliau buvo atrasta ir kitų antibiotikų, penicilinas iki šiol yra viena iš veiksmingiausių kovos su bakterijų sukeliamomis ligomis priemonių.
Fermentai – svarbūs gyvų organizmų dariniai
Aleksandrui Flemingui priklauso ir kitas, kaip palyginti neseniai paaiškėjo, ne mažiau svarbus atradimas – fermentai. Pasirodo, be šių medžiagų negalėtų išgyventi nė vienas gyvis. Viena iš pagrindinių fermentų savybių - skaidyti sudėtingos cheminės sudėties medžiagas iki paprastesnių junginių. Maisto medžiagos negalėtų būti virškinamos be fermentų. Be fermentų negali būti gaminami ir fermentiniai sūriai, alus, alkoholiniai gėrimai, vynas, duona. Be to, tiriama ir galimybė fermentus panaudoti restauruojant paveikslus: sukietėjusių, patamsėjusių, ardančių popieriaus pluoštą senų baltyminių klijų pašalinimas yra vienas sudėtingiausių restauravimo darbų. Taigi fermentai gali suskaidyti tokius baltymus, nepakenkdami meno kūriniui. Fermentai naudojami ir pašarų gamybos pramonėje. Kad gyvuliai ir paukščiai kuo efektyviau pasisavintų maisto medžiagas, į lesalus ir pašarus pridedama fermentų. Tačiau iki tokio plataus fermentų pritaikymo nueitas ilgas kelias.
Paaiškėjus, kad fermentus gamina ne tik žmogaus organizmas, bet ir visos bakterijos bei grybeliai, pradėta ieškoti būdų šias medžiagas gauti pramoniniu būdu. Japonai praėjusio šimtmečio pabaigoje įvairias bakterijas augino ant ryžių ir iš jų atskirdavo fermentus, kuriuos naudojo padažams gaminti. Tačiau tai buvo labai daug sunkaus rankų darbo reikalaujanti technologija, be to, išlikdavo infekcijos pavojus. Gerokai tobulesnį fermentų gamybos būdą sukūrė prancūzai. Ši technologija ir buvo pasirinkta Vilniuje 1970 m. pastatytoje fermentinių preparatų gamykloje, kuri iki pat Nepriklausomybės atgavimo šiuos preparatus tiekė į europinę buvusios TSRS dalį. Tuo metu joje buvo gaminami fermentai, skirti ne tik pašarams ir maistui, bet ir vaistų bei tekstilės įmonėms.
AB „Biosintezė“ pasiruošusi susigrąžinti rinką
Šiandien akcinėje bendrovėje „Biosintezė“ daugiau gaminama pašarams skirtų fermentinių preparatų. Po 1998 m. atliktos rekonstrukcijos, sumontavus šiuolaikinius įrenginius, pradėti gaminti naujos kartos fermentiniai preparatai, skirti maisto pramonei. Gaila, kad per tą laikotarpį, kol „Biosintezė“ kūrė naujus produktus, Lietuvos rinką užvaldė užsienyje pagaminti fermentiniai preparatai. Visos didžiosios alaus gamyklos naudoja europietiškus preparatus, tad lietuviška produkcija, nors kokybe niekuo nenusileidžia importinei, sunkiai skinasi kelią. Pasak AB „Biosintezė“ generalinio direktoriaus Vidmanto Pališkio, sukūrus naujos kartos fermentinius preparatus, atsirado viltis susigrąžinti prarastus klientus. „Kad mūsų įmonėje pagamintų fermentų kokybė labai gera, jau įsitikino „Gubernijos“ alaus daryklos specialistai, juos perka ir kitos mažosios alaus daryklos. Turime gerus specialistus, gaminame gerus produktus, dabar telieka juodai dirbti ir atkovoti tai, ką praradome“, - tvirtino direktorius. Įmonės naujovė – multienziminės kompozicijos „Vilzim“ – tai ne vienas fermentas, o kelių fermentų kompleksas. Pirkėjui tokį pašarų priedą daug patogiau naudoti, juk pašarams virškinti reikia įvairių fermentų. Į vieną toną pašarų reikia įterpti tik 0,5 kg fermentų kompozicijos. Be to, gamykloje gaminami ir įvairūs premiksai, į kuriuos, ūkininkams pageidaujant, gali būti įterpta fermentų.
Fermentams gaminti reikia specialios įrangos ir sterilios aplinkos
Visus įmonėje gaminamus fermentus ir jų kompozicijas sukūrė „Biosintezės“ specialistai. Šaldytuvuose laikoma per 100 įvairių bakterijų ir grybelių kamienų, tačiau šiuo metu pramoninėje gamyboje naudojama 12 kamienų. Visi pramoniniai mikroorganizmai yra nekenksmingi ir registruoti Sveikatos apsaugos ministerijoje. Nenaudojami bakterijų kamienai laikomi mėgintuvėliuose šaldytuvuose. „Šaltai laikomų bakterijų gyvybiniai procesai labai sulėtėja, todėl jas galima ilgiau išsaugoti. Tačiau bakterijos kaip ir žmonės sensta, tad po kurio laiko jas reikia persėti. Mikroorganizmams augti ir daugintis reikalinga tam tikra aplinka. Bakterijoms optimali temperatūra yra 37oC, grybeliams – 30oC. Skirtingoms bakterijų rūšims ir terpė reikalinga skirtinga“, – pasakojo AB „Biosintezė“ laboratorijos viršininkas Arvydas Valickas. Specialioje 300 ml kolboje su maitinamąja terpe bakterijos dauginasi. Po to, jomis užsėjama fermentatoriaus mitybinė terpė, kuri prieš tai sterilizuojama. Vėliau sureguliuojama reikalinga temperatūra, pH ir kiti mikroorganizmų aplinkos rodikliai. Be to, į fermentatorius turi būti nuolat tiekiamas sterilus oras. „Grybeliams oro reikia dvigubai daugiau negu bakterijoms. Tinkamomis sąlygomis mikroorganizmai dauginasi labai sparčiai. Po 20-40 min. jų padvigubėja. Mikroorganizmai dauginasi geometrine progresija, tad jau po 5 parų 6 m3 talpos fermentatoriuje knibždėte knibžda mikroorganizmų ir gausu jų išskirtų fermentų“, - apie fermentų gamybos technologiją pasakojo habil. dr. Vladislovas Avižienis. Po to, šis kultūrinis skystis centrifūguojamas, t.y. mikroorganizmų masė atskiriama nuo fermentų, ir ypač moderniame filtravimo įrenginyje filtruojamas. Tekėdamas pro vibruojančias membranas fermentinis skystis dar geriau išsivalo. Taip gaunamas fermentinis preparatas. Paprastai alaus gamyboje naudojami skysti fermentiniai preparatai, o pašarų – džiovinti, miltelių formos.
Gyvulių augintojai dar nesuvokia fermentų naudos
Kol kas fermentinių pašarų priedų paklausa nėra didėlė. „Kad ūkininkai patikėtų, jog šerdami gyvulius pašarais su fermentais jie turės dvigubos naudos, atliekame bandymus. Siekiame jiems įrodyti, kad duodant fermentus su tuo pačiu pašarų kiekiu galima gauti daugiau produkcijos, be to, pasisavinę daugiau pašaruose esančio fosforo, azoto, gyvuliai jų mažiau išskiria į aplinką, taigi ir teršia ją mažiau“, - aiškino AB „Biosintezė“ vadybininkė dr. Marija Tumienė. Paukštininkystės ūkiai be fermentų neapsieina, mat paukščio organizme jų pasigamina ypač mažai.
Jau seniai žinoma, kad fermentai lizocimas ir lizosubtilinas turi baktericidinių savybių, jais galima išgydyti viduriuojančius veršelius. Šie fermentai taip pat gaminami įmonėje. Pasak „Biosintezės“ specialistų, lizocimas ardo žalingų bakterijų sienelę, ir tokia „nurengta“ bakterija suyra. Antibiotikų poveikis bakterijoms visiškai kitoks: jie veikia mikrobų kvėpavimą ir kitus vidinius procesus. Tačiau po kurio laiko, bakterijos mutuoja ir joms nukenksminti reikia vis stipresnių arba naujų antibiotikų. Yra atrasta viena bakterija, kuri atspari net 20 antibiotikų. Prie lizocimo mikrobai nepripranta, tačiau jis gali suardyti tik tam tikros cheminės sudėties sieneles. Lietuvos veterinarijos akademijos mokomajame ūkyje šio fermento buvo duota melžiamoms karvėms, kad piene sumažėtų somatinių ląstelių skaičius. Pirmieji šio bandymo rezultatai teigiami. Galima tikėtis, kad netrukus AB „Biosintezė“ ūkininkams pasiūlys ir vaistinių pašarų.