23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/03
Pelargonijos visada madingos
  • Rūta ANTANAITIENĖ
  • Mano ūkis

Šios nuo se­no Lie­tu­vo­je mėgs­ta­mos dau­gia­me­tės sna­pu­ti­nių (Ge­ra­nia­ce­ae) šei­mos gė­lės ki­lu­sios iš Pie­tų Ame­ri­kos. Ži­no­ma apie 250 lau­ki­nių rū­šių, bet pui­kes­ni, pa­trauk­les­ni yra įvai­rūs hib­ri­dai, be­si­ski­rian­tys ir žie­dais, ir la­pų for­ma bei spal­va.

 

Juos­tuo­to­ji pe­lar­go­ni­ja (Pe­lar­go­nium zo­na­le) – vie­na po­pu­lia­riau­sių bal­ko­nų ir kam­ba­ri­nių gė­lių. Žy­di nuo ge­gu­žės iki spa­lio-lap­kri­čio mėn.

 

Ka­ban­čio­ji ar­ba sky­da­la­pė pe­lar­go­ni­ja (P. pel­ta­tum) svy­ran­ti gė­lė. La­bai tin­ka bal­ko­nams, te­ra­soms pa­puoš­ti, so­din­ti į lo­ve­lius ar į di­de­lius pa­ka­bin­amus va­zo­nus vie­ną ar kar­tu su juos­tuo­tą­ja pe­lar­go­ni­ja. Be veis­lių aly­vi­niais ir vio­le­ti­niais žie­dais yra ro­ži­nių, bal­tų, kar­mi­no rau­do­nu­mo, tuš­čia­vi­du­riais, pu­siau pil­na­vi­du­riais ir pil­na­vi­du­riais žie­dais.

 

Di­džia­žie­dė pe­lar­go­ni­ja (P. gran­dif­lo­rum) žy­di nuo ba­lan­džio iki rug­sė­jo mėn. Kar­tais ji va­di­na­ma an­gliš­ką­ja pe­lar­go­ni­ja. Žie­dai di­de­li, rau­do­ni ar vio­le­ti­niai su tam­sia dė­me.

 

Au­ga­lus va­sa­rio-ko­vo mėn. nu­ge­nė­ki­te, plo­nas ša­kas vi­sai nu­pjau­ki­te. Jei no­ri­te, kad au­ga­lai bū­tų veš­les­ni, ša­ke­lių iš­pjau­ki­te ma­žiau. Tuomet pra­de­da aug­ti nau­jos ša­kos, au­ga­las ša­ko­ja­si ir tan­kė­ja. Po 3 sa­vai­čių pe­lar­go­ni­jas ga­li­ma per­so­din­ti į vi­du­ti­nio sun­ku­mo, trą­šią, pu­ve­nin­gą že­mę. Per il­gas šak­nis pa­trum­pin­ki­te. Pa­so­di­nę gau­siai pa­lais­ty­ki­te, po 2-3 sa­vai­čių pra­dė­ki­te lais­ty­ti sai­kin­gai, kad grei­čiau aug­tų šak­nys. Vė­liau, la­pams au­gant, lais­ty­ki­te gau­siau, kas sa­vai­tę tręš­ki­te 2-3 g/l mi­ne­ra­li­nių trą­šų mi­ši­niu, ku­ria­me dau­giau azo­to.

 

Va­sa­rio-ko­vo mėn. pe­lar­go­ni­jos dau­gi­na­mos ūg­liais: 5-10 cm il­gio ša­ke­les be žie­di­nių pum­pu­rų rei­kia nu­skin­ti ar nu­pjau­ti tuoj po bam­bliu. Apa­ti­nius la­pus ir žvy­nus pa­ša­lin­ki­te. Pa­ruoš­tus įšak­ny­ti ūg­lius apie va­lan­dą pa­lai­ky­ki­te sau­sai, ne­sau­lė­to­je vie­to­je, kad tru­pu­tį ap­vys­tų. Po to, so­din­ki­te 2 cm gy­ly­je į dai­gyk­las (ka­se­tes) ar į 5 cm sker­smens va­zo­nus, dė­žu­tes. Sub­stra­tas tu­ri bū­ti ge­rai su­drė­kin­tas. Vė­liau jį lais­ty­ki­te tik sau­lė­to­mis die­no­mis, ne­ap­lie­da­mi la­pų. Įsi­šak­ni­ja per 2-3 sa­vai­tes.

 

Šias gė­les ga­li­ma dau­gin­ti ir sėk­lo­mis. Jos sė­ja­mos sau­sio-va­sa­rio mėn. į dė­žu­tes ar dai­gyk­las, pri­pil­dy­tas dur­pių (pH 6,2-6,5). Pa­sė­jus plo­nai už­beria­ma sub­stra­tu. Kai tem­pe­ra­tū­ra sie­kia 20-22oC, sėk­los su­dygs­ta per 14-20 die­nų. Kai iš­au­ga pir­mie­ji la­pe­liai, pe­lar­go­ni­jas pi­kuo­ki­te į 7-10 cm sker­smens va­zo­nė­lius.