23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/02
Kad va­sa­ra būtų žie­duo­ta
  • Rū­ta ANTANAITIENĖ
  • Mano ūkis

 

Ne už kal­nų pa­va­sa­ris, kai pul­si­me ieš­ko­ti gė­lių dai­ge­lių ir mo­kė­si­me už juos tik­rai ne­ma­žai. Da­bar pats me­tas pa­tiems pa­si­dau­gin­ti vi­suo­met ma­din­gų be­go­ni­jų. Tai tik­rai ne­su­dė­tin­ga, pri­reiks tik kruopš­tu­mo ir kan­try­bės.

 

 

Gė­ly­nuo­se ir bal­ko­nuo­se au­gi­na­mos: gum­bi­nė (Be­go­nia tu­-ber­hyb­ri­da Voss.), svy­ran­čio­ji (B.t.pen­du­la), aukšto­ji (B. ela­tior hort) be­go­ni­jos bei dvi vie­na­me­čių be­go­ni­jų rū­šys: puoš­nio­ji (B. sem­per­flo­rens Link. et Ot­to) ir grakš­čio­ji (B. gra­ci­lis N.B.K.). Pastarosios va­di­na­mos le­di­nu­kais, le­du­kais. Žy­dė­ji­mo me­tu ant vie­no au­ga­lo pra­žys­ta 8-30 žie­dų. Šios be­go­ni­jos dau­gi­na­mos sėk­lo­mis ir ūg­liais.

 

Puoš­nio­ji ir grakš­čio­ji be­go­ni­jos. Sėk­las sė­ki­te sau­sio-va­sa­rio mėn. į dė­žu­tes. Žemę su­mai­šy­ki­te iš 2 da­lių la­pi­nės že­mės, 1 da­lies dur­pių ir 1 da­lies smė­lio. Tin­ka nu­rūgš­tin­tos dur­pės, ku­rių pH 4,5-5,5. Sėk­los la­bai smul­kios (1 g - 80-90 tūkst.), to­dėl pa­sė­jus ne­rei­kia už­ber­ti že­me, o tik pa­lais­ty­ti ir dė­žu­tę už­deng­ti stik­lu, kad ne­iš­ga­ruo­tų drėg­mė. Vė­liau stik­lą vis pa­kel­ki­te, kad ga­ruo­tų su­si­kau­pęs van­duo. Sėk­los dai­gi­na­mos 20-22oC tem­pe­ra­tū­ro­je, su­dygs­ta per 10-12 die­nų. Sėk­los dai­gios 2-3 me­tus. Pa­si­ro­džius dai­ge­liams, tem­pe­ra­tū­rą su­ma­žin­ki­te iki 12-14oC, kad ne­iš­tįs­tų. Prieš pi­ka­vi­mą be­go­ni­jų dai­ge­lius pa­lais­ty­ki­te 0,1 proc. ka­lio per­man­ga­na­to tir­pa­lu.

 

Dai­gai su 1-2 tik­rai­siais la­pe­liais bū­na la­bai smul­kūs, to­dėl pir­mą kar­tą pi­kuo­ki­te me­di­niu pin­ce­tu (pirš­tais su­im­ti ne­įma­no­ma) į dė­žu­tes 2x2 cm at­stu­mu ar­ba į dai­gyk­las. Po mė­ne­sio pi­kuo­ki­te an­trą kar­tą 6x6 cm at­stu­mu ar­ba į 6-7 cm sker­smens va­zo­nė­lius. Že­mių mi­ši­nys ruo­šia­mas iš la­pi­nės, kom­pos­ti­nės, dur­pi­nės že­mės ir smė­lio (2:2:1:1). Tin­ka nu­rūgš­tin­ta dur­pė, ku­rios pH 6,2. Iš­pi­kuo­tus pri­gi­ju­sius be­go­ni­jų dai­gus pa­tręš­ki­te 0,1 proc. kal­cio sa­liet­ros tir­pa­lu.

 

Be­go­ni­jos dau­gi­na­mos ir ūg­liais. Juos pjau­ki­te ko­vo mėn. nuo spe­cia­liai tam per žie­mą au­gin­tų au­ga­lų. Žie­mą be­go­ni­jos lai­ko­mos kam­ba­ry­je, 12-16oC tem­pe­ra­tū­ro­je, švie­sio­je vie­to­je (ant pa­lan­gės), sai­kin­gai lais­to­mos. Įšak­ni­ji­mui im­ki­te jau­nus ūg­lius. Jie šak­ni­ja­mi 18-20oC tem­pe­ra­tū­ro­je, po 3-4 sa­vai­čių so­di­na­mi į 8 cm sker­smens va­zo­nė­lius su že­mių mi­ši­niu kaip sė­jai.

 

Gum­bi­nė be­go­ni­ja. Jų di­de­li, ryš­kūs žie­dai, tam­siai ža­li la­pai. Stie­bas tra­pus, tie­sus, iš­au­gęs iš gum­bo.

 

Sau­sio-va­sa­rio mėn. be­go­ni­jų gum­bus so­din­ki­te į drėg­nas dur­pes dė­žu­tė­se 1-2 cm at­stu­mu ir to­kia­me pat gy­ly­je. Pra­dė­jus aug­ti dai­ge­liams, gum­bus iš dur­pių iš­im­ki­te ir ašt­riu pei­liu su­pjaus­ty­ki­te į tiek da­lių, kiek yra dai­ge­lių. Pjū­vių vie­tas pa­bars­ty­ki­te me­džio an­glies mil­te­liais. So­din­ki­te į dė­žu­tes 5-8 cm at­stu­mu, to­kia­me gy­ly­je, kad gum­bų vir­šū­nės ne­bū­tų už­žer­tos. Tem­pe­ra­tū­ra tu­ri bū­ti 18-22oC.

 

Va­sa­rio mėn. sė­ki­te va­le­ro spri­ges, svy­ran­či­ą­ją gu­bo­ją, sur­fi­ni­jas, svy­ran­či­ą­sias ver­be­nas ir lo­be­li­jas.