Spausdinti

 
Kivis – žalioji vitaminų bomba

2009-02-23

Kivio gimtinė – Indija. Tai kininės aktinijos šeimai priklausanti liana. Kivis, kurį perkame parduotuvėse, – selekcininkų darbo vaisius. Laukinis kivis smulkesnis ir skonis jų prastesnis už „kilmingų“ giminaičių. Šiuo metu kiviai auginami daugelyje šalių, kuriose tinkamos klimato sąlygos.

Kivis pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir naudingomis savybėmis. Šis nedidelis vaisius – tikra žalioji vitaminų bomba! Jame yra mažiau negu 50 kalorijų, tačiau vienas kivis aprūpina žmogų visos paros vitamino C kiekiu. Taip pat jame labai daug magnio, kalio ir celiuliozės, o cholesterolio neturi visiškai!

Be to, kivis turi vitaminų E, B1 ir B2, PP ir A. Valgant kivius galima išvengti trombų atsiradimo ir oftalmologinių problemų. Kivis padeda normaliam maisto virškinimui ir yra ideali antistresinė priemonė. Šis vaisius stiprina žmogaus imuninę sistemą ir kraujagysles. Taip pat kivius galima vartoti laikantis įvairių dietų.

Kivis yra puiki kosmetinė priemonė. Jeigu reikia išvalyti ir pamaitinti odą, galima pasidaryti kivio kaukę. Sutrinta kivio tyre tepama veido oda ir laikoma 15 minučių. Jeigu šiek tiek peršti odą – tai normalu, vadinasi, kaukė veikia taip, kaip reikia. Veidą reikia nuplauti šiltu vandeniu, nusišluostyti ir sutepti drėkinamuoju kremu.

Perkant kivius, patartina rinktis stangrius, ne per minkštus, nesausus, o sultingus. Jeigu vaisius šviežias, jis kvepia panašiai kaip citrina ar bananas. Vaisiaus odelė turi būti nepažeista






  Grietai draudiama MANOUKIO publikacijas naudoti kitose svetainse, tradicinje iniasklaidoje ar kaip nors kitaip platinti ms mediag be redakcijos leidimo. Jei sutikimas gautas, btina nurodyti, jog informacijos altinis yra MANOUKIO svetain.