Ūkis
Verslo kelias: nuo pienininkystės - prie daržovių auginimo
2012-11-21

Tauragės rajone Antegluonio kaime ūkininkaujantis Vidas Jukna  pienininkystės ūkį prieš ketverius metus išmainė į daržovių verslą. Dabar ūkininkas augina kopūstus, morkas, svogūnus, burokėlius ir perdirba juos nuosavame ceche. „Dirbam mažiau, o uždirbam daugiau, - šypsosi ūkininkas, išgirdęs klausimą, ar verta buvo  ryžtis tokioms permainoms, - svarbiausia atrasti tiekėjus, kurie supirktų produkciją. Kai juos turi, verslas sekasi".

Nuo pieno ūkio prie daržovių auginimo pereita neatsitiktinai, ir anksčiau ūkininkas keletą arų skirdavo morkų, svogūnų auginimui, kuriuos parduodavo žuvies perdirbimo įmonei  „Lignesa". Minėta įmonė plėtė savo veiklą, pageidavo daugiau daržovių, ypač pjaustytų, kad tiktų mišrainėms, tad ūkininkų Vido ir Nijolės šeima apsisprendė tuo pasinaudoti ir imtis naujo verslo - daržovių auginimo ir perdirbimo.  

3 Paragrafas delaval

Darbštūs ūkininkai Nijolė ir Vidas Juknai randa laiko ir sodybai puoselėti

Nors ūkininkai turi 10 hektarų žemės, kopūstais, morkomis, burokėliais, svogūnais  apsodina maždaug tris. „Dar nesu toks stiprus perdirbėjas ir augintojas, kad 10 ha galėčiau daržovėmis apsodinti," -  sako Vidas Jukna, pjaustytą ir kitaip apdorotą produkciją tiekiantis ne tik „Lignesai". Ją šiandien perka ir kita žuvies perdirbimo įmonė  - „Dauparų žuvis".

Gerų produktų gamintojus suranda patys pirkėjai

 „Anksčiau ir „Maxima" pirkdavo mūsų kopūstus ir morkas mišrainėms, bet nuo lapkričio 1 d. atsisakė. Gaminsis patys, taip, matyt, pigiau," - sako ūkininkas, priverstas žvalgytis kitų užsakovų.

Daržovių augintojas įsitikinęs, kad auginti lietuviškas daržoves sugeba daugelis, bet išsilaikyti rinkoje gali ne visi.  „Jeigu neturėsi, kur realizuoti išauginto derliaus, kur jį dėsi? Tenka suktis, ieškoti, kas paims produkciją. Pradžia buvo sunkesnė, dabar jau būna, kad tiekėjai patys mane susiranda, kaip ir jūs, atsitiktinai paragavę to, ką gaminame (mat šių eilučių autorė ūkininko koordinates surado ant jai patikusių raugintų kopūstų pakuotės). Jei skanu, skambina, teiraujasi produkcijos," - šmaikštauja ūkininkas.

V. Jukna šalia ūkio veiklos dar turi įregistravęs individualią veiklą. Kai neužtenka savų daržovių,  jas superka iš kitų ūkininkų ir tada perdirba.

Kad suspėtų laiku įvykdyti užsakymus, ūkio šeimininkai dirba patys ir samdo pora darbuotojų. Dabar  laukai jau tušti, derlius nuimtas, bet darbo ceche netrūksta visus metus. Reikia plauti, skusti, smulkinti daržoves, virti burokėlius, raugti kopūstus. Pastaruosius parduoda prekybos tinklui „Aibė", mažesnių parduotuvėlių, turgaus prekybininkams.

Svarbiausia - greita realizacija

 Per dieną kopūstų, morkų pripjaustoma ir užraugiama maždaug pusę tonos.  Populiarumo paslaptis - šviežumas ir laiko patikrinta senolių receptūra. „Svarbiausia, greita realizacija. Užraugiame, sufasuojame ir iškart į prekybą, todėl ir skanu, ir šviežia. O ir druska daug ką sudaro, reikia žinoti, kiek jos dėti," - atvirai pripažįsta daržovių augintojas, neseniai praplėtęs asortimentą ir pradėjęs gaminti marinuotų  kopūstų mišrainę. Ja, kaip ir raugintais kopūstais, prekiauja „Aibės" prekybos tinklas.

Tėvams savo idėjomis ir žiniomis, įgytomis KTU studijuojant maisto inžineriją, pagelbėja dukra Iveta, besimokanti ketvirtame kurse ir  į namus sugrįžtanti savaitgaliais. „Mūsų konsultantė", - apibūdina dukrą tėvas.  Ūkininkų sūnus Raimundas  gyvena Norvegijoje ir prie tėvų verslo prisidėti neturi galimybių.

Vidas Jukna džiaugiasi, kad daržovių perdirbimo ceche jiems darbą palengvina turima technika. Už ES paramą jis įsigijo modernią pjaustyklę, tinkamą smulkinti įvairiausias daržoves. Šaldymo kameras, kitus įrenginius įsigijo savo lėšomis. Pasak ūkininko, kai tik „sukrapštantis" atliekamą litą, investuojantis į gamybą.   

Gaunamu pelnu, ypač kai derlius toks geras, kaip šiemet, daržovių augintojas nesiskundžia, tačiau mokesčių politika mūsų šalyje jam neatrodo teisinga.  „21 proc. pridėtinės vertės mokestis  neleidžia konkuruoti su Lenkijos produkcija, kuri apmokestinama vos 5 procentais. Nors daržovių ir žalumynų paklausa didelė, lenkai vis kiša koją," - sako V. Jukna.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai