Ūkis
Veislinių viščiukų auginimo imasi darbščiausi
2013-04-15

Jurbarkas. Vos koją į laukus įkėlęs pavasaris šluotą į rankas įduoda darbščiausiems. Jurbarko rajone, Smalininkuose įsikūrusio paukštininkystės ūkio savininkas Jonas Mencas - vienas tokių. Buvusiose technikumo fermose auginantis keliolikos tūkstančių veislinių vištų prieauglį, jis spėja pasirūpinti ne tik naujausiomis paukštininkystės technologijomis, bet ir akį džiuginančia aplinka.

„Kažkaip nejauku, sniegas nutirpo, o mes nespėjome pasišluoti," - su šypsena teisinasi paukščių ūkio šeimininkas, pasitikdamas svečius. Tačiau ir plika akimi matyti, kad šluota šiam kiemui dar nebūtina - visur tvarkinga, auga dekoratyviniai medeliai, vaismedžiai, juoduoja būsimi gėlynai.

„Čia kadaise buvo technikumo gamybinis objektas. Karvidės, kiaulidės. Vėliau pastatus žmonėms už pajus išdalijo, o tada prasidėjo griovimai, ardymai. Prieš man įsigyjant šią fermą, vienas žmogus joje mėgino auginti grybus, bet paskui apleido. Kai nupirkau pastatą, keturis mėnesius tvarkėme, kuopėme, kol atstatėme. Dabar jau ir aplinką sutvarkėme, sodelį sodiname. Dėl to ir paukščių kvapas ne toks stiprus, kaip kitose fermose," - apie penkmečio pokyčius pasakoja Jonas Mencas, daug dėmesio skirdamas kvapų kontrolei. Kol vietiniai gyventojai įtariai žiūrėjo į paukštininkystę, jam teko atlaikyti visų instancijų patikrinimus. Nors jokių pažeidimų nebuvo rasta, ūkio savininkas nusprendė vykdyti tam tikrą prevenciją - gamybinių pastatų aplinką apsodinti medžiais ir krūmais.

3 Paragrafas delaval

Dirba Kaišiadorių paukštynui

Kvapo kontrolė - viena iš priežasčių, kodėl didieji Lietuvos paukštynai savo plunksnuočius patiki nedideliems padaliniams, galintiems užtikrinti ne tik mažesnę oro taršą, bet ir kruopštesnę priežiūrą, apsaugą nuo gresiančių ligų, kad ir to paties paukščių gripo.

Paukščių ūkio savininkas Jonas Mencas ir darbuotoja Laimutė Gabrielaitienė

Ūkininko Jono Menco veislinių vištų prieauglis priklauso Kaišiadorių paukštynui. „Esame Kaišiadorių paukštyno padalinys. Vienadienius viščiukus mums atveža iš Suomijos. Čia jie auginami iki 140 dienų. Tada atiduodame atgal paukštynui, kur šios vištaitės deda kiaušinius, iš kurių išsiritę viščiukai jau parduodami kaip broileriai, - pasakoja J. Mencas, pridurdamas, kad tėvinio pulko viščiukai yra ne tik brangūs, bet ir reikalaujantys itin daug priežiūros. - Viščiukas, kuris perkamas Suomijoje, kainuoja maždaug 3 eurus. Tai palikuonys, suformuoti atrankos būdu. Jei dėl mūsų kaltės būtų patirta nuostolių, tektų juos padengti. Paukštynas parūpina pašarus, suteikia technologo, gydytojo konsultacijas, o mūsų indėlis - patalpos, priežiūra, darbas, energetika, kraikas, vanduo. Tie dalykai, aišku, gali kisti, nes kiekvieną kartą, gavę naują partiją viščiukų, sutartį sudarome iš naujo".

J. Mencas sako patenkintas, kad šalimais atranda ir verslo partnerių. Štai pjuvenas kraikui jis gauna iš medienos perdirbimo įmonės, o mėšlą parduoda miškų urėdijai. „Procesas grįžtamasis, pjuvenos iš miško, mėšlas į mišką. Šiemet pirmą kartą tokį sandėrį sudariau, anksčiau dar reikėdavo už išvežimą sumokėti", - sako paukštyno savininkas.

Modernaus paukštyno, kurio priežiūros technologijas įsigijo iš ES paramos lėšų, savininkas sako nepabijojęs rizikuoti ir investuoti į veislinių paukščių auginimo specifiką. Zooinžinieriaus diplomą turintis vyras jau daugelį metų praktikuoja panašų, tačiau sezoninį verslą - viščiukų perinimą inkubatoriuose.

Ūkininkas pripažįsta, kad dabar didžiausią dalį savo laiko skiria veislinių viščiukų auginimui. Šįkart jų atvežta net 16 tūkstančių. Šiuo gausiu pulku pakaitomis rūpinasi du darbuotojai, viską spėjantys modernių technologijų pagalba.

Įdeda daug pastangų

Nors viskas tvartuose automatizuota ir mechanizuota, be akylos žmogaus akies neapseinama. Darbuotojai visą parą stebi ventiliacijos, temperatūros svyravimus, nes bet koks neigiamas pokytis gali išguldyti visą pulką. Būtent toks nelaimingas įvykis praėjusį savaitgalį nutiko Kaišiadorių rajone, įmonei „Rasarta" priklausančiame paukštyne. Dėl galimai sutrikusio ventiliavimo čia nugaišo daugiau kaip 14 tūkst. viščiukų.

Viščiukai auginami Kaišiadorių paukštynui

J. Menco paukštininkystės ūkyje dirbanti Laimutė Gabrielaitienė sako nuo savo geltonplunksnių nenuleidžianti akių. „Nesvarbu, kad viskas kompiuterizuota, žmogus turi kontroliuoti, parametrus nustatyti. Svarbu ne tik ventiliacijos, bet ir šviesos, šilumos režimas. Visur reikia įdėti širdies, turėti noro dirbti. Žinių irgi reikia, bet jos ateina bedirbant. Man tai labai įdomus darbas, reikalaujantis stropumo ir ypatingo atidumo", - sako darbuotoja, kuriai šis darbas jau perauga į pomėgį.

Tai įvertindamas Jonas Mencas savo pagalbininkams įrengė jaukų poilsio kambarėlį, kuriame jie gali atsipūsti po darbų. Dabar, kai saulė vis labiau pašildo, Laimutė sako mieliau laisvą laiką leisianti kieme, kur pasodinsianti gėlių ar medelių, kad dar jaukiau būtų. Pernai už gražios verslo aplinkos puoselėjimą Metų ūkio renginyje skirtas apdovanojimas, matyt, bus tapęs dar didesne paskata darbui.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai