Ūkis
Vaisių ir uogų sultys - sodininkystės ūkio paspirtis
2016-10-17

Anykščiai. „Obuoliai jau saugykloje, spaudžiame obuolių sultis, o medelyne vyksta medelių prekyba, - apie rudens darbus pasakoja žemės ūkio bendrovės „Anykščių vaismedžiai" direktorius Juozas Petraitis. Kasmet medelyne užauginama apie 30 tūkst. sodinukų.

Bendrovėje „Anykščių vaismedžiai" sodai užima 43 ha, uogynai (juodieji serbentai, aronijos, braškės) - 10 ha uogynai. „Auginame nacionalinės kokybės produkciją (NKP), todėl pesticidų obelų apsaugai nuo ligų ir kenkėjų naudojame labai mažai, - pasakoja J. Petraitis. - Per metus sodus purškiame 6-8 kartus: kai oro temperatūra pasiekia 8-10 oC šilumos, purškiame nuo ligų (vario preparatais) ir žiedgraužių, vėliau - prieš ir po žydėjimo. Pomedžius purškiame tik iki vasaros vidurio, o vėliau piktžoles naikiname mechaniniu būdu - frezomis."

Bendrovė tris kartus pasinaudojo ES investicine parama: 2002 m. nusipirko 150 t talpos šaldymo kamerą, 2005 m. modernizavo ir atnaujino ūkio infrastruktūrą, 2007-2013 m. laikotarpiu įsigijo reikalingos technikos. Iš Lenkijos bei Vokietijos įsigyta žemaugių poskiepių motininėms plantacijoms.

Obuoliai jau saugykloje

Šiemet gausiai užderėjo obelų sodai. „Dabar desertiniais obuoliais sklidinai užpildėme dvi šaldytuvų kameras po 150 tonų, kuriose derlius laikomas +1+3 oC pastovios temperatūros bedeguonėje patalpoje", - pasakoja J. Petraitis.

Lobo veislės obuoliai

Pagrindinė desertinių obuolių realizacija prasidės po Naujųjų metų ir tęsis pavasarį, dažniausiai iki gegužės pabaigos. Nemažai antaninių obuolių nuperka UAB „Naradava" obuolių tyrės ir džemo gamybai.

ŽŪB „Anykščių vaismedžiai" priklauso Lietuvos verslinių sodų asociacijai „Vaisiai ir uogos", kuri išsikovojo, kad vaikams į mokyklas ir darželius būtų tiekiami lietuviški NKP obuoliai. Tad didžioji dalis produkcijos tiekiama darželiams ir mokykloms, taip pat realizuojama prekybos tinkluose, turguose bei pačioje bendrovėje.

Produkcijai realizuoti bendrovė yra įsigijusi prekybinį namelį, tad prekiauja mobiliuose turgeliuose. „Su perdirbti skirtais obuoliais problemų nėra, spaudžiame sultis, nes šie obuoliai tam labiau tinka dėl didesnio rūgščių ir pektinų kiekio. Net lenkai, vokiečiai obuolių sulčių koncentrato gamybai dažnai perka lietuviškus krituolius", - sako sodininkas Donatas Petraitis (Juozo Petraičio sūnus - red. past.).

Uogynai

Išskirtinės kokybės uogynuose jau 10 metų 3 ha plote auginamos aronijos. Likusiame plote -juodieji serbentai. Taip pat auginamos braškės - ypač derlinga vidutinio ankstyvumo veislė Elkat ir nauja Lietuvos braškynuose vėlyva derlinga Malvina.

Aronijos

Aronijų sodinukai pasodinti 3,5 x 0,5 m atstumu. Tarpai tarp uogakrūmių eilių pjaunami žoliapjove. Iš aronijų uogų kaip ir iš obuolių spaudžiamos sultys. Sulčių koncentratas maišomas su obuolių sultimis - 10 l obuolių sulčių ir 1 litras aronijų sulčių. Ypač mėgstamos obuolių-aronijų, obuolių-kriaušių sultys.

Medelynas

Anot D. Petraičio, medelyne jau prasidėjo vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukų prekyba. ŽŪB „Anykščių vaismedžiai" yra vienas iš penkių didžiausių Lietuvos medelynų. Šiuo metu medelynas užima apie 3 ha, kuriuose kasmet užauginama apie 30 tūkst. sodinukų. Didelis pasirinkimas įvairių veislių žemaūgių ir pusiau žemaūgių obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, serbentų.

Renetas veislės obuoliai

Daugiausiai parduodama obelaičių (apie 20 tūkst.), kriaušaičių3 tūkst., o slyvų, vyšnių, trešnių sodinukų - po porą tūkstančių, persikų ir abrikosų - po kelis šimtus. Dalis jų sodinama ūkyje, dalis parduodama. Sodininkai profesionalai perka naujų sodų įveisimui, mėgėjai - savo sodeliams. Be Alva, Lodel, Ligol,  Lobo, Auksis, Paulared bei kitų plačiau auginamų obelų veislių, auginamos bei dauginamos ir senosios obelų veislės Antaninis, Serenka, Lietuvos auksinis renetas, Rudens dryžuotasis.

Lodel veislės obuoliai

Bendrovės medelyne galima įsigyti vienmečių ir dvimečių sodinukų, tačiau pirkėjai (sodininkai mėgėjai) dažniau renkasi pastaruosius, nes jų vainikai būna suformuoti, o priežiūra daug paprastesnė, palyginti su vienmečiais.

Prieš 4-5 metus visoje Lietuvoje buvo iššąlę nemažai sodų. Sodininkai per kelis metus juos atsodino naujai, rinkosi derlingas, mūsų klimato sąlygoms ištvermingas, nepramečiuojančias, atsparias ligoms obelų veisles: vasarinę Konfetnoje, rudeninės - Auksis, Delikates, Paulared,  žiemines - Alva, Lodel, Ligol, Redkroft, Skaistis, Štaris, Lobo,  Šampion, Noris.

„Obelų sodinukai auginami su poskiepiais: vidutinio augumo M106 ; pusiau žemaūgiais M26 ir P14. Mūsų soduose taip pat buvo atsodintos iššalusios obelys. Neturime laisvos žemės sodų plėtimui, todėl kasmet senų sodų vietoje po kelis hektarus įvesiame naujai pusiau žemaūgių obelų", - sako Donatas Petraitis

Sultys ir jų mišiniai

„Pasinaudojus ES paramos lėšomis, įrengta moderni sulčių spaudykla", - pasakoja bendrovės direktorius J. Petraitis. Pasak jo, obuolių sultys, spaudžiamos iš desertinių obuolių, yra skanios, saldžios ir mėgstamos vartotojų.

Paulared veislės obuoliai

Anksčiausiai obuolių sultys spaudžiamos iš rudeninių veislių Auksis, Paulared antros rūšies, nestandartinių obuolių ir krituolių. Žiemos metu saugykloje rūšiuojami žieminių veislių obuoliai ir iš jų geriausi, stambiausi parduodami šviežiam vartojimui, o iš likusių smulkesnių obuolių Alva, Lodel, Ligol  tuo metu spaudžiamos paklausios obuolių sultys.

Naudojant uogų-vaisių plovimo-malimo mašiną WA LC, sulčių išeiga sudaro 85 proc., išspaudos lieka beveik sausos. Iš 1 kg obuolių - 850 g sulčių, 150 g išspaudų. Sultys kaitinamos ne žemesnėje kaip 80 ºC temperatūroje, po to pilstomos  į 1, 3, 5 litrų talpas.

Bendrovės produkcija

Aronijos sultys spaudžiamos iš NKP užaugintų uogų. Uogos skinamos į plastiko dėžutes. Skinama be kotelių, be lapų, kraunamos į automobilį ir vežamos į šaldymo kamerą. Atvėsinama iki +3 ºC temperatūros ir kitą dieną gaminamos sultys.

Obuolių, obuolių-kriaušių, obuolių-aronijų sultis bendrovė parduoda Vilniuje, mobiliuose turgeliuose, įvairioms įmonėms. Bendrovė taip pat teikia sulčių spaudimo paslaugą gyventojams.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai