Ūkis
Šparagų derlius pjaunamas iki Joninių
2016-05-27

Šiaulių r. Ūkininkė Jurgita Krištopaitienė verslinį šparagų ūkį sukūrė viena pirmųjų Lietuvoje - hektarą šparagų ji su vyru Kęstu pasodino prieš 10 metų. Šiuo metu šeima prižiūri tris hektarus šparagų, o gegužė ir birželis yra labai įtemptas laikas jų ūkyje - mat šparagų ūgliai pjaunami tik iki Joninių.

Šiemet pirmuosius ūglius Jurgita nupjovė pačioje gegužės pradžioje, o nuo gegužės penktosios dienos šparagai pjaunami kasdien. Pasak Jurgitos, šparagų kaina tokia pat, kaip ir pernai - 6 eurai už kilogramą ūglių. Didelę dalį produkcijos Krištopaičiai parduoda Šiauliuose esančioje parduotuvėje, kurioje prekiaujama ir kitų ūkininkų išauginta produkcija. Pasak Jurgitos, pačiai turguje stovėti jau nebėra laiko.

Ūkininkė Jurgita Krištopaitienė puoselėja šparagų ūkį jau dešimt metų

Gegužė ir birželis, kuomet imamas šparagų derlius, yra labai įtempti. Ūgliams jokiu būdu negalima leisti peraugti: jei nors vieną dieną vėluojama nupjauti, galvutės prasiskleidžia, ir ūglis parduoti jau netinkamas. Iš vienos šaknies per 2 mėnesius nupjaunama apie 30 ūglių. Tinkamiausi prekybai (ir skaniausi) yra 0,8-2 cm skersmens 20-30 cm ilgio ūgliai.

Paprastai šparagų derlius pjaunamas du mėnesius - nuo balandžio pabaigos iki Joninių. Ilgiausia metų diena yra riba, po kurios ūgliai nebepjaunami, augalams leidžiama laisvai augti ir greitai visas laukas sužaliuoja, o rudeniop pasipuošia oranžinėmis uogomis.

Auginimo technologiją perprato darbuodamiesi Danijoje

Prieš imdamiesi ūkininkavimo, Jurgita su vyru kelerius metus darbavosi viename stipriausių Danijos šparagų ūkių. Perprato auginimo bei derliaus dorojimo technologiją ir sumanė gimtuosiuose Šiauliuose sukurti panašų ūkį.

Danas Jakobas Jakobsenas (Jacob Jacobsen), nors ir nenorėjo prarasti gerų darbuotojų, bet entuziastingai palaikė naujo ūkio kūrimo idėją ir negailėjo lietuviams praktiškų patarimų: kur įsigyti kokybiškų šparagų daigų, kaip paruošti žemę jiems sodinti, pagelbėjo apsirūpinant būtiniausia technika.

Taisyklingai nupjauti baltųjų šparagų ūglius galima tik gerai įgudus ir naudojant specialų įrankį

Padėjo suvokti ir vieną svarbiausių dalykų: auginant šparagus, labai daug darbų teks atlikti rankomis. Pavyzdžiui, taisyklingai nupjauti baltųjų šparagų ūglius galima tik gerai įgudus ir naudojant specialų įrankį: juk pjūvis daromas po žeme, stengiantis nesužeisti greta besistiebiančių ūglių

Populiarėja, bet vis dar egzotika

Krištopaičiai savo išaugintą produkciją iš karto aktyviai ėmė siūlyti pirkėjams - ir turguose prekiavo, ir restoranų savininkams pardavinėjo. Jurgita prisipažįsta, kad labiausiai stovėdama turguje pavargdavo nuo kalbėjimo: tekdavo pirkėjams kantriai ir ilgai aiškinti, kokia čia daržovė, kaip ir su kuo ji valgoma. Po ranka moteris visada turėdavo pasidėjusi ir savo išbandytų patiekalų iš šparagų receptų, kad susidomėjusiam klientui turėtų ką paduoti.

Dabar šparagai jau smarkiai išpopuliarėjo, tačiau lietuviams jie ir toliau lieka egzotinė daržovė. Šparagų skonis primena žalių žirnių ar riešutų skonį, o vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų gausa gerokai lenkia daugelį daržovių.

Jurgita sako, kad paruošti šparagus labai paprasta: į salotas juos galima tiesiog supjaustyti žalius, o ruošiant kitus patiekalus, rekomenduojama kelias minutes apvirti, į vandenį įbėrus žiupsnelį druskos, cukraus ir įmetus juodos duonos riekelę - pastaroji suteikia itin gerą skonį baltiesiems ūgliams.

Pačiai šeimininkei skaniausia apvirtus šparagus užpilti sviesto ir grietinėlės padažu. Iš šparagų galima virti sriubas, kepti omletus, apkepti orkaitėje su sūriu, troškinti - žodžiu, kiekviena šeimininkė gali improvizuoti pati. Labai skanu ir sveika šparagus valgyti tiesiog šviežius, ką tik nupjautus.

Be šparagų, Krištopaičiai taip pat augina ir rabarbarus bei žirnius -  pastarųjų plotai nemaži, užima apie 3 hektarus. Žirniai pardavinėjami nuskinti su ankštimis, pirkėjai juos labai pamėgo. Rabarbarų (jų auginama maždaug pusė hektaro) stiebai pradedami pjauti net anksčiau už šparagų ūglius. Tiesa, tik nedidelė jų dalis parduodami švieži - didžioji dalis perdirbama: spaudžiamos sultys, verdami sirupai ir uogienės. Šia produkcija šeima prekiauja žiemą.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai