Ūkis
Salotos ir įvairūs žalumynai - ūkio vizitinė kortelė
2015-12-08

Alytaus r. Jaunieji ūkininkai Jovilė ir Eivydas Amšiejai iš Varnagirių kaimo, salotų ir įvairių žalumynų augintojai, savo išaugintomis gėrybėmis prekiauja mobiliuose specializuotuose Lietuvos ūkininkų turgeliuose. Paakinti sėkmės planuoja nuo kitų metų užsiimti ir išvežiojamąja daržovių prekyba.

Prieš metus pradėję ūkininkauti Eivydo senelio žemėje, dirba 5 ha. E. Amšiejui šį rudenį suteikta jaunųjų ūkininkų parama įsikūrimui, kurią skirs traktoriui ir frezai įsigyti.

Pasak Amšiejų, jie labai norėjo išmėginti ką nors visiškai nauja Lietuvoje, ko dar mažai auginama ar dar neauginama visai. Domėjosi ir užsienio šalių patirtimi - įvairesniu daržovių asortimentu nei Lietuvoje, jų auginimu. Ūkio vizitine kortele tapo salotos ir įvairūs žalumynai, kuriais prekiauja nuo gegužės mėnesio iki spalio pabaigos.

Jovilė ir Eivydas Amšiejaiūkininkauti pradėjo prieš metus

Be salotų, dėl įvairovės, augino įvairias prieskonines ir kopūstines daržoves bei pomidorus, paprikas, baklažanus, ropes ir žieminius česnakus, kad galėtų pirkėjams turguje pasiūlyti retų ar dar mažai žinomų daržovių.

Ūkininkai produkciją realizuoja Kauno ūkininkų turgeliuose, Kauno ir Vilniaus mugėse. Didelio pirkėjų susidomėjimo sulaukė sostinėje, tad kitais metais ir ten turguose mėgins parduoti išaugintas daržoves. Planuoja nuo kitų metų užsiimti ir išvežiojamąja daržovių prekyba į namus, darbo kolektyvus. Formuoti daržovių krepšelius, nes ne visuomet pirkėjas gali apsilankyti turguje.

Ateityje numato įsirengti daržovių perdirbimo cechą, kad galėtų įvairias daržoves raugti, marinuoti, šaldyti ir džiovinti. Susidomėjimas rauginta produkcija yra, ją turguje galima parduoti ir žiemos metu, nes per pusdienį nespėja užšalti.

Salotos, špinatai, mangoldai

Šiltnamyje ir lauke nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens ūkininkai augina lapines salotas: sviestines ir romanines bei gūžines ledo (Aisbergo) salotas. Lapinės salotos - žaliais, rausvais, raudonais, bordo ir tamsiai violetiniais bei ąžuolo formos lapais (Lollo tipo). Ąžuolalapės salotos yra stipresnio, aštresnio skonio nei kitos jų rūšys. Užauga per 60 dienų nuo sėjos. Ilgai neperauga. Net ir per karščius šių salotų lapai išlieka traškūs, neapkarsta. Lapinės ir ledo salotos, priklausomai nuo vegetacijos trukmės, užauga per 40-80 dienų.

Špinatų ankstyvus hibridus J. ir E. Amšiejai augina pavasario ir rudens derliui, vidutinio vėlyvumo, ilgai nesužydinčius - vasaros metu. Kad visą vasarą turėtų derančių špinatų, lauke juos sėja nuo balandžio iki rugsėjo pradžios, kas dvi savaites. Rudeninės veislės - mažiau bijo šalnų, lengvai pakelia -3-4 laipsniųšalnas, atšilus orui, lapai nesuglemba, nes jie yra storesni (nei ankstyvesnių veislių), tvirtesni.

Lapkotiniai mangoldai užauga po 55-60 dienų nuo sėjos. Derlių galima imti nuo vasaros pradžios iki vėlyvo rudens. Savo skoniu artimi špinatams bei gelteklėms.

Įdomi ir reta daržovė gumbinis pankolis. Maistui vartojami balti gumbai ir žali lapai. Jie aromatingi, saldaus skonio, primenantys anyžius.

Pankolių gumbus ruošiami prekybai vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje

Kopūstinės daržovės

Laukuose dar lapkričio pabaigoje nuimtos kopūstinės daržovės. Tai vienintelės daržovės, kurios nebijo šalnų, o kai kurios jų rūšys net po šalnų paskanėja, netenka kartumo.

„Lietuvoje labiausiai paplitę baltagūžiai kopūstai, todėl jų ir neauginome, rinkomės mažiau paplitusius, tačiau ne mažiau vertingus nei baltagūžiai", - sakė Eivydas. Pasak augintojo, tai lapiniai Kale tipo kopūstai lygiais (Nero di Toscana - juodieji kopūstai) ir garbanotais (Reflex) lapais; pailgomis smailiomis gūžėmis (skirti salotoms); Savojos kopūstai, žiediniai Romanesco - gelsvai salotiniais žiedynais, briuseliniai kopūstai, kininiai bastučiai, mizūna - kopūstų skonio karpytais lapais, primena gražgarstę.

Nero di Toscana - juodieji kopūstai

Reflexgarbanotais lapais

Smailiagūžiai kopūstai

Savojos kopūstai

Žiediniai Romanesco kopūstai

Kininiai bastučiai - labai greitai auganti daržovė. Kaip ir juodieji ridikai, jie per vasaros karščius, esant ilgai dienai, gali sužydėti. Todėl jų daigai sodinami 2 kartus: pavasarį ir rudens pradžioje pabaigoje. Užauga per 40-50 dienų. Rudeniniam derliui - daigai sodinami rugsėjo pradžioje.

Kininiai bastučiai (nuotr. viršyje ir apačioje)


Mizūna - japoninis kopūstas - bastutinių šeimos lapinė daržovė. Tai naujiena kopūstinių daržovių segmente. Savo karpytais lapais panaši į gražgarstę, o skonis kaip kopūstų. Auga pluoštais, viename gali būti iki kelių šimtų plonų stiebelių su šviesiai žaliais lapais. Naudojama salotoms, troškiniuose. Užauga per 40-50 dienų nuo daigų pasodinimo.

Mizūna - japoninis kopūstas

Šiais metais Amšiejų laukuose užaugo ir puikus derlius pomidorų, paprikų, baklažanų, kaliaropių, ropių ir žieminių česnakų.

Briuseliniai kopūstai

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai