Ūkis
Reikalavimai mažoms skerdykloms bus paprastesni
2014-10-28

Vilnius. Per susitikimus su žemės ūkio ministre ūkininkai priekaištauja, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai gyvulių skerdimui ūkiuose yra per griežti ir per sudėtingi. Lankydamiesi kitose Europos Sąjungos šalyse ūkininkai įsitikina, kad lietuviški reikalavimai skerdimui yra griežtesni negu kitur.

„Atvykusi į susitikimus išgirstu, kad keliami pernelyg aukšti reikalavimai skerdykloms. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė kai kuriuos pakeitimus, tačiau, net ir palengvinę taisykles, negalime pamiršti, kad privalome pasirūpinti produktų, kurie keliauja ant prekystalio, kokybe ir saugumu", - rašoma žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės pranešime.

Asmenys, kurie augina gyvulius ir nori juos skersti asmeniniams ar namų ūkio poreikiams ir neketina mėsos parduoti, neprivalo laikytis skerdimo reikalavimų. Jų neįpareigoja jokie teisės aktai, taip pat tokie ūkininkai nėra kontroliuojami atsakingų institucijų. Tačiau, jeigu ketinama skerdieną parduoti, privaloma pasirūpinti, kad gyvuliai būtų skerdžiami pagal atitinkamus higienos reikalavimus.

„Negalime leisti skersti gyvulių tiesiog garaže ar tvarte ir po to tokią mėsą parduoti parduotuvėse. Jeigu žmogus skerdžia gyvulius sau, jis gali nepaisyti taisyklių, tačiau jeigu mėsa patenka į rinką, privaloma pasirūpinti produktų saugumu. Parengėme rekomendacijas ūkiuose įrengiamoms mažoms skerdykloms, kad jei skerdžiamas nedidelis kiekis gyvulių, būtų galima atsisakyti sudėtingų konstrukcinių sprendimų. Tačiau ir nedidelėse skerdyklose turi būti paisoma higienos reikalavimų, kad vartotojus pasiektų saugūs produktai.  Galima supaprastinti reikalavimus patalpoms ar įrangai, bet negali būti taikoma nuolaidų higienos reikalavimams", - teigia Deividas Kliučinskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas.

Šiuo metu galiojančiuose Europos Sąjungos reikalavimuose skerdykloms pabrėžiama, kad svarbiausia yra paisyti gyvūnų gerovės, taip pat ir higienos reikalavimų „Tai nėra sudėtingi reikalavimai, kurių neįmanoma įgyvendinti. Šios rekomendacijos tiesiog padeda užtikrinti, kad į rinką patektų saugus ir kokybiškas produktas", - aiškina Deividas Kliučinskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu derina mėsos gaminių gamybos mažais kiekiais supaprastintus taisyklių reikalavimus. Taisyklių projektas jau parengtas, tačiau jis dar turi būti suderintas su Europos Komisija.

ŽŪM, MŪ inf.

Mano ūkis - mobili apačia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip šiųmečiai orai paveikė apsirūpinimą pašarais Jūsų ūkyje?
Orai