Ūkis
Ne tik augina, bet ir perdirba bei parduoda
2016-11-24

Kėdainių r. Krakių žemės ūkio bendrovė visoje šalyje garsėja puikiais ūkininkavimo rezultatais. Krakiškiai laiku įdirba žemę, užaugina gerus derlius. Tačiau bendrovė žinoma ne tik dėl to. Ne vienas Kėdainių krašto gyventojas užsuka į Krakes, kad nusipirktų šios bendrovės mėsos perdirbimo ceche pagamintų mėsos gaminių.

Mėsos perdirbimo cechas įkurtas prieš 24 metus. Iš pradžių lašinukai, dešros ir kumpiai rūkyti paprasčiausioje rūkykloje, kūrenamoje alksninėmis malkomis. „Vėliau, pamatę, kad mūsų gaminiai populiarėja ir paklausa auga, ėmėmės pertvarkų ir modernizacijos. Dabar turime nors ir nediduką, tačiau šiuolaikišką mėsos perdirbimo cechą, kuriame kasdien pagaminame ir į prekybą atiduodame nuo 500 kilogramų iki tonos mėsos gaminių", - sako Krakių žemės ūkio bendrovės vadovas Nikolajus Danilčenko.

Naudoja tik vietinę žaliavą

Krakių žemės ūkio bendrovės mėsos perdirbimo ceche naudojama tik vietinė žaliava. Bendrovės galvijų ir kiaulių bandos gana nemažos: auginama apie 1 000 kiaulių, per šimtą mėsinių galvijų, apie 250 avių. „Jei kartais matome, kad žaliavų galime trūkti, tada ieškome nupirkti kokią vieną kitą kiaulaitę iš aplinkinių kaimų gyventojų. Kiek anksčiau kiaulių fermose auginome daugiau, bet dabar jų sumažinome dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės", - paaiškina N. Danilčenko.

Nikolajus Danilčenko

Nikolajus Danilčenko džiaugiasi, kad krakiškių gaminami mėsos gaminiai turi paklausą

Krakiškių mėsos perdirbimo ceche darbas verda beveik be sustojimo. Čia triūsiantys technologai nuolat tobulina jau pamėgtas receptūras ir vis ieško naujovių. „Paprastai sakome, kad kiek žmonių, tiek skonių. Visiems įtikti negalime, tačiau bent jau bandome tai padaryti. Iš viso gaminame maždaug 60 pavadinimų mėsos gaminius. Turime ir šalto, ir karšto rūkymo, vytintų dešrų, dešrelių, pieniškų dešrelių, kumpių, skilandžių, lašinukų", - pasakoja bendrovės vadovas.

Dovanoms - lauknešėliai

Paprastai metų pabaigoje bendrovės mėsos ceche darbas suintensyvėja. Krakiškiai kasmet prieš didžiąsias metų šventes paruošia nuo tūkstančio iki pusantro tūkstančio šventinių dovanų krepšelių. „Mūsų produkciją daugelio įmonių vadovai pamėgo naudoti kaip dovanas. Paprastai dovanų krepšelių kaina svyruoja nuo 20 iki 40 eurų", - sako N. Danilčenko, pridurdamas, kad pastaruoju metu dovanos renkamos ir brangesnės.

dešrelės, maistas
Dešrelių mėgėjams - platus jų pasirinkimas

Krakių ŽŪB įkurta 1992 metais buvusio kolūkio bazėje. Nuolat bendrovėje dirba apie 130 darbuotojų. Nuo įkūrimo Krakių ŽŪB vadovauja Nikolajus Danilčenko. Įmonė valdo daugiau kaip 2 tūkst. ha žemės, augina žieminius ir vasarinius kviečius, miežius, avižas, cukrinius runkelius, kukurūzus, žolinius pašarus gyvuliams. Javus ir cukrinius runkelius bendrovė parduoda, o kitą derlių sunaudoja pašarui gyvuliams.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai