Ūkis
Ką auginti, daržininkams tenka apsispręsti iš anksto
2014-01-29

Panevėžio r. Vakar daržovių augintojai rinkosi į Bistrampoplio dvaro sodybą, kur kompanija „Rijk Zwaan Polska" organizavo seminarą apie ilgo sandėliavimo daržoves. Daržininkystės ūkių savininkai iš patirties žino, kad didžiąją dalį laikymosi sėkmės nulemia tinkamai pasirinkta veislė.

Sėklininkystės kompanijos „Rijk Zwaan" produkcija Lietuvoje žinoma jau dešimt metų, Lenkijoje ji veikia 25 metus, o pati kompanija Olandijoje mini 90 metų sukaktį. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje šiai kompanijai atstovaujantis Tomas Skaizgirys sako, kad sėklų užsakymai prasideda dar prieš Naujuosius metus. „Pagal parduodamų sėklų populiarumą mūsų kompanijos sėklos patenka į pirmąjį trejetuką ar penketuką - priklausomai nuo konkrečios daržovės. Tarkime, mūsų selekcijos ilgavaisiai agurkai šiltnamiams užima 90 proc. rinkos", - sako T. Skaizgirys.

Lytagra 19 03 mobilus 3 paragrafas

„Rijk Zwaan Polska" direktorius Pšemislavas Opiola (Przemyslav Opiola, nuotraukoje kairėje) ir atstovas Baltijos šalyse Tomas Skaizgirys pristatė augintojams įvairias daržovių veisles

Ūkininkai, tiksliai žinantys, kad nori konkrečios veislės sėklos, užsakymus pateikia kartais ir lapkričio mėnesį, tačiau didžiausias užsakymų bumas paprastai būna sausio-vasario mėnesiais. T. Skaisgirio pastebėjimu, stambių verslinių ūkių šeimininkai linkę rinktis jau išbandytas, patikrintas veisles, o daržininkai mėgėjai labiau mėgsta eksperimentuoti ir daug drąsiau perka pačių naujausių veislių sėklas. „Siūlome faktiškai visų daržovių sėklas, išskyrus svogūnų ir česnakų. Na, dar ir moliūgų neturime", - platų pasiūlos spektrą pabrėžia T. Skaizgirys.

Seminaro metu buvo surengta geriausiai išsilaikančių daržovių veislių ekspozicija

Iš viso firmos kataloguose - per tūkstantis veislių. Itin daug įvairių formų salotų, platus baltagūžių ir raudongūžių kopūstų, morkų, burokėlių, porų, salierų, pastarnokų, petražolių pasirinkimas.

Nei per šiltai, nei per šaltai

Kad daržovės ilgai laikytųsi, svarbu jų derlių nuimti optimaliu laiku, produkciją kuo greičiau atvėsinti, jokiu būdu nesandėliuoti pradėjusių gesti ar mechaniškai pažeistų daržovių - šios tiesos puikiai žinomos kiekvienam daržininkui.

Į seminarą Bistrampolio dvare susirinko ūkininkai ir daržininkystės specialistai

Taip pat labai svarbu palaikyti saugyklose optimalią temperatūrą ir oro drėgmę. Tarkime, porams tinkamiausia temperatūra yra -1,5 laipsnių šalčio temperatūra ir 98-100 proc. santykinė oro drėgmė. Šakniavaisėms daržovėms turėtų būti 0-1 laipsnio šilumos ir 95-98 proc. drėgmės. Kopūstai geriausiai laikosi vos per nulį laipsnių pakilusioje ( 0,2) temperatūroje ir ne mažesnėje kaip 95 proc. drėgmėje.

„Daugiau negu 1,5 laipsnių šilumos kopūstų sandėlyje jau negerai - pradeda vystytis ligos. Lygiai taip pat blogai, jei temperatūra nukrenta žemiau 1 laipsnio šalčio - tuomet gali būti pažeista vidinė gūžių dalis", - perspėja T. Skaizgirys.

Apskritai su kopūstais reikia egtis taip pat atsargiai kaip su kiaušiniais. Labai svarbu kuo švelniau (nedaužant galvų) nuimti kopūstų derlių, nepalikti per ilgų kotų, lauke galvas krauti į žemagrindes priekabas, o sandėliuose geriausia kopūstus laikyti ne palaidus, o konteineriuose.

Pastaruoju metu populiarėja metaliniai konteineriai, kurie, nors ir brangesni už medinius apie šešis kartus, bet yra daug patogesni ir ilgaamžiškesni. Kadangi vienas metalinių konteinerių šonas nusileidžia, lengva preciziškai sudėti galvas. Konteineriai yra cinkuoti - taigi, nerūdija. Juos lengva dezinfekuoti, o pasibaigus laikymo sezonui, galima sulankstyti ir sudėti taupant vietą.

Daržininkai turi atsirinkę tinkama veisles

Mūsų žemdirbiams „Rijk Zwaan" selekcijos daržovių veislės gerai žinomos. Štai Vidmanto Girdzijausko ūkio gamybos vadovas Vitalijus Sakalauskas sako, kad ūkyje treti metai auginama baltagūžių kopūstų veislė Mucsuma. „Tikrai puiki veislė, tolygus augimas, labai geros kokybės vienodo dydžio galvos. Laikosi iki pat pavasario", - sako V. Sakalauskas ir patikina, kad artėjančiam pavasariui jau yra užsakyta šios veislė daigų. Pasak jo, kai ūkis didelis, neverta rizikuoti ir bandyti vis naujas veisles, jei yra gerų, gamyboje jau patikrintų.

Vidmanto Girdzijausko ūkio gamybos vadovas Vitalijus Sakalauskas įsitikinęs, kad geriausia rinktis jau išbandytas daržovių veisles

Radviliškio r. ūkininkas Algirdas Petrauskas savo ūkyje augina vėlyvųjų kopūstų veisles Muscuma ir Ancoma. „Auginu nedaug kopūstų, tad noriu juos kuo ilgiau išlaikyti ir parduoti tada, kai jie brangiausi - kovo pabaigoje-balandžio mėnesį", - paaiškina ūkininkas, kopūstus auginantis dviejų hektarų plote. Ūkininkas sako pasigendąs įvairių specifinių technologinių patarimų - tarkime, kaip tręšti kopūstus, kad jie geriau laikytųsi. Daigus jis užsiaugina pats, nors pernai nepavyko užauginti itin kokybiškų. Hektarui apsodinti reikia apie 30 tūkst. kopūstų daigų.

Radviliškio r. ūkininkas Algirdas Petrauskas renkasi tokias kopūstų veisles, kurios išsilaiko iki pavasario vidurio - tada paprastai rinkoje jie brangiausi

Biržų rajono ūkininkai tėtis ir sūnus Jonas ir Saulius Manikai augina šešis hektarus kopūstų, o jų daigus perka iš Lenkijos kompanijos „Krason". „Pristato tiesiai į kiemą, kokybė visada garantuota", - sako ūkininkai. Daigelius užsisako prieš Kalėdas, bet kai kuriais metais net ir taip iš anksto užsakant ne visada pavyksta gauti pageidaujamos veislės.

„Neretai būna ir taip, kad paaugini vienos veislės daržoves kelerius metus, o paskui staiga tos veislės nebeįmanoma gauti - kažkur pradingsta. Kasmet atsiranda labai daug naujų veislių, jų tokia gausa, kad sunku susigaudyti ir išsirinkti", - pastebi Saulius Manikas.

Kokybiški daigai - geras startas

Lenkijos kompanija „Krason" specializuojasi tik daigų auginime, juos augina aštuonių hektarų plote. Praėjusių metų sezonui kompanija išaugino 8 mln. daigų, skirtų šiltnamiams, ir  net 180 mln. daigų, skirtų auginti lauke.

Biržų r. ūkininkaujantys tėvas ir sūnus Jonas ir Saulius Manikai kasmet kopūstus augina maždaug 6 ha plote, o daigus perka iš lenkų kompanijos „Krason"

Nuo 1997 m. dirbanti firma bendradarbiauja kone su visomis sėklininkystės kompanijomis, tad gali išauginti pačių įvairiausių veislių daržovių daigų: salotų, pomidorų, paprikų, Pekino kopūstų, salierų, brokolių, žiedinių, baltagūžių ir raudongūžių kopūstų, porų.

„Modernios sėjos linijos našumas - 300 tūkst. sėklų per valandą. Kovo ir balandžio mėnesiais dvi tokios sėjos linijos dirba ištisą parą ir kas savaitę pasėja apie 12 mln. daigų", - gamybos apimtis įvardija kompanijos atstovas Andžejus Šimanskis (Andrzej Szymanski).

Substratas daigams auginti gaminamas pagal specialų kompanijos užsakymą, durpės substratui perkamos iš Lietuvos ir Suomijos. Pagrindinis daigų augintojų tikslas - suformuoti kuo stipresnę šaknų sistemą, o pats daigas turi būti kompaktiškas, žemas.

Augintojui užsakyti daigai atvežami auginimo padėkluose, kurie po mėnesio surenkami. Vienu automobiliu galima atvežti 400 tūkst. daigų. Tūkstančio kopūstų daigų kaina su transporto išlaidomis - 31 euras (107 litai).

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai