Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 A1 Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 m1
Ūkis
Ir pramoniniu būdu auginamų vištų kiaušiniai yra kokybiški Žurnalo istorija

Vievis. Kokybiškas kiaušinis – pirmiausia saugus sveikatai. Užtikrinti produkcijos saugumą gamybos procese – bene svarbiausias paukštininkystės ūkių darbas, bet be antibiotikų užauginti dedekles ar broilerius naudojantis technologijomis jau įmanoma.

Požiūrį į pramoniniu būdu užaugintų vištų kiaušinių kokybę dažnai formuoja išankstinis požiūris ir vyraujantys stereotipai. Tačiau dideliems paukštynams taikomi reikalavimai, juose įdiegtos technologinės naujovės ir milžiniška atsakomybė nepalieka vietos interpretacijoms.  

Bendrovės „Vievio paukščiai“ vadovas Mindaugas Antanaitis niekada nežino, kada prie įmonės vartų pamatys vietinius ar tarptautinius tikrintojus, kuriuos turės tuoj pat įleisti.

Bioversija 2024 04 26 m7

Menkiausias kokybės neatitikimas gali užtrenkti eksporto vartus ir sukelti milžiniškus nuostolius verslui, kuris ir šiaip nėra stabilus. Bet automatizuotas gamybos procesas, atsakingas požiūris padėjo šiam paukštynui ateiti į sunkiai pasiekiamas rinkas ir leidžia dirbti be neplanuotų patikrų baimės.

Pasak M. Antanaičio, į sąvoką „kiaušinių kokybė“ telpa daug. Visų pirma, tai – kiaušinio saugumas, kuris apima nesuskaičiuojamą kiekį dalykų, o didžiausios įtakos tam turi dedeklės sveikatingumas ir lesalai.

Tuo tikslu paukštynas pradėjo bendradarbiauti su KTU Dirbtinio intelekto centru ir eksperimentinėje paukštidėje vykdo bendrus projektus. „Bandome rasti tokių naujovių, kurių dar apskritai nėra pasaulyje“, – teigia M. Antanaitis. 

Dedekles stengiasi užauginti be antibiotikų 

Viena iš „Vievio paukščių“ gamybos linijų – kiaušiniai, kuriuos padėjo nė karto antibiotikų negavusios vištos. Tam reikia užauginti sveiką paukštį.

Įmonė perka vienadienius viščiukus iš kelių patikimų kiaušinių inkubavimo įmonių užsienyje ir pati juos augina 16–17 savaičių, kol viščiukai tampa dedeklėmis.

Paukštidėse įdiegtos modernios pakaitinių vištaičių auginimo technologijos, naudojant daugelį profilaktikos priemonių, užtikrinančių jų sveikatingumą. 

Dėti kiaušinius – nemaža vištų organizmo apkrova, todėl jos turi gauti visiškai subalansuotus lesalus.

„Mūsų auginimo principas – be antibiotikų (žinoma, susirgęs paukštis gydomas), o kokybiški lesalai užtikrina vištų sveikatingumą ir kiaušinių kokybę“, – pabrėžia M. Antanaitis. 

Lesalai sudaro didžiausią gamybos sąnaudų dalį – apie du trečdalius. Į juos dedama daug priedų (vitaminų, mikroelementų, probiotikų), pavyko bandymai su jodu ir selenu – gauti didesni šių būtinųjų mikroelementų kiaušiniuose kiekiai. Rinkai tiekiami ir kiaušiniai, kuriuose yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių. 

Lesalų pagrindą sudaro pačių užauginti kviečių grūdai, kartais gali būti dalis kukurūzų, saulėgrąžos (jas importuoja iš Ukrainos), sojų rupiniai, kurie aprūpina dedekles lengvai pasisavinamais baltymais. 

„Receptūrų specialistai viską suskaičiuoja iki smulkmenų. Rūpinasi, kad būtų pakankamai maisto medžiagų ir vertina pasisavinamas aminorūgštis, liziną, metioniną ir t. t. (yra apie 90 kiekybinių ir kokybinių lesalų vertinimo rodiklių“, – pasakoja M. Antanaitis. 

Absoliučiai visos lesalų žaliavos tiriamos kiekvieną dieną, kad būtų subalansuotas baltymų, riebalų santykis, nes vištos labai greitai sureaguoja į bet kokius lesalų kokybės nukrypimus.

Eksperimentinėse paukštidėse vyksta bandymai, lesalus papildant omega riebalų rūgštimis, jodu ir selenu, vitaminu D. „Norime būti išskirtiniai ir žmonėms pasiūlyti kažką naujo – ne tik be antibiotikų, bet ir žmonėms naudingais elementais papildytų kiaušinių“, – pabrėžia įmonės vadovas. 

Atvėrė eksporto vartus į JAV 

Kiaušiniai realizuojami didžiuosiuose Lietuvos ir Baltijos šalių prekybos centruose. Didelė dalis kiaušinių produkcijos, pagaminamos kitame „Vievio paukščių“ gamybos padalinyje, eksportuojama. Produkcija keliauja į Europą, Japoniją, Azijos šalis, Viduriniuosius Rytus, o nuo pernai – ir į JAV. 

„Nebandome būti pigi šalis su pigia produkcija. Į pasaulį einame su naujais, inovatyviais produktais, atsakome už kokybę, – sako M. Antanaitis. – Turime tikrai puikią pardavimų komandą. Esame antra po Nyderlandų valstybė Europoje, kuri turi leidimą išvežti kiaušinių produkciją (miltelius, šaldytus produktus) į JAV.“  

Leidimą gauti užtruko maždaug 7 metus. „Reikėjo kalnus nuversti, – šypteli įmonės vadovas. – Tiek, kiek amerikiečiai tikrina lietuvišką produkciją, savos tikrai tiek netikrina. Nepriklausomas veterinaras nuolat prižiūri mūsų gamybos procesą. Dabar laukia kitas etapas – įsitvirtinti toje rinkoje, kad sulauktume grąžos.“

Įmonė dirba stabiliai, nors pelningumas, kaip ir daugumos agroverslo sektorių, kinta. Būna gerų metų, būna nuostolingų. Ir tam yra daugybė priežasčių – rinka, grūdų, lesalų kainos, kurioms įtakos turi orai, globalūs įvykiai pasaulyje, kiaušinių kiekio poreikis ir t. t. 

Kai didelių problemų dėl paukščių gripo kilo Japonijoje, Amerikoje, Europoje, tai turėjo įtakos ir kiaušinių kainai.

„Niekada nežinome, kaip gyvensime po pusės metų, kokios bus kainos. Stengiamės prisitaikyti prie kintančių sąlygų, nes rinkoje viskas keičiasi“, – padėties M. Antanaitis nedramatizuoja. 

Šaltinis: žurnalas „Mano ūkis“
Autorius: Dovilė Šimkevičienė
Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kokio senumo traktorių turite ūkyje?
Visos apklausos