Ūkis
Dilema prie obels: skinti ar dar palaukti?
2012-09-10

Babtai (Kauno r.), rugsėjo 10 d. Ir per anksti, ir per vėlai nuskynus obuolius, patiriami nuostoliai. Nuskynus per anksti, vaisiai neturi jiems būdingos spalvos, skonio ir kvapo, gaunamas maždaug dešimtadaliu mažesnis derlius. Suvėlinus nuskinti, derlius taip pat sumažėja, nes dalis jo patenka į krituolius.

Pastebėta, kad anksčiau sunoksta vaisiai soduose, augančiuose lengvoje dirvoje, kai vaismedžiai įskiepyti į silpnai augančius poskiepius ir ant jaunų, dar tik derėti pradedančių vaismedžių. Be to, anksčiau rekomenduojama skinti vaisius, jei jie bus laikomi kamerose su modifikuota atmosfera.

„Tiksliai nustatyti skynimo laiką nelengva, nes nėra vieno universalaus rodiklio, tiksliai apibūdinančio skynimo brandą. Optimalus skynimo laikas gali būti nustatomas remiantis kalendoriniais terminais bei vaisių kokybės pasikeitimu nokstant", - sako LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkė Nomeda Kviklienė.

3 Paragrafas delaval

Nomeda Kviklienė

Per anksti nuskintų obuolių drėgmės išgarinimą saugantis vaškinis sluoksnis būna silpnas, todėl laikymo metu patiriami didesni (iki 3 proc.) natūralios masės nuostoliai. Vėluojant skinti, dalis obuolių nukrenta ant žemės, vaisius būna sunkiau pervežti, jie blogiau laikosi, labiau būna linkę sirgti fiziologinėmis ligomis.

Krakmolo testą atlikti nėra sudėtinga

Dienų skaičius, kuris praeina nuo žydėjimo pabaigos iki skynimo yra palyginti pastovus rodiklis, tačiau dėl temperatūrų skirtumo vegetacijos metu gali kisti 5-10 dienomis. Tiksliausiai apie vaisių sunokimo lygį galima spręsti pagal vaisių kokybės pasikeitimus. Augintojai vaisių brandai nustatyti dažnai naudojasi paprastu būdu - žiūri sėklų spalvą. Reikia žinoti, kad skynimo brandą pasiekusių vasarinių veislių obuolių sėklos dar būna baltos, rudeninių - rusvos, o žieminių paruduoja 15-20 dienų prieš skynimo brandą. Dažniausiai optimaliai sunokę vaisiai lengvai atsiskiria nuo šakutės, tačiau šis rodiklis daug priklauso ir nuo konkrečios veislės savybių.

Iš cheminės sudėties rodiklių vienas svarbiausių ir tiksliausiai apibūdinančių vaisių sunokimo lygį yra krakmolo kiekis. „Prasidėjus nokimo procesui, krakmolas skyla ir virsta cukrumi. Krakmolo kiekį nesunku nustatyti ir sode. Skersai perpjautą obuolį įmerkite į kalio jodido ir jodo tirpalą: 4 g kalio jodido ištirpinama 1 litre vandens ir įberiama 1 g kristalinio jodo. Palaikykite 1 minutę. Jei krakmolo vaisiuje yra, minkštimas nusidažo mėlynai. Jei jo nėra, lieka šviesus. Daugeliui veislių minkštimo branda prasideda kai nenusidažo sėklalizdžiai ir pjūvio paviršiuje matomos šviesesnės dėmės", - paprastą ir tikslų būdą vaisių brandai nustatyti išaiškina N. Kviklienė.

Laikymui jau tinkami, valgymui - dar nesunokę

Reikėtų žinoti, kad yra dvi brandos - skynimo ir vartojimo. Skynimo branda yra tokia obuolių būklė, kuomet vaisiai nustoja augti, įgauna būdingą veislei spalvą, skonį ir kvapą, tačiau visiškai baigia nokti jau nuskinti. Vartojimo brandos vaisiai būna kvapnūs, skanūs ir sultingi - žodžiu, tinkami iš karto valgyti. Vasarinių obuolių skynimo branda sutampa su vartojimo. Rudeninių vartojimo branda gali prasidėti praėjus dviem savaitėms po nuskynimo, žieminių - praėjus 3-4 mėnesiams po nuskynimo.

Vieni anksčiausiai skinamų obuolių veislių (žinoma, be jau nuskintų ir suvalgytų vasarinių) - populiarioji Auksis. Jei obuoliai bus skirti ilgam laikymui, juos skinti reikėtų jau šiomis dienomis. Prie ankstyviausiai skinamų veislių priskiriamos ir Paulared, Delikates, Aldas.

„Šiaip mūsų sodininkai dar mažokai dėmesio skiria patikrinimui, ar obuoliai jau pasiekė reikiamą brandą. Kartais, ypač dideliuose ūkiuose, net ir nustačius geriausią skynimo laiką, tiesiog fiziškai neįmanoma nuskinti viso obuolių kiekio, nes optimalus brandos periodas tęsiasi vos 3-4 dienas. Kol mūsų pirkėjai noriai perka bet kokios kokybės lietuviškus obuolius, tol ir sodų savininkams tikslus brandos laiko nustatymas nėra aktualus", - pastebi N. Kviklienė.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai