Basf A1 25 03 24 Basf m1 25 03 24
Ūkis
Atokiame vienkiemyje – šiuolaikiškas mėsos verslas

Kėdainiai. Visuomenėje įsigyvena stereotipas, kuris nepalankus kaimui - esą jame gyvena vien tinginiai ir pašalpų prašytojai. Nuginčyti šį mitą įmanoma tūkstančiais pavyzdžių apie žmonių darbštumą. Vienas jų - naujam gyvenimui prikeltas atokus vienkiemis Kėdainių rajone, netoli Kunionių. Jame pagal senus šeimos receptus gaminami natūralūs šaltai rūkyti mėsos gaminiai. Alksnio dūmais kvepiančių „Kunionių rūkyklėlės" gaminiai ne vienam tapo tikru atradimu.

Nedidelė Kėdainių rajono pakraštyje įsikūrusi įmonė gyvuoja penktus metus, tačiau jos įkūrėjas ir komercijos direktorius Dainius Kižauskas juokauja, kad alksnio dūmo kvapas jį lydi nuo vaikystės. „Vasaras leisdavau tėvo ūkyje ir mėsos rūkymo ceche Jonavos rajone, užaugau dalyvaudamas visuose darbuose. Ėmiausi tęsti šeimos tradiciją, kad nenueitų į užmarštį receptai ir sukaupta patirtis, žinios", - sakė D. Kižauskas.

Josvainių seniūnijoje, prie Kunionių, įsigyto vienkiemio pastatus verslininkas per vienus metus pavertė moderniu mėsos perdirbimo cechu, įrengė rūkyklas. Dūminės rūkyklos kūrenamos natūraliai - alksnio malkomis.

Bioversija m7 2024 03 12

Įmonės direktorius D. Gudas (kairėje) ir komercijos direktorius D. Kižauskas siūlo ragauti „Kunionių rūkyklėlės" gaminių

„Visi mūsų gaminiai - iš kiaulienos, kurią perkame iš Lietuvos tiekėjų. Gamybai naudojame daug rankų darbo, kad mėsa būtų mažiausiai mechaniškai pažeidžiama ir sukurtume kuo natūralesnį produktą, - teigė D. Kižausko bendramintis, rūkyklėlės direktorius Darius Gudas. - Žinoma, mėsmalė automatinė, tačiau maišymo, rišimo, sukabinimo, rūkymo procesai atliekami rankomis. Sūdymo proceso metu, kol dvi savaites bręsta produktai, jie taip pat vartomi rankomis."

„Kėdainių rajone smulkių mėsos perdirbimo įmonių nėra, tad mūsų įsikūrimas daug kam kėlė nuostabą, net abejonių", - pasakojo D. Kižauskas. Šiuo metu „Kunionių rūkyklėlė" pagamina iki 5 tonų produkcijos per mėnesį, kurią realizuoja per vieną prekybos tinklą Vilniuje ir Kaune. Nedidelė Kėdainių krašto įmonė neseniai įžengė ir į Panevėžio bei Klaipėdos prekybos mėsos gaminiais rinkas, o artimiausiuose planuose - Šiaulių kraštas bei tautinio paveldo produkto sertifikatas.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos