manoukis new-logo.jpg
Vasario 19 d., Pirmadienis
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93

NAUJIENOS >

Ir broileriams reikia komforto

2018-02-05
Ir broileriams reikia komforto

Kaišiadorys. Viename iš didžiausių Lietuvos paukštynų vyriausiuoju veterinarijos gydytoju dirbęs Ritutis Tamošiūnas prieš 10 metų nutarė pats auginti mėsinius viščiukus. Įsitvirtinti šiame sektoriuje jam padėjo pirmiausia rūpestis paukščiais, o ne uždarbiu, sąžiningas darbas ir gera komanda.

Į savo paukštyną Kaišiadorių rajone investavęs visas santaupas ir dar paėmęs banko paskolą, R. Tamošiūnas džiaugiasi, kad mėsiniai viščiukai tapo ne tik atpildu už darbą, bet ir įdomiu, džiaugsmą teikiančiu hobiu. Tiesa, didelių turtų paukštynas nesukrovė, tačiau Ritutis jų ir nesivaiko - jam geriau uždirbti mažiau, bet stabiliai.

Per metus „KG Group" įmonių grupei priklausantiems Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynams R. Tamošiūnas užaugina apie 200 000 tūkst. viščiukų broilerių - 6 su puse partijos per metus, maždaug po 30 tūkst. broilerių per kartą ir save vadina nedideliu ūkininku.

Apleistą fermą pavertė moderniu paukštynu

R. Tamošiūnas į paukštyną sudėjo visus sukauptus pinigus, dirbo savo jėgomis, todėl atstatymo darbai ir truko dvejus metus. Vėliau vis tiek dar teko skolintis iš banko paukštidės įrangai, kurios didžiąją dalį vežėsi iš Italijos.

Paukštidė užima 1 400 m2 plotą - tai vidutinio dydžio paukščių ferma, kurioje vienu metu galima auginti apie 25 tūkst., o su papildomu gaudymu - 30 tūkst. broilerių. R. Tamošiūnas ant kraiko augina Ross 308 veislės mėsinius broilerius. Vienadienius viščiukus ir lesalus perka iš „Kauno grūdų" įmonės. Ūkininkas dar turi įrengęs kelias mažesnes paukštides, kur užaugina paukštynams papildomą kiekį broilerių arba parduoda gyventojams. Tačiau norint parduoti didesnį kiekį broilerių, reikia turėti tvirtą rinką - ją ir užtikrina Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynai, su kuriais R. Tamošiūnas dirba visą dešimtmetį, nuo pat nuosavo paukštyno įkūrimo pradžios.

Griūvančią fermą paversti paukštide, įsigyti būtiną paukštynui technologinę įrangą R. Tamošiūnui kainavo daug laiko ir pinigų

Užaugusių broilerių gyvas svoris turi būti nuo 2 iki 2,7 kg, o visi jų kokybės reikalavimai yra numatyti sutartyje su pirkėju. Broilerių sveikatingumą ypač lemia vienadienių viščiukų kokybė. Ritutis sako, kad atsitiktinumų nebūna - jeigu žinai tiekėją, gali būti ramus, kad daugiau ar mažiau, su nedideliais nuokrypiais, viskas bus gerai. Įsigijus kokybišką pulką, tolesnė broilerių auginimo sėkmė didžiausia dalimi priklauso nuo priežiūros, pašarų. Labai svarbu, kad būtų sausas kraikas. „Komfortas broileriams yra viskas", - teigia augintojas. 

Įsigijus kokybiškų vienadienių viščiukų iš gerų tėvinių pulkų, tokiame nedideliame, atokiame, uždarame ūkyje kaip R. Tamošiūno, juos užauginti galima be antibiotikų. Aišku, prevencija yra būtina - viščiukus reikia vakcinuoti nuo pagrindinių ligų, pavyzdžiui, infekcinio bronchito, Niukaslio ligos, infekcinio bursito. „Vakcinacija užtikrina ne tik esamo, bet ir būsimų pulkų sveikatingumą, kurie čia augs vėliau, nes taip išlaikomas pulkų sveikatingumo vientisumas, neįleidžiami virusai iš lauko", - aiškina Ritutis. Jo ūkyje taikoma auginimo sistema „pilna-tuščia", kuri leidžia sumažinti infekcijų ligų riziką, nes išvežus paukščius paukštidė yra išvaloma, išplaunama, dezinfekuojama ir apie 2 savaites pailsi.

Vasarą daugiausia rūpesčių kelia karštas oras - ventiliacija yra gyvybiškai svarbi, kad broileriai neuždustų. Žiemą paukštidę reikia labai daug šildyti. Tik užtikrinus geras sąlygas galima tikėtis kokybiškos mėsos, didelės krūtinės, sveikų pėdų. Jeigu, pasak R. Tamošiūno, iš paukščio nuvogsi, kas priklauso jam, nepakankamai šildysi, neužtikrinsi gerų lesalų, netaikysi prevencijos priemonių ir kt., jis labai greitai atsilygins tuo pačiu - neužaugs, dėl drėgmės atsiras pragulos, pajuoduos kulniukai, atsiras padų dermatitas ir skerdena bus išbrokuota. 

„Norint sėkmingai auginti broilerius, ne paskutinį vaidmenį atlieka ir augintojo atsakomybės suvokimas. Jeigu išvežęs užaugintus broilerius iš paukštidės kruopščiai neišvalysi mėšlo, tinkamai jos neišplausi, neišbalinsi kalkėmis, nedezinfekuosi, jeigu neužtikrinsi kokybiško kraiko, šilumos, joje bus drėgna, tai didelių problemų tikrai neišvengsi. Vėliau situacijai suvaldyti reikės daug laiko", - R. Tamošiūnas perspėja pradedančiuosius augintojus.

R. Tamošiūnas paukštyne būna šešias dienas per savaitę, tik sekmadienis jau skiriamas šeimai, jeigu nėra ekstra atvejo. O jų pasitaiko, ypač vasarą - jeigu lauke tvyro karštis, tenka statyti papildomus mobilius ventiliatorius. Maždaug prieš 5 metus krito trečdalis jau beveik užaugusių broilerių - jie gaišo tiesiog akyse nuo karščio, tas vaizdas Ritučiui įsirėžė į atmintį visam laikui. Nors mirtis jų buvo lengva, bet vaizdas - žiaurus. „Iškart suvoki, ir kokius nuostolius patiri. O juk esi atsakingas ne tik už save, - atsidūsta augintojas. - Sunkus tai verslas. Niekada negaliu ramiai išvažiuoti ir palikti paukštyno, lyg kokio baldų fabriko. Visada galvoju apie paukščius, visada esu neramus. Už tai patikimi pagalbininkai yra didelė vertybė."

Jis samdo tris darbuotojus. Tai - paukštininkai, išklausę kursus, nuolat prižiūrintys paukštidę, įrangą, šildymo sistemą, čia dirbantys nuo pat paukštyno įkūrimo pradžios, todėl Ritutis juos labai vertina ir brangina, visiškai pasitiki.

Vištienos kaina nekyla

Viščiukus R. Tamošiūnas sako skaičiuojantis (perkeltine prasme) rudenį - tik baigiantis metams jis gali pasakyti, ar jie buvo pelningi. Žiemą augina tik tam, kad augintų, susimokėtų už šildymą ir kitas išlaidas. Neretai dalis išlaidų dengiama iš vasarą uždirbtų pajamų. Žiemai galima būtų sustabdyti dviejų auginimų ciklą, bet paruošti paukštidę žiemojimui ekonomiškai irgi nėra pigu. Be to, yra atsakomybė ir už kitus. „Tad nesinori žiemą neauginti dėl šalčio, o vasarą - dėl karščio", - juokauja ūkininkas. Vasarą, sako, galima uždirbti daugiau pelno, jeigu broileriai neišdūsta nuo didelio karščio.

Kiek gaus už kilogramą gyvo broilerio, ūkininkas žino pradėdamas auginti - tai numatoma sutartyje. Pašarų kaina svyruoja, būna, kad tona pabrangsta 2-3 eurais. Žinant, kad pulkas per auginimo ciklą (38-40 dienų) sulesa 130 t lesalų, tai sudaro nemažą sumą. „Todėl ir deramės dėl kiekvieno cento, kuris mums reiškia labai daug", - veiklos niuansus atskleidžia Ritutis. Vis dėlto jis pasidžiaugia dalykiškais, pagarbiais santykiais su partneriais, nors supranta, kad jo užauginami paukščiai tokiai įmonei yra tik lašas jūroje. Augintojas mano, kad jo pastovumas, nesiblaškymas nuo vieno paukščių supirkėjo prie kito taip pat turi įtakos normaliems santykiams.

Nors viskas Lietuvoje labai brangsta, broilerių kaina, įvedus eurą, išliko beveik stabili, net šiek tiek nukrito. „Dėl kainos ir mes, kaip pienininkai, galime pasibėdavoti. Suprantame, kad, jeigu tik didieji paukštynai padidins vištienos kainą, į parduotuves užplūs produkcija iš kitų šalių, ko ir dabar netrūksta. Tačiau, nors ir kaip būtų, kaina už užaugintą broilerį pagal investicijas, sąnaudas ir įdėtą darbą, mano įsitikinimu, yra per maža. Už parduotą broilerį pelną, jeigu jo yra, skaičiuojame centais", - teigia R. Tamošiūnas.

Ar pradinės investicijos jau atsipirko, jis negali atsakyti. „Jokiu būdu nesakau, kad esu nepavalgęs. Bet ką uždirbu, stengiuosi atgal sudėti į verslą. Ir ne todėl, kad galingesnis atrodyčiau, o todėl, kad išlikčiau toks, koks buvau. Jeigu neinvestuočiau, nuolat eičiau atgal, niekaip neišsilaikyčiau toje pačioje vietoje", - paukščių auginimui galioja tos pačios taisyklės, kaip ir visam kitam verslui.

Bet yra ir kita, Ritučiui ne mažiau svarbi, medalio pusė, - jis dirba sau, darbas jam patinka, nors kai kada ištinka ir bemiegės naktys. Ir jam geriau pačiam save plakti, negu kitas plaktų. Todėl ir apie plėtrą galvoja - turi dar vieną pastatą, jau planuoja įrangą. Tik ūkio plėtrą kol kas stabdo lėšų trūkumas. R. Tamošiūnas neatmeta galimybės kreiptis ir ES paramos, nes iki šiol ja nebandė naudotis.

MŪ inf. 

 

 

Leistini formatai: jpg, jpeg, png, flv.

Leistinas dydis: 20M.


Komentarai

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams. Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.



  • Milda(217.9.252.193)
    Labai nuostabus geraširdis žmogus.Sėkmės Jam versle ir daug daug sveikatos.Pirmyn,ŠAUNUOLIS......
  • l(195.182.93.232)
    Šaunuolis
  • Zero (78.57.142.137)
    Geras straipsnis, daugiau pozytivo ateitį redakcijai
  • ukiniks(188.69.210.112)
    visur gera kur mūsų nėra
  • Nostalgija sovietmečiui(188.69.193.18)
    Pavydu gyvenantiems šalia paukštyno ūkininkams - organika laukams - stabilus derlius ir pajamos. Aplink mane tik dulijancios kadaise klestėjusių fermų liekanos. Tenkinuosi Karabaso sintetika, liūdna...
  • ir(188.69.198.151)
    europiniam vergui reikia komforto,netik rusiskam ... !!!
RSS naujienų prenumerata

Here you can play mega moolah slots online or visit this site about online casinos at Australia aucasinosonline

.