Rinka
Galvijų pardavimu Prancūzijoje rūpinasi ūkininkų kooperatyvas
2017-09-18

Lazdijai. Viena populiariausių pasaulyje šarolė mėsinių galvijų veislė vis labiau mėgstama ir vertinama Lietuvos augintojų. Šiais metais šalyje buvo priskaičiuojama apie 5 tūkst. baltakailių šarolė galvijų, tai yra ketvirtoji pagal populiarumą populiacija po limuzinų, angusų ir aubrakų.

Apie šios veislės auginimo ypatumus ir pardavimo galimybes specializuotoje mėsinių galvijų parodoje Lazdijuose pasakojo Prancūzijos šarolė veislės ekspertas ir augintojas Ivas Jenas (Ives Yehanno). Jis priklauso 4 tūkst. veisėjų vienijančiam kooperatyvui, kuris kasmet parduoda 200 tūkst. galvijų, iš jų apie 90 proc. - šarolė veislės.

Prancūzijos šarolė veislės ekspertas ir augintojas Ivas Jenas Letuvos ūkininkams pasakojo apie šios veislės auginimo ypatumus ir kooperacijos naudą

Šarolė - populiariausia savo tėvynėje, Prancūzijoje, veislė. Šioje šalyje yra 1,7 mln. karvių žindenių. Bet, pasak I. Jeno, šarolė yra labai populiari dar 80 pasaulio šalių, pradedant Pietų Afrika, Brazilija, baigiant Rusija. „Viena svarbiausių šios veislės auginimo priežasčių - ji tinka mišrinti galvijus, ypač pienines karves, žinoma, šie galvijai duoda ir daug kokybiškos mėsos", - sakė prancūzų ekspertas.

Iš gyvulio gaunamas mėsos kiekis - pagrindinis augintojų tikslas ir labai raumeningi, mėsinio tipo šarolė tam labai tinkami. Prancūzijoje, teigė I. Jeno, maistui naudojama tik moteriškos lyties gyvulių mėsa, tad buliukai turi būti parduoti. Tuo tikslu ir buvo įkurtas kelis tūkstančius ūkininkų vienijantis kooperatyvas, kad galėtų parduoti atjunkytus buliukus penėti į kitas šalis, nes Prancūzijoje jie nepopuliarūs. Pagrindinė rinka - Italija, kur kasmet iškeliauja 2-3 tūkst. veršelių.

Mėsinių galvijų parodoje Lazdijuose Ivas Jenas vertino šarolė veislės buliukus

„Kai dėl pardavimo derasi daug gyvulių galintis pasiūlyti kooperatyvas, o ne pavieniai augintojai, daug lengviau suderėti ir didesnę kainą. Kooperatyvas - tai tarsi prekybinė ūkininko ranka", - kalbėjo svečias iš Prancūzijos. Žinoma, labai svarbu užauginti tokius gyvulius, kokių prašo rinka. Tačiau rinkų yra daug, o jų standartai skirtingi, vieniems reikia didesnio, kitiems - mažesnio svorio, ir prie jų reikia prisitaikyti.

Statistiškai Prancūzijoje paskersto pusantrų metų gyvulio vidutinis skerdenos svoris yra apie 430 kg, tačiau vienoms rinkoms jis būna mažesnis, kitoms - didesnis. O kai kooperatyve daug ūkininkų, daug lengviau rinkai pasiūlyti tai, ko reikia. Jeigu turkai prašo gyvulių iki 300 kg, tokių irgi užaugina. Tačiau juos parduodant labai svarbu, kad gyvulys būtų gero eksterjero, raumeningas, neturėtų sveikatingumo problemų.

Eksperto teigimu, labai svarbu šviesti ūkininkus ir įskiepyti jiems, kad kiekvienas gyvulio auginimo žingsnis yra svarbus, pradedant genetika, šėrimu, priežiūra ir baigiant pardavimu.

Ivas Jenas rodė, kaip paraginti į ringą eiti nenorintį aubraką, kuris užtvėrė kelią ir šarolė galvijui

Ūkininkų kooperatyvas turi du departamentus: vienas yra prekybos, kitas - techninis, kuris rūpinasi gyvulių surinkimu, išvežimu ir pan. Kooperatyvo tarybą sudaro ūkininkai, kurie patys tvirtina veiklos strategiją, numato tikslus ir ieško rinkų. „Tai yra gerai dėl to, kad ūkininkai, patys auginantys galvijus, jaučia ir supranta, kokių gyvulių reikia ir kaip juos užauginti. Į šį kooperatyvą prieš 5 metus įstojo ir avių augintojai - jie irgi nusprendė, kad kartu bus stipresni", - pasakojo I. Jenas ir pridūrė, kad kooperatyvas - partneris daugeliui metų, o ne vienos dienos galimybė. 

Lietuvos mėsinės galvijininkystės ekspertas, tarptautinio projekto su šveicarais „Baltijos lankų jautiena" koordinatorius ir „Baltic Vianco Lietuva" vadovas Darius Dzekčiorius pastebėjo, kad Lietuva, kaip Danija, Šveicarija ir dar kitos šalys, eina truputį kitu keliu negu prancūzai - galvijus dažniausiai skerdžia 12-16 mėn. amžiaus, mažesnio svorio, nes daugelis šalių pratinasi prie kokybiškos mėsos „mažesnių porcijų".

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai