Rinka
ES: gyvulininkystės sektoriaus prognozės iki 2030 m.
2018-01-08

Briuselis. Europos Sąjungos gyvulininkystės sektorių palankiai paveiks bendras pasaulio gyventojų skaičiaus augimas ir pajamų didėjimas, kuris skatins ES produkcijos eksportą, teigiama Europos Komisijos pranešime, kuriame apžvelgiamos ES žemės ūkio 2017-2030 m. perspektyvos.

Tačiau augimas nebus naudingas visoms sektoriaus šakoms. Manoma, kad sūrio ir perdirbtų pieno produktų vartojimas augs, tačiau šviežio pieno paklausa mažės.

Prognozuojama, kad iki 2030 m. pieno gamyba pasaulyje prašoks 1 mlrd. tonų, o ES tikisi, kad jai atiteks beveik 30 proc. pasaulinės pieno produktų importo paklausos augimo.

Pieno vartojimas Europos Sąjungoje greičiausiai pasieks 900 tūkst. t per metus ir atitiks augančią paklausą. Geriamojo pieno vartojimas toliau mažės dėl gyvenimo būdo pokyčių ir nepakankamo suaugusiųjų pieno produktų vartojimo skatinimo. Perdirbtų produktų kiekio vartojimo augimas siejamas su didesniu sūrio, nugriebto pieno miltelių ir sviesto naudojimu patiekalų, tarp jų picų ir kitų kepinių, gamybai.

Remiantis ataskaita, tebeauganti pieno paklausa Europoje ir pasaulyje turėtų palaikyti kainas ir skatinti pieno gamybos augimą ES maždaug po 1 proc. kasmet. Tai atitinka potencialų paklausos padidėjimą, atsižvelgiant į tai, kad ES konkuruoja su Naująja Zelandija ir JAV.

Ataskaitoje taip pat prognozuojama, kad dėl to, jog būtina tvariai naudoti gamtinius išteklius, ES gamyba bus ribojama, nors tikimasi ženkliai padidinti ekologinę gamybą, atsižvelgiant į vartotojų paklausą.

Mėsos sektorius

ES mėsos sektoriaus plėtrą iš dalies nulems pasaulinės paklausos augimas. Tai turėtų skatinti eksportą, kuris, tikimasi, išaugs nuo 4,35 mln. tonų (2017 m.) iki 4,7 mln. tonų (2030 m.). Šis padidėjimas atspindi augantį pasaulinį mėsos vartojimą, kuris, kaip tikimasi, kasmet didės 1 proc. arba 14 proc. per 2017-2030 metus.

Nepaisant prognozuojamo pasaulinio mėsos vartojimo augimo, situacija Europoje geriausiu atveju bus stabili: 2017 m. vienam asmeniui ES teko 68,5 kg, o 2030 m. teks 68,4 kg mėsos.

Prognozuojama, kad mažės šviežios mėsos vartojimas maistui, tačiau šį mažėjimą kompensuos didesnis perdirbtų mėsos produktų vartojimas.

Manoma, kad iki 2030 m. 90 proc. visos ES mėsos produkcijos atiteks bendrijos vartotojams. ES vidaus rinkoje bus realizuojama 44,1 mln. t iš bendro pagaminamo 47,5 mln. tonų mėsos kiekio.

Jautienos gamyba 2017 m. stabilizavosi, tačiau vėliau ji trauksis, o 2030 m. sudarys 7,5 mln. tonų (palyginti su 8,1 mln. t 2017 m.). Priežastys - mažesnė vidaus paklausa, mažėja karvių populiacija.

Avienos ir ožkienos rinkoje po kelerių metų nuolatinio nuosmukio tikimasi, kad gamyba ir vartojimas šiek tiek padidės. Gamyba 2017 m. sudarė 957 tūkst. t., o 2030 m. galėtų siekti 997 tūkst. tonų. Šios mėsos vartojimas Europoje išaugs nuo 1,1 (2017 m.) iki 1,16 mln. t (2030 m.). Šį padidėjimą nulems didesnis pelningumas ir savanoriškos susietosios paramos taikymas kai kuriose ES šalyse.

Kiaulienos rinkoje didelių pokyčių iki 2030 metų nesitikima. Manoma, kad gamybos apimtys gali kisti nuo 23,5 mln. t (2017 m.) iki 23,6 mln. t (2030 m.). Šią situaciją lems nekintantys vartojimo pokyčiai Europoje (2017 m. - 20,95 mln. t, 2030 m. - 20,87 mln. t) ir konkurencija pasaulinėje rinkoje.

ES mėsos sektoriuje didžiausias - 5 proc. - augimas prognozuojamas paukštininkystei. Paukštienos mėsos gamyba gali išaugti nuo 14,7 mln. t (2017 m.) iki 15,35 mln. t (2030 m.). Šį padidėjimą nulems auganti pasaulinė importo paklausa ir vidaus vartojimas. Tačiau dėl padidėjusios konkurencijos pasaulinėje rinkoje kainos gali kristi. Prognozuojama, kad paukštienos tonos kaina ES rinkoje per 2017-2030 m. laikotarpį sumažės nuo 1804 iki 1728 eurų.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai