Renginiai
Vasara prasideda Pieno diena (Fotogalerija)
2016-06-03

Utena. Devintą kartą pieno ūkių technikos ir technologijų bendrovė „DeLaval" vasarą pradeda pažymėdama kartu dvi derančias dienas - Pieno ir Vaikų gynimo. Šūkis „Kiekvieną dieną pasitik su stikline pieno!" daugiau kaip šimtą moksleivių šįkart sukvietė į Utenos regioninį profesinio rengimo centrą.

„DeLaval" pieninkystės eksperto ir mokymų vadovo Genadijaus Vorobjovo teigimu, šiųmetė Tarptautinė pieno diena Utenoje - rekordinė. Sužinoti, kaip atrodo pieno „kelias" pasitelkus modernias technologijas, kaip vyksta pieno ir jo produktų gamyba, pasikartoti pieno naudą sveikatai susirinko daugiau kaip šimtas moksleivių iš įvairių Utenos, Anykščių rajonų bei Kauno mokyklų.

„Pieno diena orientuota į švietėjišką veiklą. Norime, kad mūsų vaikai vartotų daugiau pieno ir, galbūt, apgalvotų savo būsimos specialybės pasirinkimą. Lietuvoje žaliavų turime, tereikia turėti geras pieno supirkimo kainas ir kilti į viršų. Kokia bebūtų metas – pakilimas ar kritimas, mes visada norime švęsti šią dieną, nes be pieno nė vienas negyvename", - kalbėjo G. Vorobjovas.

„DeLaval" atstovo teigimu, Utenos regioninis profesinio rengimo centras pasirinktas partneriu, nes būtent čia yra inovatyvi ir šiuolaikiška mokymo bazė. Ja džiaugėsi ir Profesinio rengimo centro direktorius Zenonas Alekna, tikinęs, kad tokiomis mėsos, pieno, duonos ir kitų gaminių laboratorijomis gali didžiuotis reta šalies mokykla. O Pieno dienos sukviesti moksleiviai, galbūt, apsvarstys ir pienininko kelio pasirinkimą.

Šiuo metu Profesinio regimo centre maisto pramonės darbuotojo specialybės mokosi apie šimtą moksleivių, kurie pabaigę mokslus galės dirbti ne tik pieno, bet ir mėsos ar duonos gamybos įmonėse. Anot Z. Aleknos, ūkininkas du kartus per savaitę atveža po 185 l pieno, kad  pieno ceche auklėtiniai galėtų mokytis gaminti sviestą, varškę, sūrį ir kitus gaminius, kurie vėliau parduodami čia pat veikiančioje mokomosios bendrovės parduotuvėlėje.

Bet Pieno dieną vietoje centro auklėtinių erdvioje pieno gamybos laboratorijoje pamainomis, suskirstyti į tris grupes, sukosi moksleiviai.

Pirmoji grupė, kaip tikriausioje gamybos įmonėje, užsimovę kepures, apsiavę antbačius ir apsisiautę chalatais,  noriai klausė profesijos mokytojos Rimos Kublickienės nurodymų, kaip iš paruoštų produktų gaminti daugelio mėgstamą desertinį sūrį su kokosu ir žele.

Moksleiviai draugiškai trynė varškę, pylė cukrų, kokosų drožles, želatinos tirpalą, mergaitės pjaustė želė gabalėliais, kuriuos vėliau įmaišė į masę. R. Kublickienės vadovaujami pagalbininkai buvo energingi, nes greitai dubenyje jau buvo stingdymui paruošta masė, kuri vėliau dar turėtų būti pilama į sūrmaišius ir laikoma šaldytuve 10-12 val.

Po pažinties su desertinio sūrio gamyba smagiai nusiteikusi grupė žingsniavo į lauką, kur teko griebti kreideles ir dalyvauti piešinių „Mano mėgstamiausias pieno produktas" konkurse. G. Vorobjovas džiaugėsi, kad čia vaikai pademonstravo puikias žinias ir piešė ne tik žinomų prekių ženklų produktus, bet minėjo ir laktozę, kalcį, kūrė smagius šūkius apie pieną.

Smalsių mokinių dar laukė ir „DeLaval" atstovės Redos Šventoraitytės vedamas protmūšis apie pieną bei jo produkciją. Pradėję nuo degustavimo ir spėliojimo, kurioje stiklinėje kokio riebumo pienas, vėliau moksleiviai suko galvas, kiek sveria vidutinė karvė, kiek ji geba atpažinti kitų karvių ar kiek laiko laukia veršelio.

Po aktyvios veiklos visos grupės susitiko salėje, kur „DeLaval" atstovas G. Vorobjovas visiems priminė, iš kur ir kada kilo karvės, kad karvė per dieną gali duoti daugiausiai 104 l pieno, pasakojo apie pieno kelią, trumpai pristatė bendrovę „DeLaval" ir akcentavo, kad laimingos karvės - produktyvios karvės.

Kokia šventė vien klausantis apie pieną, bet nieko neragaujant? Šventei vykstant Utenoje, jos partneriu tapo „Rokiškio sūris", Utenoje turintis įmonę „Rokiškio pienas". Tad moksleiviai skanavo ne tik panašų į jų gamintą, Profesinio rengimo centro darbuotojų suslėgtą desertinį sūrį, bet ir „Rokiškio sūrio" produkciją - jogurtus, sūrelius bei kietąjį sūrį. Karštą pirmąją vasaros dieną gaivūs gaminiai dingo nuo stalo akimirksniu, o juos skanavę moksleiviai galėjo prisiminti, kokie įvairūs produktai laukia pieno „kelio" gale.

Griaudint plojimams buvo apdovanotos grupės, kiekvienas be žinių ir įspūdžių namo parsivežė ir po dantų šepetėlį, kad dantis stiprintų ne tik piene esantis kalcis. O gal tas šepetėlis tikrai primins Pieno dienos šūkį - „Kiekvieną dieną pasitiks su stikline pieno!"?

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai