Renginiai
Avininkystės verslo ypatybės Ispanijoje
2016-05-18

Radviliškis. Avininkystės parodoje „Avis aprengs ir pamaitins 2016"Ispanijos veterinarinės medicinos daktaras ir ūkininkas Antonis Fero (Antoni Ferro) Lietuvos avių augintojams papasakojo, kaip vystoma avininkystė jo šalyje. Svarbiausia Ispanijoje - mėsos kokybė, o ne skerdenos dydis.

Avys Ispanijoje daugiausia auginamos kalnuose, šioje teritorijoje geriausiai jaučiasi vietinės veislės, kurių mėsos kokybė yra labai gera. „Siekiame gauti ne daug kilogramų mėsos iš vieno gyvulio, bet siekiame kokybės ir aukščiausios kainos už tai", - pabrėžė A. Fero. Ispanijos mėsos rinką didesniais kiekiais užpildo jautiena, kiauliena ir broileriai, o mažesniais kiekiais vartojama ir daug brangesnė aviena turi atitikti aukščiausius kokybės standartus. Ispanijoje vienam žmogui per metus tenka maždaug 5 kg avienos (Lietuvoje, manoma, apie 500 gramų).

Lektorius Ispaniją pristatė kaip vertikalios integracijos pavyzdį. „Vertikali integracija reiškia, kad per Avių augintojų asociaciją galime kontroliuoti visą procesą nuo ūkio bandos iki rinkos, užsiimame ir konsultacijomis, ir reklama, ir viskuo, kad gautume tą aukščiausią mėsos kokybę ir geriausią kainą", - paaiškino A. Fero. 

Ispanijos veterinarinės medicinos daktaras ir ūkininkas Antonis Fero Lietuvos avių augintojams papasakojo, kaip vystoma avininkystė jo šalyje

Jis pristatė du avių ūkio modelius: didelį „Pastores" kooperatyvą ir mažojo šeimos verslo, t. y. savo ūkio, pavyzdį.

Skerdyklą ir prekybos vietas turinčio „Pastores" kooperatyvo specialistų grupė nuolat važinėja po ūkius ir stebi, kaip laikomasi kokybės reikalavimų. Kooperatyvas glaudžiai bendradarbiauja su mokslo institucijomis, kurios padeda neatsilikti nuo visų mokslo naujovių.

„Mums pirmiausia reikia būti užtikrintiems, kad gausime tinkamas kainas už savo produkciją. Kitas dalykas - tai klientų lojalumas, kad mūsų produktai būtų parduoti. Norėdami tai pasiekti, turime paisyti tam tikrų reikalavimų", - kalbėjo svečias. Pagrindiniai veiksniai, padedantys išlaikyti klientus, yra paslaugų visuma: vadyba, veisimo filosofija, ėriuko amžius, mėsos kokybė. Ispanijos rinkoje gyvas dviejų mėn. ėriukas privalo sverti 21-23 kg, kitu atveju už jo skerdeną gauta kaina sumažės dėl sunaudoto didesnio pašarų kiekio.

Ispanijoje yra nustatyta specialioji kaina 10-12 kg skerdenai. Ji nustatoma ne už kilogramus, bet už vienetą ir šiuo metu siekia 135 eurus. Išgirdę tokius skaičius, Lietuvos ūkininkai suošė: „Mums apie tokią kainą galima tik pasvajoti."

Paklausyti patyrusio avių augintojo iš Ispanijos susirinko nemažai parodos „Avis aprengs ir pamaitins 2016" dalyvių

Ispanijoje ėriuko skerdena plikomis rankomis neliečiama, kad lanolinas nuo vilnos nepatektų ant mėsos, nes tai labai blogina skerdenos kokybę, atsiranda lanolino kvapas, kurio vartotojai nemėgsta. Jeigu skerdenoje riebalai infiltruoti tarp raumeninių skaidulų, tai labai pagerina ėrienos skonį, mėsa būna minkštesnė ir vadinama „marmurine". Mėsos etiketėje visada yra nurodoma, iš kokio ji ūkio ir tai, pasak A. Fero, yra kokybės ženklas.

A. Fero savo šeimos ūkyje laiko 1 400 ėriavedžių. Ūkis turi mažą, bet ES reikalavimus atitinkančią skerdyklą, kurioje skerdžiama nuo 8 iki 10 ėriukų per dieną. Ūkis turi ir savo pagrindinę parduotuvę, kuri yra tarp Barselonos ir slidinėjimo kurortų kalnuose, nes šeimos tikslas - turtingesni pirkėjai, kuriems siūlomi aukštesnės pridėtinės vertės produktai, tik šviežia ir labai kokybiška produkcija. „Galbūt mėsos kokybė šioje mažoje skerdykloje nebus geresnė negu didelio kooperatyvo, tačiau privalumas tas, kad atstumas nuo ūkio iki skerdyklos yra 10 min. kelio ir ėriukai nė kiek nenukenčia prieš skerdimą", - paaiškino lektorius. Skerdenos parduodamos per 24-36 val. nuo skerdimo.

Ūkis turi 250 ha žemės - dalis yra skirta avims, dalis - grūdinėms kultūroms. Ėriukams, kurie auginami mėsai, duodama pieno ir truputį šieno, o nuo 4-5 savaičių jie gauna šiek tiek koncentruotųjų pašarų. A. Fero pabrėžė, kad jų negalima padauginti, nes ėriukai greitai priaugtų per daug svorio. Ėriavedėms koncentratų duoda, kad geriau įsisavintų maisto medžiagas.

Ūkyje taikoma tokia veisimo sistema, kad ėriavedės susikergtų ištisus metus ir ūkis turėtų ėriukus kas 2-3 mėnesius. Ėriukai nuo motinų atskiriami 8-9 savaičių. Kai ėriukai išvažiuoja į skerdyklą, ėriavedėms duodama papildomų specialių granuliuotų pašarų, kad jos atsigautų.

Su vilna problemų yra ir Ispanijoje - pasak lektoriaus, darbas daugiau kainuoja negu vilna, o vietinių veislių vilna dar yra ir prastos kokybės. Nukirpti avį kainuoja 1,25-1,40 euro, o už vilną sumokama 0,5 euro.

Ispanijos kalnuose avis gano borderkolių veislės šunys. Vienas aviganis šuo gali suvaldyti apie 1 000 avių. A. Fero, juokėsi, kad be šunų su avimis niekur neitų, nes žmogaus avys neklauso - joms autoritetas yra tik šuo, jos visada pažįsta savo piemenį ir jo klauso. A. Fero ūkyje visada yra 3-4 borderkoliai, jaunesni šunys avis ganyti mokosi iš vyresnių.

Ispanijos ūkininkas sutinka, kad norint sėkmingai vystyti avininkystės verslą, jam turi vadovauti tinkami žmonės, reikia gero verslo plano, pagrįsto realiais skaičiais. „Žinoma, svarbu yra valdžios parama, bet mes nenorime nemokamos  pagalbos - reikia tik sąlygų, kad verslas vyktų pats savaime. O žmonėms nėra gerai gauti kažką už dyką", - pastebėjo A. Fero.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai