manoukis new-logo.jpg
Lapkričio 18 d., šeštadienis
Žurnalų MANO ŪKIS ir VETinfo PRENUMERATA 2018 metams jau prasidėjo! Kviečiame užsiprenumeruoti internetu http://manoukis.lt/prenumerata/internetu  
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Naujas DARBO KODEKSAS - iššūkiai agroverslui

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93
Grikių derliui nuimti - tinkama technologija ir technika

Skaitykite daugiau: http://manoukis.lt/infoparduotuve?shop=1&id=93

NAUJIENOS >

Pomidorų šventėje – spalvų, skonių, formų ir patarimų įvairovė

2016-08-29
Pomidorų šventėje – spalvų, skonių, formų ir patarimų įvairovė

Alytus. Jubiliejinėje dešimtojoje pomidorų augintojų šventėje Alytuje pristatyta daugiau kaip 40 įvairiausių veislių pomidorų, kuriuos išaugino šventės organizatoriai ir dalyviai. Vyko didžiausio, gražiausio, skaniausio pomidoro rinkimai. Tarp neįprastų patiekalų – pomidorų vynas.

Šventės iniciatoriai ir organizatoriai - alytiškiai švietimo darbuotojai Gerda ir Vytautas Pėstininkai. „Įvairių daržovių daigų auginimas ir pardavimas - mažas šeimos verslas, leidžiantis gerokai prisidurti prie nedidelių atlyginimų", - pasakojo V. Pėstininkas.

Gerda ir Vytautas Pėstininkai džiaugėsi, kad kiekvienais metais vis daugiau alytiškių domisi pomidorų auginimu

Sutuoktiniai nusprendė rengti pomidorų šventes, kad galėtų pasidžiaugti užaugintu derliumi, pabendrauti su pirkėjais, pasidalyti patirtimi.

Prieš 10 metų pirmąją šventę, kuri vyko Pėstininkų sodybos kieme, susirinko artimiausi draugai ir giminaičiai - apie 20 žmonių. Po penkerių metų tokiai šventei namų kiemas pasidarė ankštas, todėl šventę Pėstininkai, kad tilptų visi norintieji, pradėjo organizuoti miesto erdvėse.

Trijų rungčių prizininkas - „ananasinis"

Pomidorų šventėje buvo pristatyta daugiau kaip 40 įvairiausių veislių pomidorų, kuriuos išaugino šventės organizatoriai ir dalyviai.

Didžiausio pomidoro vardą neginčytinai nulėmė svarstyklių padalos rodyklė, gražiausių ir skaniausių vardus - šventės dalyvių balsai.

Didžiausiu ir gražiausiu buvo pripažintas alytiškės Teresės Jonavičienės išaugintas 730 g geltonas su rausvos spalvos atspalviu milžinas - „ananasinis". Skaniausio pomidoro nominacijoje alytiškės išaugintas „ananasinis" užėmė trečią vietą.

Teresė Jonavičienė nesitikėjo, kad jos išaugintas pomidoras pelnys tiek apdovanojimų

„Nesitikėjau, kad mano užaugintas pomidoras bus taip gerai įvertintas, nes pomidorus auginu tik pirmi metai", - pasakojo buhaltere dirbanti T. Jonavičienė. Moters teigimu, jokiomis specialiomis trąšomis šių daržovių netręšė,  tik pasinaudojo senolių patirtimi - po kūmu užkasė po šviežią žuvytę.

Netikėta šventės staigmena tapo alytiškio Rimanto Židanavičiaus pristatytas pomidorų vynas. Anot patyrusio pomidorų augintojo, jis pats sugalvojo taip pritaikyti šias populiarias daržoves. „Recepto niekur neradau, tai pritaikiau naminio vyno gamybos technologijas. Naudoti ingredientai - pomidorai, vanduo ir cukrus", - pasakojo R. Židanavičius. 

Skaidrus gintaro spalvos gėrimas neturėjo nei pomidorų kvapo, nei spalvos ir skoniu tikrai priminė lengvą vyną. Pomidorų augintojai, žinantys daugybę būdų, kaip panaudoti derlių, gurkštelėję po šlakelį pomidorų vyno, kraipė galvas, stebėjosi išradingumu.

Reikia žinoti, ko nori

Anot V. Pėstininko, turinčio chemijos ir agrochemijos magistro laipsnį, kiekvienas pomidorų augintojas turi apsispręsti, kokius pomidorus nori auginti - hibridinius ar veislinius.

„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės", - aiškino V. Pėstininkas.

Pomidorų auginimo patirtį turintis V. Pėstininkas patarė auginti maždaug per pusę hibridinių ir veislinių pomidorų. Nereikėtų baimintis pomidorų hibridų, norintiems skanių pomidorų, skonį galima nesunkiai pareguliuoti subalansavus tręšimą.

Šventėje dalyvavęs Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) doc. dr. Rimantas Vaisvalavičius papasakojo, kad norint sėkmingai pomidorus auginti šiltnamiuose labai svarbu ištirti dirvožemį, nes tik tada augintojas žinos, kokių medžiagų dirvožemyje yra pakankamai, o kokių reikėtų įterpti papildomai.

Doc. dr. Rimantas Vaisvalavičius aiškino, kad tik tinkamai rūpinantis dirvožemiu galima tikėtis stabilaus derliaus ilgą laiką

„Šiltnamiuose irgi reikalinga sėjomaina, negerai, jei vienoje vietoje ilgai auginamos tos pačios daržovės. Dirvožemiui atnaujinti reikėtų auginti tarpinius ar sideracinius augalus", - patarė R. Vaisvalavičius.   

Ir lietuviškus galima džiovinti

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos skyriaus vedėja dr. Rasa Karklelienė pristatė seniausias ir naujausias Lietuvos selekcininkių sukurtas pomidorų veisles ir hibridus.

Anot R. Karklelienės, pomidorų augintojai galėtų atkreipti dėmesį į naujausias pomidorų veisles - „Balčius" ir „Skarius" bei hibridą - „Ainius".

Dr. Rasa Karklelienė į šventę atvežė paragauti lietuvių selekcininkų sukurtų veislių -„Balčių", „Skarių" ir hibrido „Ainių" pomidorų

„Balčiai" - vidutinio ankstyvumo, determinantinio tipo veislė, kurios augalų vidutinis aukštis siekia 130-140 cm. Vaisiai gero skonio, raudoni, plokščiai apvalūs, vidutinio dydžio (75-95 g), tvirtos konsistencijos. Neprinokę būna šviesiai žalios spalvos be tamsios dėmės prie pagrindo.

„Skariai" - vidutinio ankstyvumo, indeterminantinio tipo veislė, kurios augalai užauga daugiau kaip 2,3 m aukščio. Vaisiai labai skanūs, raudoni, stambūs (90-150 g), pailgai ovalūs ir cilindriniai, turi ploną luobelę.

„Skariai" - vienintelė lietuviška pomidorų veislė, išsiskirianti ne tik savo forma (ilgais, retais, žemyn svyrančiais lapais), šiuos pomidorus galima džiovinti", - pabrėžė R. Karklelienė.  Veislės trūkumas - jautriai reaguoja į trąšų stygių.

Hibridas „Ainiai" yra vidutinio ankstyvumo, augina vidutinio dydžio vaisius, kurių masė siekia apie 70-80 g. Vaisiai raudoni  cilindro formos, šiek tiek kampuoti, tvirti ir transportabilūs.

„Mūsų institute kiekvienas norintis gali įsigyti visų net prieš daugelį metų Lietuvos selekcininkų sukurtų pomidorų sėklų - „Dotnuvos tobulybės", „Vytėnų didžiųjų",  „Ryčių", „Laukių", kurių nereikia rišti ir kitų anksčiau buvusių populiarių veislių. Galbūt lietuviškų veislių pomidorai mažiau atsparūs ligoms, mažiau derlingi, bet labai skanūs", - teigė R. Karklelienė.

Dr. R. Karklelienė patarė neužmiršti, kad svarbu ne tik kokią pomidorų veislę ar hibridą augintojas pasirinks, ne mažiau svarbu, kaip bus prižiūrimas augalas. Reikia žinoti, kad pomidorai geriau trąšas įsisavins, jeigu jos ne visos bus beriamos iš karto.

Anksti pavasarį į dirvą reikia išberti tiktai visą pomidorams skirtą superfosfatą, o amonio salietrą ir kalio chloridą padalinti į tris lygias dalis. Po vieną dalį šių trąšų išberti į dirvą prieš daigų sodinimą, kitą dalį - prieš masinį žydėjimą, o trečiąją dalį - formuojantis vaisiams.

MŪ inf.

Leistini formatai: jpg, jpeg, png, flv.

Leistinas dydis: 20M.


Komentarai

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams. Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.



RSS naujienų prenumerata

Here you can play mega moolah slots online or visit this site about online casinos at Australia aucasinosonline

.