Pasaulyje
Šampanės regione auginamos ne tik vynuogės
2016-01-13

Reimsas/Kaunas. Prancūzijos Šampanės regionas garsėja šampanu, tačiau čia netrūksta ūkininkų, kurie, net ir neturėdami vynuogynų, puikiai gyvena. Vienas tokių - Benžamenas Verzo (Benjamin Verzeaux), trečiosi kartos ūkininkas, giliai įleidęs šaknis vos už trisdešimties kilometrų nuo Reimso - Šampanės regiono sostinės.

Šampanėje net 34 tūkst. ha skirta vynuogėms, o 1 ha vynuogyno kaina siekia net 1,5 mln. eurų! Greta vynuogynų, lygumose, plėtojama augalininkystė - puikiai auga javai, bulvės ir cukriniai runkeliai.

B. Verzo noriai dalijasi savo ūkio istorija. Šioje žemėje Antrojo pasaulinio karo pabaigoje įsikūrė jo senelis, atkeliavęs kone per visą Prancūziją dviračiu. Senelis džiaugėsi įsigijęs 30 ha žemės. Šiandien ūkis valdo jau 260 hektarų žemės.

Seniau šiose apylinkėse be vynuogynų žemdirbystės beveik nebuvo. Daugelis dirbo miškuose ir augino avis. Pamažu situacija pasikeitė - miškai buvo kertami, o jų vietoje atsirasdavo vis daugiau plotų, kuriuose pradėjo augti javai, bulvės, cukriniai runkeliai.

Benžamenas Verzo - trečios kartos Šampanės regiono ūkininkas, senelio ūkį išplėtė nuo 30 iki 260 ha

Šių kraštų žemė išskirtinė. Kadangi po maždaug 25 cm dirvožemio sluoksniu yra kreida, tai ji atlieka savotišką kempinės vaidmenį - sugeria vandenį, o kai reikia, jį išgarina. „Aš ne tik ūkininkauju, bet ir padedu kitiems žemdirbiams įdirbti bemaž 200 ha žemės. Be to, vien ūkiu neapsiriboju - papildomai uždirbu ūkininkams pardavinėdamas navigacines sistemas", - pasakojo ūkininkas.

Jis savo ūkyje yra įdarbinęs du darbininkus. B. Verzo augina apie 80 ha cukrinių runkelių, 35 ha liucernų, o likusioje žemėje auga žieminiai ir vasariniai kviečiai, miežiai, rapsai.

Pasak prancūzo, šiame regione sėkmingai auga cukriniai runkeliai - jų viename hektare užauginama iki 95 tonų. „Mes skaičiuojame, kiek iš viename hektare užaugintų runkelių galima pagaminti baltojo cukraus. Pastaraisiais metais šis rodiklis siekia 14 tonų (Lietuvoje šis skaičius siekia 11 tonų - red. past.)", - sakė B. Verzo.

Fabrikas - pačių žemdirbių rankose

Prancūzai labai vertina kooperaciją. B. Verzo priklauso net trims kooperatyvams - cukrinių runkelių, javų ir liucernų augintojų.

„Mano reikalas sėkmingai užauginti runkelius ir juos nukasti bei supilti į kaupus, kad vežėjai galėtų šaknis paimti ir nuvežti į fabriką. Runkelių vežimą organizuoja kooperatyvas. Jis turi aštuonias vežėjų grupes su 100 sunkvežimių, kurie žaliavos perdirbimo metu - maždaug nuo rugsėjo 5 dienos iki Naujųjų metų - veža į fabriką runkelius", - pasakojo B. Verzo.

Prancūzo naudojama technika toli gražu nėra labai nauja

Runkelių augintojai nėra labai nutolę nuo fabrikų. Kooperatyvo „Cristal Union" partneriai vidutiniškai runkelius augina 34 km spinduliu nuo Sillery miestelio, kuriame yra fabrikas. Brangiausia grandis runkelių auginime - jų nukasimas. Už nukasimą žemdirbiai moka iki 180 Eur/ha.

Cukrus maistui ir etanoliui

Kooperatyvas „Cristal Uninion" valdo ne vieną cukraus fabriką. Jiems žaliavas tiekia 1250 ūkininkų. Prancūzai gamina trejopą cukrų: maistinį, pramoninį ir skirtą etanolio gamybai. Sillery miestelyje esantis fabrikas, pastatytas 1950 m., iš pradžių per parą perdirbdavo 2000 tonų žaliavos, o dabar sėkmingai perdirba 19 tūkst. tonų runkelių.

Nors fabrike sezono metu dirba apie 200 žmonių, tik vienas jų yra nuolatinis darbuotojas. Visi kiti - sezoniniai, kasmet sugrįžtantys į fabriką.

Didelį dėmesį prancūzai skiria žaliavos kokybei. Modernioje fabriko laboratorijoje jie mėginius ima iš 50 proc. atvežtos žaliavos. „Kadangi mūsų regione ypatingas dirvožemis, tai jame beveik neplinta ligos. Runkeliai užauga dideli ir cukringi. Su žemdirbiais konfliktų neturime, juolab, kad fabrikas yra pačių žemdirbių rankose, - sako vienas fabriko vadovų Filipas Šujė (Philipe Chouet). - Cukrinius runkelius žemdirbiai noriai augina. Dabar už vieną toną mokame apie 26 eurus, o po 2017-ųjų kaina turėtų išlikti apie 23 eurus".

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai