Pasaulyje
Mėsos perdirbimas šveicariškai
2013-09-06

Enzinenas (Šveicarija). Lietuvos mėsinių galvijų augintojai ir gyvulininkystės specialistai vienoje didžiausių Šveicarijoje mėsos perdirbimo įmonių „Bell" stebėjo visą gamybos procesą nuo galvijo skerdimo iki mėsos supakavimo. Juos labiausiai pribloškė didžiulės gamybos apimtys.

Tarptautinį įmonių tinklą turinti „Bell" yra viena iš pirmaujančių mėsos perdirbėjų Europoje ir viena svarbiausių rinkos žaidėjų Šveicarijoje, joje dirba apie 6,5 tūkst. darbuotojų. Pagrindinis „Bell" akcininkas - prekybos tinklas „Coop", turintis 60 proc. akcijų. Šveicarijoje „Bell" turi keturias skerdyklas galvijams, kiaulėms ir paukščiams.

Lytagra 19 03 mobilus 3 paragrafas

LMGAGA direktorius Darius Dzekčiorius, „Bell" įmonės kokybės vadovas Uelis Šionenbergeris (centre) ir galvijų veislinės vertės vertintojas Alvydas Pečiulaitis nestokojo bendrų pokalbio temų

Enzinene (Oensingen), kur lankėsi svečiai iš Lietuvos, skerdžiamos karvės ir veršeliai. „Čia pagaminta produkcija skirta vietinei rinkai, tik dalis sausai brandintos jautienos yra eksportuojama", - informavo Lietuvos delegaciją lydėjęs šios „Bell" įmonės kokybės vadovas Uelis Šionenbergeris (Ueli Schönenberger). Šioje skerdykloje dirba apie 600 žmonių. Per dieną skerdžiama 500-800 galvijų iš Šveicarijos ūkių. Po skerdimo gyvulys dalijamas į dvi dalis - priekinę ir užpakalinę, po to mėsa dvi dienas vėsinama ir tuomet išpjaustoma.

Išpjaustymo ceche dirba subrangovai - „Bell" samdomos įmonės darbuotojai iš 23 šalių. Tarp jų nemažai iš Lenkijos ir Rumunijos, tačiau ar yra lietuvių, U. Šionenbergeris negalėjo pasakyti. Per dieną išpjaustoma apie 130-170 t mėsos. Šiame ceche dirbančio žemesnės kvalifikacijos darbuotojo atlyginimas siekia 3 800 Šveicarijos frankų (10,8 tūkst. Lt), patyrusio - apie 7 000 frankų (19,5 tūkst. Lt). Nors įmonėje darbas prie konvejerių yra labai sunkus, tenka dirbti triukšmingoje aplinkoje, darbuotojams sudarytos sąlygos trumpai, bet dažnai pailsėti. O ir už įmonės langų atsiveriantys Alpių vaizdai, regis, gali būti puikia terapijos priemone.

Pasak U. Šionenbergerio, įmonėje įdiegta visiško atsekamumo sistema - pagal partijos numerį aišku, iš kur atvežtas galvijas, kada skerstas ir pan. Visos mėsos dalys yra paruošiamos čia, tik dalis kaulų eksportuojama į Vokietiją želatinai.

„Bell" glaudžiai bendradarbiauja su Šveicarijos ūkininkų kooperatine bendrove „Vianco", kuri yra ir Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) partnerė vykdant projektą „Baltijos lankų jautiena". U. Šionenbergeris paaiškino, kad „Vianco" yra atsakinga už gyvulių supirkimą, o šalies mėsinių galvijų augintojų asociacija - už tų galvijų mėsos kokybę, kad jie būtų tinkamai užauginti. Visos trys pusės yra sutarusios dėl kainos, t. y., kiek kuri turi uždirbti - ūkininkas, supirkėjas ir perdirbėjas.

Įmonėje mėsa pjaustoma įvairaus stambumo gabalais, vakuumuojama, kai kuri mėsa brandinama. Didžiulis „Bell" įvertinimas yra tai, kad šioje įmonėje nuo 1976 m. ruošiama mėsa Šveicarijos „McDonalds" restoranams, kurių reikalavimai yra labai griežti ir konkretūs dėl mėsos kategorijos ir riebalų klasės. Jiems „Bell" patiekia 4,5 tūkst. t jautienos per metus.

„Bell" įmonės Enzinene gamybos pastatai. Viduje fotografuoti yra griežtai draudžiama

Aukšti higienos reikalavimai ir sanitarinė priežiūra „Bell" įmonėje - tokia pati kaip Lietuvos didžiosiose perdirbimo įmonėse. Tačiau LMGAGA galvijų veislinės vertės vertintoją Alvydą Pečiulaitį labiausiai nustebino dideli, palyginti su Lietuvos skerdyklomis, įmonės pajėgumai. Jo teigimu, dar vienas esminis skirtumas nuo Lietuvos skerdyklų - sandėliavimas. Vienu metu Enzineno įmonėje gali būti sandėliuojama 43 tūkst. dėžių - apie 40 t mėsos.

„Sandėlį aptarnauja trys robotai - tai naujiena mums. Nors Lietuvai tai turbūt būtų per brangu, vos dėlto pamatyti ir pasisemti idėjų buvo verta", - sakė patyręs gyvulininkystės specialistas.

Pasak jo, „Bell" įmonė yra pavyzdys, kaip reikia dirbti, kad galvijų augintojas mažiau nukentėtų ir pasitikėtų skerdyklomis: skerdenas čia vertina valstybiniai veterinarai, kurie yra rotuojami - dirba vis kitose skerdyklose, dėl to nekyla abejonių dėl vertintojų objektyvumo.

„Buvo laikai, kai ir Lietuvoje visi vertintojai priklausė valstybės įmonei. Bet žemės ūkio ministre dirbant Kazimierai Prunskienei perdirbėjai pasiekė savo - valstybiniai vertintojai buvo paleisti ir dabar 90 proc. jų tapo skerdyklų darbuotojais, dėl ko neretai ir kyla ginčų dėl skerdenos įvertinimo", - pastebėjo A. Pečiulaitis.

Nuolatinis ir ilgametis „Bell" darbas su „McDonalds" - labai aukštas įmonės įvertinimas, nes „McDonalds" reikalavimai yra labai griežti. Lietuvoje, anot A. Pečiulaičio, šis restoranų tinklas sutartis su perdirbimo įmone pasirašo tik vieniems metams.

Grupės pardavimai 2012 m. siekė 2,53 mlrd. Šveicarijos frankų (7 mlrd. Lt). Šių metų pirmąjį pusmetį „Bell" pardavimų pajamos padidėjo 2,9 proc. - iki 1,27 mlrd. Šveicarijos frankų (3,5 mlrd. Lt), nors pelnas nežymiai sumažėjo 0,5 mln. - iki 24,5 mln. Šveicarijos frankų (68,3 mln. Lt).

„Bell" ištakos siekia 1869 m., kai Bazelyje buvo atidaryta nedidelė ir dabar legendine vadinama „Ochsenmetzg" mėsinė.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai