Pasaulyje
Kaip Australijos dykumose auginami pomidorai
2017-07-24

Kanbera. Nedidelis Australijos ūkis, įdiegęs modernias technologijas, tapo rimtu rinkos žaidėju, tiekiančiu vartotojams iki 15 proc. viso kekinių pomidorų kiekio. 20 ha šiltnamiuose kiekvieną savaitę užauginama apie 350 tonų pomidorų. Ūkis vertinamas 175 mln. dolerių.

Keliaujantieji per plačias druskakrūmių lygumas Port Augustos link pirmiausia pastebi „Sundrop Farms" saulės energijos bokštas. Ties jo pagrindu išdėstyta 24 000 veidrodžių, kurių kiekvienas kreipia saulės spindulius į bokšto smailę, esančią 127 m aukštyje. Tokiu būdu surinkta šiluminė energija aprūpina 20 ha šiltnamių.

„Jeigu jums pavyks sėkmingai ūkininkauti čia, jums pavyks ūkininkauti beveik bet kurioje pasaulio vietoje", - sako generalinis direktorius Pilypas Somveberis (Philipp Saumweber), kilęs iš turtingos vokiečių šeimos, bendrai su kitais finansavusios „Sundrop" ūkio plėtrą. Ūkis įkurtas regione, kur metinis kritulių kiekis nesiekia 250 mm, rašo TheAustralian.com.au.

Įrengta 51 ha veidrodžių

Anot TheAustralian.com.au, P. Somveberio projektas gimė prieš septynerius metus mažame kaimyniniame šiltnamyje, kuriame buvo naudojamos vietoje pagamintos saulės energijos plokštės ir daržo hidroponika.

Užuot naudojus labiau įprastas fotoelementų šviesą konvertuojančias plokštes, jie auginami naudojant beveik vien tik saulės šiluminę energiją - 15 ha veidrodžių rinkinį, aprūpinantį bokštą šilumine energija.

Energija naudojama šildyti jūros vandenį milžiniškuose boileriuose, generuojančiuose elektrą iš susidarančių garų ir terminį šildymą šiltnamiams. Garų generuojama energija varo didžiulį gėlinimo įrenginį, nuolat cirkuliuojantį jūros vandenį iš netoliese esančios Spenserio įlankos į gėlą vandenį. Šiltnamiuose 750 tūkst. pomidorų daigų leidžia šaknis į hidroponinius vamzdžius.

Anot P. Somveberio, „Sundrop" modelis tam idealiai tinka Australijai, kurioje vyrauja sausros ir itin aktualus yra vandenį taupantis ūkininkavimas.

Noksta be dujų

Anot TheAustralian.com.au, Ūkyje dirba 150 darbininkų, įskaitant daug ilgalaikių buvusių bedarbių ar perėjusių čia po kalnakasybos pramonės nuosmukio. Du kartus per savaitę jie skina prinokusius vaisius ir kas dvi dienas rankiniu būdu apdulkinančius ant kekių išsprogstančius žiedus.

Atšiauraus klimato regione įrengtų šiltnamių oras yra švelnus (dėl terminio šildymo) ir padeda natūraliai sunokinti vaisius ant kekės. Vasarą, kai temperatūra lauke gali pasiekti 47 laipsnius, šiltnamiuose veikia kondicionieriai su karštį išgarinančiais, vėsinančiais ir slankiais dangalais.

Pomidorų raudoninimui ar nokinimui dirbtinės dujos nenaudojamos. Tačiau kitose aukštųjų technologijų inovacijose šiltnamiuose anglies dioksido lygis yra padidėjęs, kad derliaus gavyba padidėtų apie 30 proc. Pesticidai irgi nenaudojami. Vietoj jų gerinamos sąlygos naudingiems vabzdžiams, pvz., boružėms, o nepageidaujamų vabzdžių naikinimui naudojamos gaudyklės ir feromonai.

Užauga per 10 savaičių

Pomidorus galima skinti praėjus vos 10 savaičių po to, kai kiekvienas daigas atsidūrė hidroponiniame vamzdyje. Daigai sodinami tarp brandžių kekių, todėl „Sundrop" pasižymi unikaliu 50 savaičių per metus gavybos ciklu - tai labai svarbu kiekvienais metais aprūpinant prekybos centrus iki 25 000 tonų pomidorų.

Anot P. Somveberio, auginimo mastas ir mažos valdymo sąnaudos leidžia auginti pomidorus neįtikėtinai pigiai - ūkiui nereikia pirkti vandens, elektros, degalų ar insekticidų, be to, žemė irgi pigi.

Plečiasi į kitas šalis

Investuotojai ir mažmenininkai greitai pastebėjo „Sundrop" ūkio metodus ir potencialą globaliai plėsti modelį. Prieš trejus metus privati įmonė „Kohlberg Kravis Roberts" padėjo finansuoti pagrindinės įrangos statybą, investuodama daugiau kaip 100 mln. dolerių į partnerystę su iš Vokietijos kilusia Somveberių šeima. Pastaruoju metu ji paskatino bandyti statyti panašius saulės energija aprūpinamus šiltnamius Portugalijoje ir JAV.

Šiltnamiuose galima auginti kitas pomidorų rūšis ir daržoves, pvz., vienmetes paprikas ar agurkus.

„Aštuntajame dešimtmetyje žalioji revoliucija suteikė mums didesnius traktorius, daugiau sėklų rūšių ir geresnį drėkinimą, o dabar, mano nuomone, kitas milžiniškas šuolis pirmyn bus ekologiškas ūkininkavimo intensyvinimas - padaryti daugiau su mažesniais ištekliais, bet didesniu mastu ir efektyviau", - sakė P. Somveberis.

Tai jau prasidėjo - mes pakilome ir skubame į priekį, bet aš manau, kad dabar pamatysime daug daugiau inovacijų žemės ūkyje, ir ne tik dėl to, kad turime išmaitinti daugiau žmonių Azijoje. Tūkstantmečiais mes rūpinomės, kaip jie valgo, ką valgo ir kaip tai pagaminama bei užauginama; ūkininkavimo status quo neišvengiamai mestas iššūkis. Tai, ką mes čia veikiame, tėra daug didesnės tendencijos startas pradedant naują maisto gamybos būdą", - sakė P.Saumweberis leidiniui TheAustralian.com.au.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai