Pasaulyje
Išpildė svajonę gaminti biodinaminį vyną
2018-12-27

Viena. Gernotas ir Heikė Heinrichai vyno gamybą pradėjo nuo 2 ha vynuogynų ir keliolikos barelių. Dabar jų gaminamas vynas jau žinomas ir už Austrijos ribų.

Vyno daryklos savininkai vyninę „Heinrich GmbH“ įkūrė 1990-aisiais, pertvarkydami nedidelę šeimai priklausančią vyno gamyklą, gyvavusią nuo 1730 m. ir iš kartos į kartą gaminusią paprastą skanų vyną šeimai ir draugams. Dabar Heinrichai turi 100 ha žemės, per metus pagamina pusę milijono butelių Heinrich vyno (85 proc. raudonojo).

Ūkyje ir gamyboje dirba 32 nuolatiniai darbuotojai, dar iki 30 samdomi sezoniniams darbams. Trečdalis produkcijos eksportuojama į Vokietiją, Šveicariją, Skandinaviją, Beniliukso šalis ir JAV, kita dalis parduodama vietos rinkoje. Metinė vyno daryklos apyvarta siekia 4-5 mln. eurų.

3 Paragrafas delaval

Heinrichai vyno gamybą pradėjo nuo 2 ha vynuogynų, pertvarkydami nedidelę šeimai priklausančią vyno gamyklą, gyvavusią nuo 1730 metų

Gernotas Heinrichas su vyno gamybos procesu supažindino ES šalių žurnalistus, kurie Europos Komisijos kvietimu dalyvavo mokomojoje-pažintinėje kelionėje „Žemės ūkio įvairovė Austrijos vietovėse, kuriose yra natūralių apribojimų“. Užėjus į vyno daryklą, pirmiausia akys nukrypsta į stiklines grindis, po kuriomis – vyno rūsys. Ant sienos įdomi instaliacija – dirvožemio pavyzdžiai.

Pasak Gernoto Heinricho, vynuogės auga skirtinguose dirvožemiuose, nes vynuogynas padalytas į kelias dalis trijose pagrindinėse vietovėse: nuo Golso iki Noizydlio ežero pakrantės išsišakojusiame Heidebodene (smėlio ir priemolio dirvožemis), Prandorfer Platte netoli vyninės (žemos kalvos su žvyro dirvožemiu) ir ežero šiaurės-vakarų pakrantėje besidriekiančiame Leithaberge (kalkakmenio-klinčių ir skalūno dirvožemis), kur vyrauja kalnuotas reljefas.

Užėjus į vyno daryklą, pirmiausia akys nukrypsta žemyn – po stiklo grindimis matyti vyno rūsys

Heinrichų šeimos filosofija: „Visa yra gamta, ko gi dar..?“ Su tuo susijęs ir jų pasirinkimas (nuo 2006 m.) vystyti biodinaminę vyndarystę. Tai reiškia, kad vynas, pagamintas iš vynuogių, augintų laikantis biodinaminės vynuogininkystės principų, vietoje trąšų naudojami tik griežtai reglamentuoti augaliniai preparatai.

Vyno fermentacija vykdoma spontaniškai, be kultūrinių mielių. Toks vynuogių perdirbimas ir apdorojimas, neabejoja Austrijos vyndarys, sudaro tradicijų ir novatoriškumo simbiozę, pirmiausia atsižvelgiant į vietines ir regionines sąlygas, dirvožemį ir mikroklimatą. Heinrichų ūkyje nesodinamos egzotiškos vynuogių veislės, bet, svarbiausia, kad vietinės vynuogių rūšys būtų sodinamos tinkamoje vietoje ir „teisingai“.

Gernoto įsitikinimu, geras vynas leidžia pajusti tą vietą, regioną, kuriame buvo subrandintas, todėl labai svarbu, kad vynuogės augtų biologiškai įvairioje aplinkoje, kurioje nepažeistas dirvožemio gyvybingumas, o vynuogynai gyvena simbiozėje su sudėtinga ekosistema. „Tai atspindi mūsų etines ir vyno kokybės filosofijas. Mūsų sprendimas pereiti į biodinaminę vynuogininkystę buvo grindžiamas siekiu, kad mūsų vynuogynai būtų gyvybingi, įvairūs ir atsparūs“, – pasakojo vyndarys, kuriam svarbiausia ir įdomiausia verslo dalis yra paties vyno gamyba.

Heinrich vynai fermentuojami spontaniškai, vynuogės kuriam laikui paliekamos su odelėmis. Šis metodas, teigiama, labai prisideda prie vyno stiliaus, išgaunama sodri spalva ir sukaupiama papildoma vyno struktūra, gyvybingumas ir aromatas.

Heinrich vynai fermentuojami spontaniškai, vynuogės tam tikram laikui paliekamos su odelėmis

„Nepriklausomai nuo to, kad visi mūsų vynai yra fermentuoti spontaniškai ir kad mes dažnai mėgstame palikti juos su odele kelias savaites, visų pirma tai yra laikas, kuris formuoja mūsų vynus. Jie išlieka nepakitę su nuosėdomis, dažniausiai laikomi medinėse statinėse ir laikui bėgant išvysto savo unikalų aromatą. Mes kreipiame dėmesį į šiuos natūralius procesus ir juos atidžiai stebime, stengiamės daryti kuo mažesnę įtaką, kad įgyvendintume idėją gaminti autentiškus ir tikrai gerus vynus“, - kalbėjo Gernotas.

Pagaminti vynai laikomi ąžuolo statinėse. Naudojamos ir atnaujintos 50-60 metų senumo statinės, kurias dar naudojo G. Heinricho tėvas. Talpų yra įvairiausio dydžio – nuo nedidelių, kurias galima transportuoti, iki 10 tūkst. l talpos. Vyno fermentavimui skirta apie 100 medinių statinių, o praėjusiais metais Gernotas įsigijo ir amforų. „Pradėjom nuo 5, šiais metais nupirkau dar 66. Labai vertinu darbą su šiomis mažos talpos amforomis“, - kalbėjo G. Heinrichas.

Praėjusiais metais Gernotas įsigijo ir amforų vynui laikyti

Nuo 2011 m. G. Heinrichas gamina ir natūralų vyną, jo gamybą ketina vystyti ir ateityje. Iš viso ūkyje gaminamas keliolikos skirtingų rūšių raudonas, baltas ir rožinis vynas. 2017 m. Heinrich vynams suteiktas pasaulinės biodinaminius ūkius sertifikuojančių organizacijų asociacijos „Demeter“ sertifikatas.

Vyninė yra gavusi ES paramą savo pastatų plėtrai. 2000 m. ES lėšos sudarė 30 proc. investicijų vertės, o 2007 m. – 20 proc. Iš viso abu projektai kainavo apie 12 milijonų eurų – po 6 mln. kiekvienas.

Heinrichai turi ir keliasdešimties pieninių veislių avių ūkį. Iš avių pieno jie gamina sūrius šeimos ir ūkio darbuotojų poreikiams.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai