Mokslas
Vokiečių mokslininkai atrado būdą, kaip panaikinti kuilių mėsos specifinį kvapą
2012-08-09

Berlynas, rugpjūčio 9 d. Nuo 2018-ųjų Europos Sąjungoje bus draudžiama vyriškos lyties paršelius kastruoti be anestezijos. Vis labiau diskutuojama apie alternatyvą - penėti nekastruotus kuilius. Tačiau naujovių pradininkai susidūrė su esmine problema - kaip sumažinti specifinį kiaulienos kvapą? Vokietijos mokslininkai tvirtina, kad nepageidaujamų junginių kiekį mėsoje įmanoma sumažinti, taikant genetinę atranką ir kryptingą veisimą, skelbiama portale agrarheute.com.

Kuilio mėsos kvapą lemia dvi organizmo medžiagos - lytinis hormonas androstenonas ir skatolas. Androstenonas yra steroidinis sėklidėse gaminamas hormonas, kuris išsiskiria su seilėmis, konvertuojamas į feromonus ir veikia kiaulaičių ir paršavedžių poravimosi elgseną. Jis taip pat deponuojamas riebaliniame audinyje, tuo galima paaiškinti specifinį mėsos kvapą verdant. Skatolas gaminamas kuilio žarnyno bakterijų. Absorbuota į kraują ši medžiaga taip pat kaupiasi riebaliniame audinyje ir lemia vartotojui nepriimtinas skonines mėsos savybes.

Vokietijos Getingeno universiteto Žemės ūkio mokslų fakulteto mokslininkai išskyrė geną, atsakingą už skatolo konversiją kepenyse. Ištyrus kastruotų ir nekastruotų paršų šoninės mėginius, įvertintas genų variantų ryšys su skatolo kiekiu mėsoje. Homozigotinį C geno variantą turinčių kuilių mėsoje specifinis kvapas juntamas dažniau nei kitų gentainių skerdienoje. „Pirmą kartą Vokietijos kiaulių populiacijoje atlikta šio geno veiksmingumo analizė", - teigia prof. Kristofas Knoras (Christoph Knorr).

3 Paragrafas delaval

Bavarijos valstybinio žemdirbystės instituto tyrėjai tvirtina, kad kuilių auginimas ūkiui gali būti parankus. Išvengus kastracijos - sumažėja darbo, gyvuliai išvengia infekcijų rizikos. Specifinio kvapo mėsos problema gali būti sprendžiama, koreguojant gyvulių racionus. Be to, mokslininkai pastebėjo, kad kuilių mėsa yra mažiau riebi, tačiau - baltymingesnė. Nekastruotų paršų mažesnės pašarų sąnaudos, geresnis pašarų konversijos koeficientas. Kuiliai per parą suvartoja tradiciškai mažiau (apie 0,1-0,3 kg) pašarų nei kastratai ar kiaulaitės, o vidutiniai paros priesvoriai siekia 850 gramų.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai