Mokslas
Uogos noks ne lauke, o virtuvėje
2016-11-07

Helsinkis. Buitinis prietaisas, kuris per savaitę iš augalų ląstelių pagamina ekologiško maisto, nėra vien mokslinė idėja. Suomijos techninių tyrimų centro inžinieriai sukūrė 3D spausdintuvą, kuris „augina" uogas.

Suomijos mokslininkai turi galimybių sukurti buitinį prietaisą, kuris augintų derlių naujovišku būdu. Dauginti augalų ląsteles bioreaktoriuje nėra naujiena, tačiau tyrėjai planuoja pristatyti rinkai masiniam naudojimui skirtą įrenginį. Pirmojo prototipo „CellPod" dizainas primena lempą, todėl jį galima laikyti tiesiog virtuvėje ant stalo.

„Urbanizacija ir aplinkos tarša, kurią lemia žemės ūkis, verčia ieškoti maisto gamybos alternatyvų. Mūsų prietaisas pasiūlys vartotojams naują ir įdomų būdą užsiauginti uogų namų sąlygomis", - teigė Techninių tyrimų centro mokslininkas Lauris Reuteris (Lauri Reuter), kurį cituoja portalas vttresearch.com.

Prietaisas suprogramuotas gaminti ne visą augalą, o tik naudingas dalis, t. y. uogas. Inkubuojamose ląstelėse išsaugotas visas augalo genetinis potencialas, todėl susintetinta masė pasižymi visomis savybėmis, kurios būdingos lauke, įprastomis sąlygomis sunokusioms uogoms.

Pastebėta, kad dirbtinai gautos tekšės turi daugiau vitaminų ir antioksidantų nei jų laukiniai pirmtakės. Kadangi yra galimybė reguliuoti prietaiso šviesos, temperatūros režimą ir palaikyti vienodas sąlygas, 3D spausdintuvu gautos uogos gali būti geresnės kokybės nei augusios gamtoje.

Kol kas išbandytos tik augalų rūšys, paplitusios šiauriniame Suomijos regione: arktinės tekšės ir gervuogės. Mokslininkai neatsisako planų panaudoti kitas netradicines kultūras, kurios įprastai nevartojamos maistui, pavyzdžiui, beržą. Tolesnis idėjų įgyvendinimas priklausys nuo to, kokių skonių ir uogų pageidaus vartotojai.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai