Mokslas
Šilko preparatas - vaisių ir uogų apsaugai
2016-06-06

Masačiusetsas (JAV). Tuftso universiteto tyrėjai sukūrė bekvapį natūraliai suyrantį šilką, kuris išsaugo vaisius ir uogas šviežius iki savaitės, rašo „Farm News".

Apsauginių šilko savybių pagrindas yra fibroinas - saugus vartoti baltymas, kuris lėtina vaisių kvėpavimą, o kartu ir puvimo procesus. Fibroino sluoksnis yra vos 27-35 mikronų storio, tad beveik nematomas. Tyrimo metu šilku padengtos braškės ir praėjus savaitei buvo sultingos ir tvirtos, tuo tarpu šilku neapsaugotos uogos spėjo apdžiūti, prarado spalvą.

„Fibroinas padarė braškes mažiau pralaidžias anglies dvideginiui ir deguoniui, - aiškina biomedicininės inžininerijos profesorius Fiorenzo G. Omenetto. - Matėme statistiškai reikšmingą vaisių puvimo atitolinimą."

Bandymai su bananais (juo padengus šilku) sulėtino nokimą, todėl manoma, kad geriausiai šilkas tinka apsaugoti jautrius, plonaodžius vaisius, kurie parduodami beveik arba visiškai prinokę. Be to, kadangi fibroino pagrindas yra vanduo, į tirpalą, iš kurio gaunamas šilko sluoksnis, potencialiai galima įmaišyti ir įvairių sveikatai naudingų medžiagų.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai